Jasno
20°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Českých a amerických vojakov v Afganistane vyšetrujú pre smrť väzňa
Zdielať na

Českých a amerických vojakov v Afganistane vyšetrujú pre smrť väzňa

Archívna reportáž

PRAHA/NEW YORK / Vojaci USA a Českej republiky sú vyšetrovaní pre smrť zabitého afganského vojaka Vahidulláha Chána, ktorý bol vo väzbe pre podozrenie zo zabitia českého psovoda Tomáša Procházku spred mesiaca. Hovorca českého ministerstva obrany Jan Pejšek obvinenie dôrazne odmieta a uviedol, že ide o štandardné vyšetrovanie.

Americkí a českí vojaci v Afganistane sú vyšetrovaní pre smrť člena afganskej jednotky, ktorý bol zabitý vo väzbe NATO v západnom Afganistane, uviedol portál New York Times s odvolaním na amerických a afganských činiteľov. 

"Striktne odmietame podobné obvinenia. Uskutočňuje sa štandardné vyšetrovanie útoku príslušníka afganských bezpečnostných síl na českého vojaka, ktorého sa účastnia všetky zainteresované strany," vyjadrila sa Pejšek. 

Vahidulláh Chán bol obvinený, že minulý mesiac zabil českého psovoda, 42-ročného Tomáša, pri jednom zo štyroch tohtoročných smrtiacich útokov afganských vojakov na príslušníkov síl NATO. 

Zbitý do bezvedomia

Devätnásťročný afgansky vojak Chán začal 22. októbra strieľať na prechádzajúce české vozidlo na základni Šinánd. Pri útoku zomrel Tomáš Procházka a ďalší dvaja českí vojaci boli zranení. V priebehu niekoľkých hodín Chána zatkli afganské jednotky a vziať do väzby západných síl. V dobe, keď bol vrátený afganským jednotkám, bol zbitý a v bezvedomí, uvádzajú miestne úrady. Krátko na to zomrel.  

Nemenovaný americký činiteľ povedal, že tím armádnej siedmej skupiny zvláštnych síl, ktorá pomáhala previezť Chána do väzby českých vojakov, bol stiahnutý z Afganistanu a prebieha vyšetrovanie. Americká armáda má údajne zistiť, či nedošlo k zneužitiu právomoci a prípadne poženie dotyčných jednotlivcov k zodpovednosti.

Prepojenie na Taliban? 

Člen rady provincie Herát uviedol, že nevie, či americkí alebo českí vojaci muža udreli. "Podľa toho, čo vieme, vojak zomrel na následky mučenia," vyhlásil. "Skôr ako ho odovzdali afganským silám, bol bitý," dodal politik.  

Chán bol podľa slov jeho brata členom afganského prepadového oddielu asi 13 mesiacov. Po dokončení strednej školy pomáhal na farme a jazdil na traktore. Potom, čo takmer celý región ovládol Islamský štát, pripojil sa k afganskej armáde a bol vybraný do elitného komanda. Podľa vysokého afganského bezpečnostného úradníka v Kábule sa vláda domnieva, že bol členom Talibanu a do armády sa infiltroval. Rodina však toto spojenie odmieta. 

Pozrite si archívnu reportáž o smrti českého vojaka Tomáša Procházku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy