Zatiahnuté
Bratislava
Natália
6.10.2024
Na odvolanie Borisa Johnsona je potrebných 180 hlasov
Zdielať na

Na odvolanie Borisa Johnsona je potrebných 180 hlasov

Poslanci britskej vládnucej konzervatívnej strany budú dnes večer hlasovať o vyslovení nedôvery premiérovi Borisovi Johnsonovi. Predseda konzervatívnej parlamentnej skupiny Výbor 1922 Graham Brady uviedol, že dostal dostatok podpisov na vyvolanie hlasovania. Výsledok sa čaká okolo deviatej večer.

Aby mohli britskí konzervatívni poslanci hlasovať o nedôvere voči svojmu premiérovi, musí tento zámer šéfovi parlamentnej skupiny oznámiť najmenej 15 percent z nich, čo teraz znamená aspoň 54 členov snemovne.

Poslanec za konzervatívnu stranu Jesse Norman povedal BBC, že tento list poslal, keďže Johnson v úrade premiéra "uplatňuje kultúru ledajakého porušovania zákona".

Odvolať ho musí väčšina, teda 180 poslancov

"Hlasovanie o nedôvere sa uskutoční dnes v dolnej komore parlamentu medzi 19. hodinou a 21. hodinou," povedal dnes ráno novinárom Brady. Johnson bude odvolaný, ak mu nedôveru vysloví väčšina, teda 180 poslancov jeho strany. 

Podľa BBC už 16 z 22 konzervatívnych členov Johnsonovho kabinetu verejne vyhlásilo, že sa v dnešnom tajnom hlasovaní vysloví za to, aby ministerský predseda vo funkcii zostal. "Distribúciou (koronavírusových) vakcín aj našou odpoveďou na ruskú agresiu náš premiér preukázal silné vedenie, ktoré naša krajina potrebuje," napísal dnes na svoj twitterový účet minister financií Rishi Sunak.

Nahradiť by mohla súčasná ministerka zahraničia

Ministerka zahraničia Liz Trussová, o ktorej sa hovorí ako o najpravdepodobnejšej prípadnej nasledovníčke Johnsona v prípade jeho odvolania, na twitteri premiérovi sľúbila "stopercentnú podporu pri dnešnom hlasovaní" a vyzvala svojich kolegov, aby sa rozhodli rovnako.

Johnson poslal list

List poslancom napísal sám Johnson. Väčšina jeho obsahu sa týka politických rozhodnutí a úspechov, ktoré dosiahol, aj rozhodnutí, ktoré ako šéf konzervatívcov a premiér plánuje urobiť. Vo vzťahu k svojim kauzám premiér na poslancov apeluje, že "dnešným hlasovaním môžu ukončiť obľúbenú mediálnu posadnutosť". Vie vraj, že čelil veľkej vlne kritiky, čo "bolo bolestivé pre celú stranu".

"Niečo z tej kritiky bolo fér, niečo menej. Pádnym argumentom som počúval, poučil sa a urobil značné zmeny, "napísal premiér.

Najčítanejšie správy