Oblačno
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Nezvyčajný úkaz v Temži. Za posledný mesiac v rieke uhynuli už dve veľryby
Zdielať na

Nezvyčajný úkaz v Temži. Za posledný mesiac v rieke uhynuli už dve veľryby

GRAVESEND / Nezvyčajný úkaz zažili obyvatelia Veľkej Británie. Mŕtvu veľrybu našli v Temži len dva týždne po tom, čo v tom istom úseku vodného toku uhynul vráskavec dlhoplutvý s prezývkou Hessy.

Zviera našli podľa independent.co.uk v blízkosti mestského móla v Gravesende a predbežné zistenia naznačujú, že 32 metrov dlhé zviera je vzácnou veľrybou. Zoologická spoločnosť v Londýne (ZSL) vykonáva posmrtnú analýzu, aby zistila, prečo zomrela, aj keď sa tieto dva incidenty nepovažujú za spojené.

Martin Garside z úradu londýnskeho prístavu (PLA) uviedol, že k uhynutému zvieraťu privolali čln na vlečenie do neďalekého zariadenia, kde by mali skúmať jej uhynutie. "Podarilo sa nám okolo vráskavca postaviť čiaru, ktorý ho zaistil, a potom sme ho odtiahli do jedného z našich zariadení na východ od Gravesendu. Nikto zviera živé nevidel, takže prvýkrát, keď bola veľryba spozorovaná, už nebola pri živote," povedal Martin Garside. "Možno už bola zopár dní mŕtva. Vytiahli ju z vody a odovzdali na analýzu," dodal. Garside hovorí, že druh a pohlavie ešte musia odborníci potvrdiť. Dodal, že je veľmi zaujímavé, že dve veľryby uhynuli tak blízko pri sebe, ale povedal, že neexistuje žiadna zrejmá príčina smrti.


Počty veľrýb, ktoré boli predtým uvedené ako ohrozené, sa od 70. rokov, kedy bol zavedený medzinárodný zákaz komerčného lovu veľrýb, zhruba zdvojnásobili. Populácia dnes predstavuje 100 000 zrelých jedincov a po modrých veľrybách je druhým najväčším cicavcom na svete.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy