Diabetici pozor! Inzulín na vdychovanie je na ceste
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: TASR
Ide o ultrarýchlo účinkujúci práškový inzulín k užitiu po jedle označený AFREZZA.
Na 239. konferencii Americkej chemickej spoločnosti v San Franciscu to včera oznámila Andrea Leoneová-Bayová z biofarmaceutickej firmy MannKind v kalifornskej Valencii (USA) s kolegami.
Ide o ultrarýchlo účinkujúci práškový inzulín k užitiu po jedle označený AFREZZA. Keďže sa absorbuje veľmi rýchlo cez pľúca, jeho profil sa blíži normálnej skorej inzulínovej reakcii zdravých ľudí. Práve sa čaká na schválenie jeho používania v liečebnej praxi od amerického Úradu pre potraviny a lieky (Food and Drug Administration, FDA).
Predmetný inhalátor je založený na mechanizme Technosphere použiteľnom pre pestrú paletu liekov, ktoré sú podobne ako AFREZZA bielkoviny a pri ústnom podaní by došlo k ich stráveniu a zničeniu v žalúdku ešte pred vstupom do krvného obehu.
S týmto mechanizmom sa už napríklad testuje látka MKC-180, prírodný hormón na ovládanie chuti do jedla ako účinný prostriedok proti obezite. V neklinickom kontexte boli zaznamenané pozoruhodné zníženia príjmu jedla bez zdravotných komplikácií. Iné testy s Technosphere sa týkajú prostriedkov proti bolesti a osteoporóze.
Technosphere spočíva na časticiach, ktoré vznikajú samozoskupovaním malých molekúl unikátnej látky FDKP. Lieky sa nanesú na povrch častíc a tie sa vysušia na prášok. Pacienti potom inhalátorom s rozmermi približne ľudského prsta vdýchnu malé množstvo prášku, zodpovedajúce štipke soli. Prášok sa okamžite rozpúšťa a liek vstupuje do krvi. Účinkuje dokonca ešte oveľa rýchlejšie ako injekcia toho istého lieku.
AFREZZA podľa Andrey Leonovej-Bayovej reguluje hladinu glukózy v krvi rovnako dobre ako najmodernejšie súčasné liečebné postupy, no zahŕňa jednak nižšie riziko hypoglykémie, než aké typicky súvisi s užívaním inzulínu po jedle, jednak nižší prírastok hmotnosti. Jeho účinky boli rozsiahle overované na vyše 4500 dospelých diabetických pacientoch.