Káva a čaj chránia pred srdcovými ochoreniami
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: McKay Savage/ilustračné
Ochranný efekt kávy sa však podľa výskumu pri viac ako štyroch šálkach denne stráca.
Vyplynulo to z výsledkov 13 rokov trvajúcej holandskej štúdie. Uvedený výskum podporuje názory vedcov, ktorí zdôrazňujú zdravotné výhody jedných z najobľúbenejších horúcich nápojov.
Ľudia, ktorí denne vypijú viac ako šesť šálok čaju, si znižujú riziko srdcových ochorení o tretinu. Vyplýva z výskumu uskutočneného na vzorke 40-tisíc ľudí. Konzumácia dvoch až štyroch šálok kávy denne sa tiež spája s nižším rizikom.
Ochranný efekt kávy sa však podľa výskumu pri viac ako štyroch šálkach denne stráca. Napriek tomu, sa u týchto ľudí, v porovnaní s tými, ktorí kávu nepijú, neobjavila vyššia pravdepodobnosť úmrtia na nejaké iné ochorenie, vrátane mŕtvice či rakoviny.
"Je to dobrá správa pre ľudí, ktorí majú radi čaj a kávu. Zdá sa, že tieto nápoje sú prospešné pre srdce a zároveň nezvyšujú riziko úmrtia na iné ochorenia," uviedla vedúca štúdie Yvonne van der Schouw.
Informáciu zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.