Skoro jasno
33°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Veľké emócie: prepustených Alžírčanov opäť odviedli. Budú konečne prepustení?
Zdielať na
Zahraničie

Veľké emócie: prepustených Alžírčanov opäť odviedli. Budú konečne prepustení?

USA poslali včera troch Alžírčanov domov

Mustafa Ait Idir, Mohamed Nechla and Hadj Boudella prileteli na letisko, kde ich už čakali desiatky príbuzných i priateľov. Tým sa však ušiel iba pohľad na obrnený transpportér, ako trojicu mladíkov odváža preč. Po vypočúvaní a overení si ich totožnosti, by ich mali definitívne prepustiť.

"Po 7 rokoch sa môj boj o prepustenie Alžírčanov konečne skončil. Avšak neskončili sa boje za ľudské práva ďalších ľudí. Zodpovední musia zaplatiť za únosy týchto mužov," povedala manželka Hadj-u Nadja Dizdarevic.

Dodala, že jej "najväčším želením bolo vidieť ich bez pút a oranžových úborov". Nadjine deti rozrušilo, keď im otca znova odvážali preč. Matka ich ubezpečila o jeho skorom návrate.

REUTERS

Pricestovaní muži do Bosny sú len traja zo šiestich, ktorých predstavitelia Bosny poslali do Guantanama. Tam strávili sedem rokov ako "protizákonní nepriateľskí bojovníci" bez toho, aby boli obvinení z trestného činu. 

Vtedajší prezident USA George W. Bush v roku 2002 povedal, že muži plánovali bombový útok útokt na americkú ambasádu v Sarajeve. Avšak zástupcovia Oddelenia spravodlivosti tieto obvinenia na súde neuznali. Tvrdia, že muži plánovali ísť do Afganistanu. Chceli bojovať proti americkým jednotkám.

Zvyšní dvaja Lakhdar Boumediene and Saber Lahmar sú oslobodení, no termín ich príchodu zatiaľ súd nestanovil. Posledný Belkacem Bensayah bude naďalej zadržiavaný.

Zdielať na

Najčítanejšie správy