Zatiahnuté
12°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Nórsko si pripomína desať rokov od Breivikových útokov, pri ktorých zabil 77 ľudí
Zdielať na

Nórsko si pripomína desať rokov od Breivikových útokov, pri ktorých zabil 77 ľudí

Archívna reportáž

OSLO/UTÖYA / Nórsko si pripomína desiate výročie útokov v Osle a na ostrove Utöya, pri ktorých pravicový extrémista Anders Breivik zabil dokopy 77 ľudí. Reč prenesú kráľ aj následník trónu, na pamiatku obetí sa po celej krajine rozoznejú zvony. Piety sa zúčastní aj švédsky sociálnodemokratický premiér Stefan Löfven.

​Dva Breivikove brutálne útoky šokovali 22. júla 2011 celú Európu

Pri prvom explodovala popoludní bomba vo vládnej štvrti v centre Osla a zabila osem ľudí. Pri druhom Breivik popoludní prišiel prezlečený za policajta na ostrov Utöya, kde sa nachádzalo asi 600 prevažne mladých ľudí na mládežníckom tábore vládnej Nórskej robotníckej strany. Až sa niekoľko ľudí na jeho výzvu zhromaždilo, začal do nich strieľať. Zomrelo ich tam 69. O rok neskôr bol Breivik odsúdený na trest 21 rokov väzenia, ktorý môže byť opakovane predlžovaný až do jeho smrti.

Pietna akcia k desiatemu výročiu tragédie sa uskutoční v hale Spektrum

Úvodnú reč prednesie kráľ Harald V., ďalšími rečníkmi potom budú predsedníčka nórskej vlády Erna Solbergová alebo švédsky premiér Löfven. Ten do krajiny pricestoval už v stredu, kedy s predsedom sesterskej Nórskej robotníckej strany Jonasom Gahrem Störem uctil na ostrove Utöya pamiatku zavraždených členov sociálnodemokratickej mládeže.

Následne sa budú konať omše v katedrále v Osle, kde vystúpi s prejavom predseda vlády v čase Breivikovho útoku a terajší generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. O 12:00 sa po celej krajine rozoznejú kostolné zvony.

Popoludní sa za prítomnosti korunného princa Haakona bude konať smútočná akcia na samotnom ostrove Utöya. ​O 14:30 je na programe pódiová diskusia za účasti premiérky Solbergové, predsedu švédskej vlády Löfvena a riaditeľa newyorského Pamätníku 11. septembra Clifforda Chanina. V sedem hodín večer potom odbijú 77-krát zvony na radnici v Osle - na počesť každej z obetí Breivikovho besnenia. V hlavnom meste sa v ten okamih dočasne zastaví verejná doprava.

Kontroverziu v Nórsku vyvoláva stavba pamätníka v podobe 77 bronzových stĺpov

Pamätník, ktorý mal byť oproti ostrovu Utöya dokončený práve k desiatemu výročiu. Kvôli odporu miestnych obyvateľov, zmenám v plánoch a súdnom zásahom ale hotový nie je.

​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy