Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vojnový fotograf Husár: Plačem, keď vidím ako deti s babkou sedia niekde v metre na zemi
Zdielať na

Vojnový fotograf Husár: Plačem, keď vidím ako deti s babkou sedia niekde v metre na zemi

KYJEV / Popri práci stíha aj pomáhať. Reč je o vojnovom fotografovi Jánovi Husárovi, ktorý sa už 9 dní nachádza v Kyjeve. Podľa jeho slov, situácia eskaluje a explózie počuť najčastejšie v noci.

"Podľa mňa mierové dohovory sa nekonajú keď padajú rakety, keď niekto sa chce dohodnúť tak sa to zastaví," hovorí vojnový fotograf Ján Husár, ktorý prespáva na utajenom byte v centre Kyjeva. Z dôvodu bezpečnosti svoje miesto neprezrádza.

"Moja bezpečnosť je tá, že nikto nevie, kde som. A tým pádom ma nikto nebude riešiť. Predsa nedávam si fotky, kde som, selfíčka, kde by ste mohli vidieť, že bývam na ulici tej a tej," vysvetli fotograf Husár ako sa chráni. 

Metropola Ukrajiny je uzavretá a prísť alebo odísť z mesta je možné iba vlakom. Na otázku či prežíva strach odpovedal takto: "strach asi ani nie, ale sem tam plačem. Aj keď som točil. Tie deti to je peklo, keď ich vidíte, že sedia niekde v metre na zemi s babkou. Mohla by to byť moja babka alebo moja mama, vnučka alebo dcéra, takže je to silné."

Ján Husár sa fotografovaniu vo vojnových zónach venuje už roky. Popri tejto práci pomáha aj tým, ktorí to najviac potrebujú, a inak tomu nie je ani na Ukrajine. "Ideme evakuovať prvú rodinu, ktorá má autistické dieťa. My sa sústreďujeme na ľudí, ktorí majú zdravotné postihnutie, či už mentálne alebo nejaké iné. Máme tam nejakých, slepých, vozíčkarov," vysvetlil Ján Husár. Podľa jeho slov z Kyjeva odchádza čoraz viac ľudí a situácia je nepredvídateľná. Otec dcéry ale dodáva, že v krajine chce ešte zostať. "Tak Vám poviem. Cítim tú podporu, že svet sa zaujíma o tú Ukrajinu," potešil sa Husár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy