Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
490. deň na Ukrajine: Pri útoku na Krematorsk zahynulo najmenej 11 ľudí a vyše 60 ďalších sa zranilo
Zdielať na

490. deň na Ukrajine: Pri útoku na Krematorsk zahynulo najmenej 11 ľudí a vyše 60 ďalších sa zranilo

UKRAJINA / Najmenej 11 ľudí zahynulo a vyše 60 ďalších sa zranilo v utorok, 27. júna, večer pri ruskom raketovom útoku na pizzériu v centre mesta Kramatorsk. ​Zatkli muža podozrivého z pomáhania pri ruskom útoku v Kramatorsku. Časť žoldnierov Vagnerovej skupiny je stále na Ukrajine, vyhlásil Zelenský. "Vyvrheľ" Putin jasne prehráva vojnu na Ukrajine, tvrdí Biden. Litva kúpila pre Ukrajinu dva protivzdušné systémy NASAMS.

Ruský raketový útok na pizzériu v meste Krematorsk

Najmenej 11 ľudí zahynulo a vyše 60 ďalších sa zranilo v utorok, 27. júna, večer pri ruskom raketovom útoku na pizzériu v centre ukrajinského mesta Kramatorsk. Reštaurácia bola v tom čase plná nič netušiacich civilistov.

Dvojičky Aňa a Júlia mali iba štrnásť. Práve končili ôsmu triedu základnej školy. V utorok večer sedeli v kramatorskej pizzérii, ktorú zasiahla ruská raketa. Aňa a Júlia patria medzi deti, ktoré pri ruskom útoku zahynuli. Kremeľ dnes vinu zaň štandardnou formulkou poprel. "Ruská federácia neútočí na civilnú infraštruktúru. Len na takú, ktorá je nejakým spôsobom spojená s tou vojenskou," uviedol Dmitrij Peskov, hovorca Kremľa.

Muža, ktorý sa priznal, že na žiadosť Rusov im odovzdal koordináty zasiahnutého miesta už zadržali ukrajinské tajné služby. Čaká ho súd. Záchranári pracovali na mieste útoku dlhé hodiny. Z trosiek zachránili sedem ľudí. Ďalšia ruská raketa dopadla do obce, ležiacej neďaleko Kramatorska. Tri obete ruského ostreľovania dnes hlásili aj z Charkovskej oblasti. "Každý ďalší teroristický útok dokazuje to, že Rusko si zaslúži len jediné - porážku a spravodlivý súd," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský.

Do Kyjeva v stredu, 28. júna, dorazili prezidenti Poľska a Litvy, aby zdôraznili svoju podporu vstupu Ukrajiny do NATO. Ten litovský ešte pred samotným príchodom potvrdil, že jeho krajina kupuje pre Ukrajinu ďalšie dva systémy protivzdušnej obrany. Ukrajinské sily naďalej pokračujú v tlaku na ruských agresorov na fronte. Z viacerých oblastí hlásia pomalý, no metodický postup. Ukrajinský minister obrany však opätovne zdôraznil, že hlavné sily stále do bojov nezasiahli.

Zatkli muža podozrivého z pomáhania pri ruskom útoku v Kramatorsku

Ukrajinské úrady v stredu zatkli muža, ktorého obviňujú z pomoci Rusku pri utorkovom raketovom útoku v meste Kramatorsk na východe Krajiny. Pri tom prišlo podľa nových údajov o život najmenej desať ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Pri útoku na pizzeriu v Kramatorsku v Doneckej oblasti utrpelo podľa polície zranenia ďalších 61 osôb. Medzi obeťami na životoch sú aj tri deti - dve sestry vo veku 16 rokov a ďalšia 17-ročná osoba, píše AP s odvolaním sa na generálneho prokurátora Ukrajiny Andrija Kostina.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko dodal, že útok tiež poškodil 18 viacposchodových budov, 65 domov, päť škôl, dve škôlky a rekreačné zariadenie. Záchranári v troskách stále pátrajú po telách a preživších.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell tento útok označil za ďalšiu ukážku teroru, ktorému Rusko vystavuje ukrajinských civilistov. Pripomenul, že zasiahnutá reštaurácia bola známym miestom na stretnutia pre zahraničných novinárov. "Rusko naďalej porušuje medzinárodné právo a pácha vojnové zločiny," dodal na sociálnej sieti.

Kramatorsk sa nachádza na frontovej línii a sídli v ňom regionálne veliteľstvo ukrajinskej armády, píše AFP. Predmetná reštaurácia sa tešila obľube medzi vojakmi, novinármi a humanitárnymi pracovníkmi.

