Oblačno
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Severná Kórea oslávila 68. narodeniny svojho vodcu
Zdielať na
Zahraničie

Severná Kórea oslávila 68. narodeniny svojho vodcu

Kim Čong-il sa oficiálne narodil v roku 1942, podľa ruských záznamov je však o rok starší

Kimovo zdravie je prísne stráženým štátnym tajomstvom; podľa neoficiálnych informácií sa stále zotavuje z následkov mozgovej porážky, ktorú utrpel v auguste 2008.

Severokórejské deti dostali pri príležitosti Kimových narodenín "darčeky z lásky", v minulosti sa pod týmto označením rozumeli sušienky a cukríky.

Najvyšší predstavitelia KĽDR pozdravovali oslávenca ako "neopakovateľného geniálneho veliteľa". Sám Kim sa ako zvyčajne na oficiálnych verejných oslavách nezúčastnil.

Nové fotografie zobrazujú vychudnutého, ale aktívneho Kima, ako absolvuje sériu návštev vo vojenských základniach a továrňach. Podľa juhokórejských expertov ale jeho zdravotný stav zostáva krehký: prominentný pacient údajne chodí na pravidelnú dialýzu obličiek, trpí depresiami a psychickou nestabilitou.

Odvrátil sa pritom od západnej medicíny a lieči sa pomocou drahých, ťažko dostupných a v niektorých prípadoch nelegálnych prostriedkov tradičnej ázijskej medicíny. Jeho vyslanci údajne chodia do susednej Číny nakupovať napríklad vzácnu medvediu žlč či rohy a pižmo z nosorožcov, ktoré sa využívajú práve na liečbu následkov porážky.

Analytici sa obávajú, že by Kimova náhla smrť mohla vyvolať politickú nestabilitu a boj o moc v komunistickej krajine vyzbrojenej jadrovými zbraňami. Vodca zatiaľ verejne nevymenoval žiadneho následníka, všeobecne sa však favorizuje najmladší z jeho troch synov Kim Čong-un. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy