Oblačno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Prvú astronautku zachránili nomádi
Zdielať na
Zahraničie

Prvú astronautku zachránili nomádi

Zdroj: wikipedia.org

Prvú juhokórejskú astronautku a jej posádku zachránili vystrašení nomádi po tom, čo ich vesmírna kabína tvrdo pristála na Zemi.

Prvú juhokórejskú astronautku a jej posádku zachránili vystrašení nomádi po tom, čo ich vesmírna kabína tvrdo pristála na Zemi stovky kilometrov od plánovaného miesta. Uviedla to 29-ročná So-yeon Yi.

Študentka biologického inžinierstva, ktorá urobila vo vesmíre 18 vedeckých experimentov, sa pre televíziu SBS vyjadrila, že počas vstupu do atmosféry si myslela, že zomrie.

Pocítila totiž neznesiteľnú bolesť z gravitácie a narazili do nej tiež padajúce predmety vnútri kabíny. "Nomádi boli prekvapení, keď Jurij (Malenčenko) vyliezol z kabíny," povedala. "Veď aj mali byť prečo. Z neba padla veľká žeravá guľa," pokračovala. Traja astronauti sa pri návrate z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) vychýlili z kurzu a pristáli v kazašskej stepi, kde ich našla skupina okoloidúcich nomádov.

"Vyzeralo to akoby sa pozerali na opice v klietke. Obkolesilo nás približne 50 ľudí," povedala. Nomádi im pomohli dostať sa mimo kabíny a niekoľko z nich sa do nej vrátilo, aby donieslo satelitný telefón. Nakoniec z miesta odleteli záchranným lietadlom, ktoré po nich prišlo.

So-Yeon Yi hospitalizovali v utorok s vážnymi bolesťami chrbta, ktoré spôsobilo jej tvrdé pristátie na Zem. "Vediem si celkom dobre, keď treba znášať bolesť. Väčšinou si vystačím s malým "au". Avšak pri pristávaní som kričala na plné hrdlo," uviedla Yi a dodala, že si myslela, že práve ten okamih mohol byť jej posledný.

Zdielať na

Najčítanejšie správy