Jasno
13°
Bratislava
Móric
22.9.2024
497. deň na Ukrajine: Novinárka Milašinová je hospitalizovaná v nemocnici
Zdielať na

497. deň na Ukrajine: Novinárka Milašinová je hospitalizovaná v nemocnici

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas utorkového telefonátu varoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že Rusko chystá "nebezpečné provokácie" v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. Mohutný výbuch vo východoukrajinskom meste Makijivka, ktoré je pod kontrolou Ruskom podporovaných separatistov, si vyžiadal 25 zranených. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu oznámila, že zadržala muža podozrivého z toho, že plánoval zničiť energetické zariadenie na ostrove Sachalin. Oceňovanú ruskú investigatívnu novinárku Jelenu Milašinovú a právnika Alexandra Nemova, ktorých v utorok Čečensku brutálne zbili maskovaní muži, previezli do nemocnice v Moskve.

Zelenskyj varoval Macrona pred ruskými provokáciami v záporožskej elektrárni

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas utorkového telefonátu varoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že Rusko chystá "nebezpečné provokácie" v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. V utorok večer ukrajinská vláda obvinila Rusko z toho, že plánuje provokáciu v areáli ZAES a približne v rovnakom čase prišla aj Moskva s tvrdením, že takýto útok pripravuje Kyjev. "Varoval som Emmanuela Macrona, že okupačné sily pripravujú nebezpečné provokácie v záporožskej elektrárni," uviedol Zelenskyj vo vyhlásení zverejnenom v utorok večer po skončení telefonátu oboch prezidentov. Zelenskyj a Macron sa podľa vyhlásenia zhodli na tom, že sa budú snažiť o "maximálnu kontrolu situácie" v ZAES v spolupráci s Medzinárodnou agentúrou pre jadrovú energiu (MAAE).

Mohutný výbuch vo východoukrajinskej Makijivke si vyžiadal 25 zranených

Mohutný výbuch vo východoukrajinskom meste Makijivka, ktoré je pod kontrolou Ruskom podporovaných separatistov, si vyžiadal 25 zranených. Podľa ukrajinských zdrojov bola zasiahnutá miestna ruská vojenská základňa, informovala v stredu agentúra DPA. Šéf separatistov v Doneckej oblasti, ktorú čiastočne okupuje Rusko, tvrdí, že medzi 25 zranenými sú aj dve deti. Podľa jeho slov explózia spôsobená delostreleckou paľbou poškodila obytné budovy, nemocnicu, školu a škôlku. "Výbuch cítila väčšina obyvateľov Makijivky aj (neďalekého) Donecka," vyhlásil v noci na stredu Denis Pušilin, predstaviteľ doneckých separatistov, ktorí ovládajú Makijivku už od roku 2014. Jeho tvrdenia nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Ukrajinský telegramový kanál StratCom zverejnil mobilom nakrútené video zachytávajúce silný výbuch v Makijivke s tým, že išlo o dôsledok útoku na ruskú vojenskú základňu.

V Rusku zadržali muža, ktorý chcel údajne zničiť energetické zariadenie

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu oznámila, že zadržala muža podozrivého z toho, že plánoval zničiť energetické zariadenie na ostrove Sachalin na ruskom Ďalekom východe. TASR prevzala správu agentúry Reuters. FSB zverejnila videozáznam zachytávajúci podľa nej improvizované výbušné zariadenia a rôzne chemikálie v dome zadržaného, ktorého označila za stúpenca "ukrajinského neonacizmu". Neuviedla však, ktoré konkrétne zariadenie muž plánoval na Sachaline zničiť. Reuters dodáva, že na tomto ruskom ostrove sa nachádzajú viaceré priemyselné podniky, ktoré vlastnia japonské či indické spoločnosti.

Ruská novinárka Milašinová a právnik Nemov sú hospitalizovaní v Moskve

Oceňovanú ruskú investigatívnu novinárku Jelenu Milašinovú a právnika Alexandra Nemova, ktorých v utorok Čečensku brutálne zbili maskovaní muži, previezli do nemocnice v Moskve. Novinárka je vo zlom stave, povedal v stredu agentúre AFP jej zamestnávateľ, ruské nezávislé noviny Novaja gazeta. "Milašinová je v nemocnici v Moskve. Jej stav je, úprimne povedané, neľahký: bola naozaj kruto zbitá, zbili ju palicou," povedal Dmitrij Muratov, šéfredaktor Novaja gazety.

K prepadnutiu novinárky a právnika došlo v utorok skoro ráno, keď spolu odchádzali z letiska v čečenskej metropole Groznyj. "Brutálne ich dokopali, kopali ich aj do tváre, vyhrážali sa im smrťou a pištoľou priloženou k hlave. Zobrali a zničili im vybavenie a dokumenty," uviedla v utorok ľudskoprávna skupina Memorial. Milašinovej útočníci polámali prsty na rukách, vyholili hlavu a následne ju poliali zelenou tekutinu - povrchovým antiseptikom zvaným v Rusku zeľonka. Nemova bodli do nohy, uvádza stanica Sky News. Memorial krátko po útoku informoval, že novinárka má na celom tele modriny a "občas stráca vedomie".

Po výbuchu na kyjevskom súde hlásia jedného mŕtveho a dvoch zranených

Pri výbuchu na súde v Kyjeve zahynul v stredu muž, ktorý sa podľa všetkého sám vyhodil do vzduchu. Zranenia utrpeli dvaja policajti, oznámil ukrajinský minister vnútra minister Ihor Klymenko. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"Páchateľ zomrel na mieste. Podľa predbežných informácií sa vyhodil do vzduchu," uviedol Klymenko. Na sociálnej sieti doplnil, že dvaja policajti utrpeli zranenia pri zásahu v budove. V budove súdu v Ševčenkivskom obvode v centrálnej časti Kyjeva došlo k výbuchu podvečer, keď tam priviedli obžalovaného muža. Ten podľa kyjevskej vojenskej správy za "nejasných okolností" odpálil v súdnej sieni výbušné zariadenie.

Budovu i prístup k nej uzavreli a na mieste zasahovali polícia aj záchranári. Na súde bolo neskôr počuť ďalšiu explóziu, uviedol spravodajca AFP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy