Zatiahnuté
13°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Dvoch Čechov odsúdili v Británii za moderné otrokárstvo. Obete si hľadali aj na Slovensku
Zdielať na

Dvoch Čechov odsúdili v Británii za moderné otrokárstvo. Obete si hľadali aj na Slovensku

Archívna reportáž

KENT / Britský súd poslal v stredu do väzenia dvoch Čechov, ktorí uznal vinnými z obchodovania s ľuďmi a moderného otrokárstva. Staršieho z vodcov zločineckej skupiny, ktorej obete pochádzali z Česka a zo Slovenska, poslal súd do väzenia na osem a pol, mladšieho na štyri a pol roka.

Petr Makula (48) s 26-ročným synom Mariom, ktorí žili v Kente na juhu Anglicka, podľa súdu hľadali v Česku a na Slovenskom viac ako desať rokov zraniteľných ľudí - bezdomovcov či ľudí závislých na alkohole a drogách. Ponúkali im dobre platenú prácu a bezplatné ubytovanie v Británii. Informoval o tom server Kent Online.

Pri zásahu v máji 2018 policajti oslobodili celkom 12 ľudí, ktorých odsúdení nútili vykonávať ťažkú ​​fyzickú prácu. Posielali ich mimo iného do továrne v Lydde či umývačky áut v Doveri. Robotníci museli pracovať až 36 hodín v kuse.

Odmenu za ich prácu si z väčšej časti nechávala teraz odsúdená dvojice. Samotní pracovníci dostávali 20 libier týždenne (22 eur). Svoje obete muži tiež bili a nútili ich žiť v nevyhovujúcich podmienkach. Až osemnásť ľudí naraz muselo prebývať vo štvorizbovom zafajčenom byte. V kúpeľni otrokári odstránili kohútiky, novodobí otroci nemali ani práčku. Na súde tak zaznelo, že sa mohli umyť len vďaka kuchynskému drezu. Únikový východ z domu údajne tiež chýbal.

"Tí muži boli skutočne väzni okolností, v ktorých sa ocitli. Vedeli len veľmi málo anglicky, nemali žiadne peniaze a nemali kam ísť. Niektorým obetiam sa vyhrážali a bili ich, boli príliš vydesení na to, aby sa sťažovali. Obvinení si medzitým užívali plody práce svojich otrokov, platili si dovolenky v zahraničí, automobily i šperky," uviedla prokurátorka Lorna Leeová.

Sudca Rupert Lowe odhadol, že 48-ročný odsúdený si zarobil za jedenásť rokov trestnej činnosti asi 900 000 libier (viac ako 980-tisíc eur). Počas tri mesiace trvajúceho procesu boli ďalší dvaja ľudia zbavení všetkých obvinení.

Podľa britskej polície patrí obchodovanie s ľuďmi a moderné otroctvo k najrýchlejšie rastúcim oblastiam medzinárodného zločinu. Páchatelia často lákajú svoje obete do Británie vidinou ľahkého a vysokého zárobku a potom ich zbavia slobody a profitujú na nich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy