Zatiahnuté
13°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Najväčšie vianočné prianie Ukrajincov - vrátiť sa domov
Zdielať na

Najväčšie vianočné prianie Ukrajincov - vrátiť sa domov

UŽHOROD / Keď deti v centre pomoci v ukrajinskom Užhorode písali vianočné listy, čo by si priali nájsť pod jedličkou, Artem žiaden nenapísal. Povedal nám, že má iba jedno želanie a vie, že by sa aj tak nesplnilo. Vojna ho s rodinou totiž vyhnala z domova a on si už viac ako 8 mesiacov zvyká na Zakarpatie, kde zatiaľ žijú.

"Niektorí z nás aj kreslili, čo by chceli, iní písali. Niekto chcel krabicu žuvačiek, iní, aby sa mu vrátil ocko," priznala Lena. V užhorodskom centre, kam TV JOJ doniesla opäť raz svoju pomoc, už mali aj stromček a výzdobu. V skromných podmienkach sa snažili vytvoriť vianočnú atmosféru aj v izbách. "Menšie deti kreslili, väčšie vystrihovali obrázky alebo lepili ozdoby z papiera. Myslím, že máme krásny stromček," okomentovala tvorbu vianočných ozdôb Lena. Sú z rôznych častí Ukrajiny, kde sa bojuje. V Užhorode žijú so svojimi blízkymi už dlhé mesiace. 

Rozdiely, na ktoré si musia zvykať sa im v centre snažia vysvetľovať hravou formou v špeciálnej triede, ktorú zriadili. "Vysvetľujeme im naše zvyky, to, kam sa dostali, chceme urobiť aj hodiny výučby zakarpatskej reči, uvidíme ako to dopadne. A chceme im vysvetliť aj naše jedlá - napríklad holúbky a ďalšie. Budeme ich spolu s nimi variť," povedala Tatiana z centra. Pre mnohé deti je toto doslova iný svet. Aby sa o ňom dozvedeli čo najviac, pomáha im aj umelecký rezbár z Užhorodu, ktorú vytvoril tak skladaciu mapu Ukrajiny ako aj Zakarpatia ako aj zábavné hry. "Hravou formou tak zistia, kde žijú teraz, a kde je ich rodný kraj. Robím pre nich aj rôzne hry. Tie mapy sú také puzzle. Obrázky jednotlivých regiónov nakreslili deti zo škôl z celej Ukrajiny. Tak ako ten kraj vidia oni," opísal rezbár Artem. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy