Horčík posilňuje mozgovú činnosť
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Ajoj
Výsledky pokusov na potkanoch podporujú doterajšie skôr špekulácie, že v pozadí úpadku poznávacích funkcií starnúcich ľudí je práve prinízky obsah horčíka v tele.
V časopise Neuron to oznámil 12-členný medzinárodný tím, ktorý viedol Liou Kuo-sung z Univerzity Čching-chua v Pekingu. Tvorili ho vedci z Číny, USA, Kanady a Izraela. Prvou autorkou článku bola Inna Slutsky z Telavivskej univerzity.
Dôležitosť horčíka ako zložky vyváženej a zdravej stravy je známa už dávno. Vyskytuje sa napríklad v špenáte a v niektorom ovocí. Nižší denný príjem ako 400 miligramov znamená riziko radu vážnych ochorení, napríklad alergií, astmy a srdcových porúch.
Liou Kuo-sung v roku 2004, keď ešte pôsobil na Massachusettskom technologickom inštitúte v Cambridge (USA), s kolegami objavil, že horčík môže mať kladný vplyv aj na mozgové procesy súvisiace s učením sa a s pamäťou. Nato vyvinuli novú horčíkovú zlúčeninu MgT (magnézium-L-treonát), účinnejšiu ako klasické tabletkové doplnky stravy.
MgT teraz podávali potkanom rôznych vekových kategórií. Vo všetkých prípadoch zistili, že zvieratám sa následne zlepšili jednak schopnosti učiť sa, jednak pracovná, krátkodobá a dlhodobá pamäť. Zvlášť zaujímavé a dôležité je, že prípravok posilnil schopnosť starých potkanov vykonávať pestrú paletu testov zameraných na učenie sa.
"Zistili sme, že zvýšenie obsahu horčíka v mozgu značne posilnilo priestorovú i asociatívnu pamäť ako mladých, tak starých potkanov. Ak sa preukáže, že MgT je bezpečná a účinná aj v prípade ľudí, tieto výsledky môžu mať významný vplyv na zdravie verejnosti. Deficitom horčíka trpí polovica obyvateľov priemyselných krajín a tento deficit rastie s vekom. Ak sa podarí udržať normálne či dokonca vyššie hladiny horčíka v mozgu, azda dokážeme významne spomaliť stratu poznávacích funkcií, ktorá súvisí s vekom a zabrániť vzniku či liečiť choroby, ktoré postihujú poznávacie funkcie," povedal Liou Kuo-sung.
MgT zvýšila pružnosť synáps čiže komunikačných spojov medzi neurónmi a ich hustotu v hippocampe, oblasti mozgu, ktorá je kľúčová pre učenie sa a pamäť. Zvieratám sa pri tom podstatne silnejšie aktivovali predmetné kľúčové signálne molekuly.
Kontrolné potkany mali normálnu stravu s odporučeným obsahom horčíka, takže zlepšené schopnosti zvierat kŕmených s MgT idú práve na konto zvýšeného prísunu horčíka.
Tento fakt poukazuje na preventívny i liečebný význam vyšších dávok horčíka. V Pekingu už prebiehajú klinické výskumy súvislosti obsahu horčíka v tele a mozgu s poznávacími funkciami starších ľudí a pacientov trpiacich na Alzheimerovu chorobu.
Výsledky pokusov na potkanoch podporujú doterajšie skôr špekulácie, že v pozadí úpadku poznávacích funkcií starnúcich ľudí je práve prinízky obsah horčíka v tele. V minulosti však už také čosi preukázal iný tím Liou Kuo-sunga na kultúrach mozgových buniek.