Zo záhrad na tanier, v Británii rastie záujem o veveričie mäso
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
LONDÝN / V záhradách nie sú vítané najmä pre svoj zvyk vykrádať vtáčie krmítka a zoškrabávať kôru zo stromov. Vítané sú ale na jedálnom lístku Britov. Web denníka The Telegraph sa v reportáži zameral na silnejúci trend konzumácie veveričiek popolavých. Podľa reportérky majú mäso chutnejšie ako sliepky.
Mäso zo sivo zafarbených veveričiek sa používa ako náplň do palaciniek či krokiet. V Británii je stále silnejúci trend konzumácie mäsa, ktorého výrobu nesprevádza utrpenie zvierat. Briti sa tak prikláňajú k "divokému mäsu" zo zvierat, ktoré by podľa nich boli aj tak usmrtené.
Veverička popolavá je v Británii považovaná za invazívneho škodcu a ohrozuje aj populáciu ryšavo zafarbených veveričiek obyčajných. Druh bez veľkého množstva prirodzených predátorov je v krajine terčom organizovaných odstrelov a niektorí šéfkuchári potom tela hlodavcov využívajú v kuchyni.
A čo chuť?
Ivan Tisdall-Downes vedie reštauráciu v centre Londýna a z veveričieho mäsa pripravuje jedlá už takmer tri roky. "Čo sa týka chuti, je skoro rovnaká ako zajac," povedal. Zákazníci podľa neho majú čím ďalej, tým väčší záujem o mäso pochádzajúce z prirodzeného prostredia.
V Amerike zas veveričky takmer zatýkajú.