​Časť žoldnierov Vagnerovej skupiny je stále na Ukrajine, povedal Zelenský

Niektorí bojovníci súkromnej Vagnerovej skupiny, ktorá sa cez víkend pokúsila v Rusku o ozbrojenú vzburu, sú stále na Ukrajine, uviedol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský. Situácia na severe Ukrajiny, ktorý susedí s Bieloruskom, sa podľa neho nezmenila a je stále pod kontrolou. Práve do bieloruského exilu sa po zastavenej vzbure odobral šéf žoldnierov Jevgenij Prigožin.

"Vagnerovci sú na okupovanom území Ukrajiny - boli a sú v Luhanskej oblasti," povedal Zelenský na tlačovej konferencii v Kyjeve po rokovaní so svojím poľským a litovským kolegom Andrzejom Dudom a Gitanasom Nausédou.

Na otázku ohľadom prítomnosti vagnerovcov v Bielorusku Zelenský odpovedal, že si nemyslí, že by bol tamojší kontingent "príliš veľký". "Naša armáda sa domnieva, že situácia na severe našej krajiny sa nezmenila," dodal prezident.

Vagnerovci na čele s Prigožinom v sobotu podnikli ťaženie smerom na Moskvu proti podľa nich skorumpovanému a neschopnému vedeniu ruskej armády. Svoj pochod ešte ten deň zastavili a stiahli sa. Rusko aj Minsk uvádzajú, že dohodu dojednal bieloruský vodca Alexander Lukašenko s tým, že Prigožin odíde do Bieloruska. Lukašenko potom v utorok oznámil, že lietadlo s Prigožinom pristálo v Minsku.

Zatiaľ nie je jasné, aký bude osud žoldnierov, ktorí sa aktívne zúčastnili ruskej vojnovej kampane na Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin bojovníkov v pondelok vyzval, aby buď vstúpili do armády, alebo odišli do Bieloruska.

"Vyvrheľ" Putin jasne prehráva vojnu na Ukrajine, tvrdí Biden

Americký prezident Joe Biden v stredu uviedol, že šéf Kremľa Vladimir Putin prehráva vojnu na Ukrajine, je však predčasné povedať, či ho vzbura žoldnierov z Vagnerovej skupiny oslabila. Biden zároveň označil ruského prezidenta za "vyvrheľa", informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP. 

"To je ťažké povedať, je však jasné, že vojnu prehráva," odpovedal Biden v Bielom dome na novinársku otázku, či vzbura vagnerovcov z minulej soboty oslabila Putinovu pozíciu. Putin je teraz "pre celý svet vyvrheľom", dodal Biden.

Biely dom zostáva opatrný v interpretovaní vývoja od minulotýždňových udalostí v Rusku, kde sa Vagnerova skupina - jedna z najschopnejších súčastí ruských síl na Ukrajine - pod vedením svojho šéfa Jevgenija Prigožina vzbúrila proti veleniu armády a postupovala smerom na ruskú metropolu Moskva.

Biden podľa vlastných slov absolvoval ešte počas víkendu videorozhovory s predstaviteľmi spojeneckých krajín, pričom sa zhodli na tom, že Putinovi nedovolia, aby vinu za Prigožinovu rebéliu zvalil na Západ či NATO. Spojenci sa podľa Bidena zdôraznili, že išlo výhradne o vnútornú záležitosť Ruska, s ktorou západné krajiny nemali nič spoločné.

Litva kúpila pre Ukrajinu dva protivzdušné systémy NASAMS

Litva kúpila od nórskej spoločnosti Kongsberg pre Ukrajinu dva systémy protivzdušnej obrany NASAMS, oznámil v stredu litovský prezident Gitanas Nauséda. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Litva kúpila dva systémy NASAMS, ktoré budú prevezené na Ukrajinu. Vzdušná obrana je pri boji proti agresorovi kľúčová," uviedol Nauséda na sociálnej sieti Twitter. Na Facebooku uviedol, že kúpené systémy dorazia na Ukrajinu v blízkej budúcnosti. 
Podľa litovského ministra obrany Arvydasa Anušauskasa uzavrela Litva s nórskou firmou zmluvu v hodnote 9,8 milióna eur. Tento obchod však nezahŕňa rakety, uvádza AFP.

Litovský prezident v stredu navštívi Kyjev, kde sa stretol so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Nauséda bude počas stredajšej návštevy so Zelenským rokovať o programe summitu NATO, ktorý sa uskutoční v júli v litovskom Vilniuse, uviedla vo vyhlásení kancelária litovského prezidenta. Zaoberať sa tiež budú prístupovými rokovaniami súvisiacimi so vstupom Ukrajiny do Európskej únie a európskou pomocou poskytovanou Ukrajine, píše agentúra Reuters.

Litva je jedným z najskalnejších podporovateľov Kyjeva a presadzuje prijatie Ukrajiny do NATO i EÚ. Z Ukrajiny zamieri Nauséda na summit európskych lídrov v Bruseli, ktorý sa koná vo štvrtok a v piatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy