Zatiahnuté
11°
Bratislava
František
4.10.2024
Boj proti vysokým cenám energií: Európska komisia navrhne okamžité opatrenia
Zdielať na

Boj proti vysokým cenám energií: Európska komisia navrhne okamžité opatrenia

BRUSEL / Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu predstavila návrhy piatich opatrení proti vysokým cenám elektriny.

Rusko nie je podľa predsedníčky spoľahlivým dodávateľom. Uviedla, že EK diverzifikáciou dodávok plynu zaistila naplnenosť spoločných zásobníkov plynu na úrovni 82 percent. A to vďaka navýšením dodávok z USA, Nórska, Alžírska a Azerbajdžanu.

"Manipulácia trhov s plynom má vedľajší účinok na trh s elektrinou. Sme konfrontovaní s astronomickými cenami elektriny pre domácnosti a firmy. Predložíme súbor okamžitých opatrení, ktoré ochránia zraniteľných spotrebiteľov a podniky," povedala Von der Leyenová.
        V prvom rade pôjde o "inteligentné úspory elektrickej energie" na vyrovnanie špičiek spotreby. V druhom rade pôjde o návrh zastropovať nadmerné zisky výrobcov elektriny s nízkymi nákladmi. Do tretice nový návrh EK postihne nadmerné zisky ropných a plynárenských spoločností pomocou solidárneho príspevku. "Všetky zdroje energie musia pomôcť pri riešení tejto krízy," uviedla šéfka eurokomisie. Členské štáty EÚ by mali z týchto príjmov podporiť zraniteľné domácnosti a investovať do čistých domácich zdrojov energie. "Toto sú ťažké časy. Som však presvedčená, že Európania majú ekonomickú silu, politickú vôľu a jednotu, aby túto situáciu zvládli," uviedla v závere svojho vyhlásenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy