Len pätine chorých s rakovinou konečníka pomôže operácia
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: TV JOJ
Najmenej u pätiny pacientov, ktorí ochoreli rakovinou kolorekta - hrubého čreva a konečníka, je vhodné chirurgické odstránenie nádoru. Zhodli sa na tom dnes odborníci v Českej republike na konferencii o nových štandardoch starostlivosti o týchto pacientov.
Najmenej u pätiny pacientov, ktorí ochoreli rakovinou kolorekta - hrubého čreva a konečníka, je vhodné chirurgické odstránenie nádoru. Zhodli sa na tom dnes odborníci na konferencii o nových štandardoch starostlivosti o týchto pacientov.
Operácia je vhodná u tých chorých, u ktorých sa nádor nerozšíril do ostatných orgánov. Českým lekárom sa ale darí odhaliť iba minimum rakovinotvorných v začiatočnej fáze; pacienti s problémami chodia často veľmi neskoro.
Približne 20 až 30 percent pacientov, ktorí podstúpia operáciu, sa celkom vyliečia. U ostatných sa choroba znova objaví. Podľa odborníkov je aj po chirurgickom zákroku vhodné použiť chemoterapiu, ktorá by zničila drobné rakovinotvorné bunky v iných častiach tela. Odborníci zatiaľ testujú, či je po operácii účinné užiť tiež biologickú liečbu.
Ročne zistia lekári po celom svete takmer milión nových prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka,približne polovične množstvo ľudí každý rok tejto chorobe podľahne. Kolorektální rakovina je druhou najčastejšou príčinou smrti na rakovinové ochorenia v Európe.
Česká republika patrí v počte nových zistených prípadov tejto choroby na prvé miesto v Európe a počet chorých stále narastá. Ročne ochorie rakovinou kolorekta asi 8000 ľudí a viac ako polovica pacientov na túto diagnózu zomrie. Rakovina hrubého čreva je v ČR tiež druhým najväčším zabijakom medzi rakovinovými chorobami.
Dôvodom je podľa odborníkov spôsob života Čechov a Češok. "Je to predovšetkým nevyrovnanosť v stravovaní. Mali by sme jesť a piť z každého trochu," poznamenal dnes prednosta onkologického centra Nemocnice Zlín Milan Kohoutek. Zvýšené riziko je spojované tiež s obezitou, nízkou fyzickou aktivitou, vysokou konzumáciou mäsa, najmä červeného a údenín. Negatívne sa prejavuje i grilovanie, vyprážanie mäsa, fajčenie a pitie alkoholu.
Minimum rakovín sa českým lekárom podarí zachytiť behom preventívnych prehliadok. Podľa odborníkov to nie je ani desať percent. Pritom pacient v začiatočnom štádiu rakoviny má oveľa väčšiu šancu na prežitie, liečba je taktiež náročná.
Preventívne vyšetrenie zamerané na kardiovaskulárne a onkologické choroby môžu všetci Češi starší ako 50 rokov absolvovať každé dva roky.