Jasno
17°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
499. deň vojny na Ukrajine: Ukrajinská armáda opäť hlási úspechy pri Bachmute
Zdielať na

499. deň vojny na Ukrajine: Ukrajinská armáda opäť hlási úspechy pri Bachmute

Zdroj: TASR

KYJEV / Na najmenej desať stúpol v piatok počet obetí ruského raketového útoku na bytovku v západoukrajinskom meste Ľvov. Česká republika daruje Ukrajine ďalšie útočné helikoptéry a státisíce kusov munície pre zbrane veľkého kalibru. Ukrajinská armáda ohlásila v piatok ďalší úspech v oblasti Ruskom ovládaného mesta Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Na Slovensko pricestoval v piatok popoludní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Lídri členských krajín NATO na budúcotýždňovom summite v litovskom Vilniuse potvrdia prísľub, že Ukrajina sa v budúcnosti stane členom tejto vojenskej aliancie. Ľudovít Ódor potvrdil pokračovanie podpory Ukrajine.

Počet obetí útoku v Ľvove stúpol na desať; našli telo ženy

Na najmenej desať stúpol v piatok počet obetí ruského raketového útoku na bytovku v západoukrajinskom meste Ľvov. Desiatu obeť - telo ženy - spod trosiek vytiahli v piatok v ranných hodinách, napísal na platforme starosta Ľvova Andrij Sadovyj. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Z údajov ukrajinského ministerstva vnútra vyplýva, že raketový útok na ľvovskú obytnú štvrť, ktorý sa uskutočnil v noci na štvrtok, si vyžiadal aj najmenej 42 zranených. Sú medzi nimi aj tri deti. Na videozáznamoch z miesta útoku bolo vidieť, že horné poschodia bytovky s viacerými vchodmi zostali úplne zničené. V dôsledku útoku zostalo poškodených dovedna 35 budov. V Ľvove vyhlásili dvojdňový smútok.

Na Slovensko pricestoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Na Slovensko pricestoval v piatok popoludní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ide o jeho druhú návštevu SR, ale prvú od začiatku rozsiahlej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. Zelenskyj sa stretol s Čaputovou v Prezidentskom paláci. Po oficiálnom uvítacom ceremoniáli čakalo hlavy štátov spoločné rokovanie. Avizovaná bola spoločná tlačová konferencia.

Ukrajinská armáda opäť hlási úspechy pri Bachmute

Ukrajinská armáda ohlásila v piatok ďalší úspech v oblasti Ruskom ovládaného mesta Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. "V oblasti Kliščiivky dosiahli čiastočný úspech a konsolidujú dosiahnuté pozície," uviedol hovorca generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Andrij Kovalev. V Kliščiivke ležiacej južne od Bachmutu sa nachádzajú strategicky významné vyvýšeniny; ruské zdroje však dobytie tejto lokality Ukrajincami ešte nepotvrdili. Ukrajinská armáda okrem toho vyvíja tlak na ruské jednotky aj severne od Bachmutu, uvádza sa v piatkovom vyhlásení generálneho štábu.

Stoltenberg: NATO vo Vilniuse potvrdí prísľub o budúcom členstve Ukrajiny

Lídri členských krajín NATO na budúcotýždňovom summite v litovskom Vilniuse potvrdia prísľub, že Ukrajina sa v budúcnosti stane členom tejto vojenskej aliancie. Oznámil to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z tlačových agentúr DPA a AFP. "Očakávam, že lídri spojencov potvrdia, že Ukrajina sa stane členom NATO a budú jednotní v tom, ako posunúť Ukrajinu bližšie k jej cieľu," povedal šéf NATO na tlačovej konferencii. NATO pripravuje balíček podpory pre Ukrajinu, ktorý určí budúce vzťahy Kyjeva s Alianciou.

Fiala: ČR daruje Ukrajine útočné helikoptéry a muníciu

Česká republika daruje Ukrajine ďalšie útočné helikoptéry a státisíce kusov munície pre zbrane veľkého kalibru. Bude sa tiež podieľať na výcviku ukrajinských pilotov na lietadlá F16. Po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to uviedol český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Aby mohol výcvik pilotov prebiehať aj priamo na Ukrajine, Česko jej poskytne letecké simulátory. Fiala zároveň pripomenul, že ČR od začiatku vojny na Ukrajinu poslala 676 kusov ťažkej techniky a milióny kusov munície. Táto pomoc bude podľa jeho slov naďalej pokračovať.

Počet obetí štvrtkového raketového útoku na ukrajinské mesto Ľvov stúpol na 10

Poslednú obeť našli v troskách dnes ráno. Zranených je viac ako 40 ľudí vrátane detí. V ostreľovaní pokračovali ruské sily aj počas uplynulej noci a dneška. Zásahy hlásia z Dnepro-petrovskej, Doneckej aj Záporožskej oblasti. Ukrajinské jednotky však hlásia ďalší postup na viacerých miestach frontu. Južne od Bachmutu sa za posledných 24 hodín údajne posunuli o viac ako kilometer. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy