Jasno
17°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
500. deň na Ukrajine: Od začiatku vojny bolo na Ukrajine zabitých najmenej 9 000 civilistov
Zdielať na

500. deň na Ukrajine: Od začiatku vojny bolo na Ukrajine zabitých najmenej 9 000 civilistov

KYJEV / Už je to presne 500 dní, čo sa Ukrajina bráni ruskej invázii. Zelenskyj oznámil, že z Turecka vezie domov päť veliteľov, ktorí bránili Mariupoľ. Zelenského rodné mesto Kryvyj Rih sa stalo terčom útoku dronmi. Ukrajina si zasluhuje členstvo v NATO, vyhlásil Erdogan. Rusi ostreľovali mesto Lyman, zahynulo 6 ľudí a 5 je zranených.

Už je to presne 500 dní, čo sa Ukrajina bráni ruskej invázii

Kým svet ráta každý deň od začiatku vojny, Ukrajina si najviac želá rátať dni do jej konca. Ten však môže prísť len vtedy, ak v tom Ukrajine nezostane sama. Slovensko bolo jednou z prvých krajín, ktorá podala pomocnú ruku okamžite. Na západe Ukrajiny dokonca vzniklo aj vďaka Slovákom provizórne mestečko s 12 domami pre ľudí zo zničeného Chersonu a Mariupoľa.

Vojna na Ukrajine pripravila o život podľa odhadov vyše 500 detí. A Podľa ukrajinských úradov ich bolo od začiatku vojny do Ruska nelegálne deportovaných takmer 20 tisíc. Dôsledky ruskej agresie aj zmeny na trhu s balistickou ochranou. Vesty a prilby pre deti chýbali, veď až doteraz nebol dôvod na to, aby ich vyrábali.

Letecký poplach už rok a pol vyháňa denne do krytov každého, kto je v tej chvíli na Ukrajine. Označenie PRESS nedáva žiadnu záruku bezpečia a reálnu hrozbu leteckého útoku zažívajú aj štátnici. Počas leteckého poplachu musela zísť do krytu a počkať kým hrozba raketového útoku pominie aj naša prezidentka, keď navštívila Kyjev.

A tieto slová potvrdzuje aj posledný nečakaný útok na Ľvov, pri ktorom zahynulo desať ľudí. Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ráno zverejnil video z Hadieho ostrova, ktorý sa stal symbolom ukrajinského odporu voči ruskej agresii, oslobodili ho vlani koncom júla. "500 dní totálnej vojny. Som vďačný všetkým, ktorí tu bojovali proti okupantom. Sláva každému, kto bojuje za bezpečnosť v našom Čiernom mori!" vyhlásil Zelenskyj. Počas 500 dní vojny bolo na Ukrajine zabitých celkovo 9000 civilistov a každý vie, že toto číslo konečné nie je.

Zelenskyj oznámil, že z Turecka vezie domov päť veliteľov, ktorí bránili Mariupoľ

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu, 8. júla, oznámil, že sa z Turecka do vlasti vracia spoločne s piatimi ukrajinskými veliteľmi, ktorí vlani bránili do konca bitky o Mariupoľ tamojšie železiarne a oceliarne Azovstal. Z ruského zajatia sa dostali v septembri pri výmene vojnových väzňov a mali žiť do konca vojny v Turecku. Zelenskyj zrejme presvedčil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby ich nechal ísť domov, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

"Vraciame sa domov z Turecka a vraciame domov našich hrdinov. Ukrajinskí vojaci Denys Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volynskyj, Oleh Chomenko, Denys Šleha budú konečne so svojimi rodinami," napísal na twitteri ukrajinský prezident. Zverejnil zároveň video, na ktorom je vidieť, ako všetci nastupujú do českého vládneho špeciálu, ktorým ukrajinský prezident pricestoval vo štvrtok z Bulharska do Česka a potom sa vypravil na návštevu Slovenska a Turecka, kde rokoval s Erdoganom.

Zelenského rodné mesto Kryvyj Rih sa stalo terčom útoku dronmi

Mesto Kryvyj Rih v strednej časti Ukrajiny sa v noci na sobotu, 8. júla, stalo terčom ruského útoku dronmi. Zasiahnutý bol tamojší poľnohospodársky závod a zranenia utrpel jeden muž, informoval Serhij Lysak, gubernátor Dnepropetrovskej oblasti. TASR o tom píše na základe správ staníc CNN a Sky News. "Nepriateľ zaútočil v noci na Kryvyj Rih. Použil bezpilotné lietadlá," napísal Lysak na príspevku na platforme Telegram.

Zranený 26-ročný muž je hospitalizovaný, pričom Lysak jeho stav označil za stredne ťažký. Po útoku vypukli podľa jeho slov v meste dva požiare, ktoré sa rozšírili na plochu 360 metrov štvorcových, kým sa ich podarilo uhasiť. Zničených pri tom bolo niekoľko skladov a vozidiel.

Kryvyj Rih je rodným mestom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Terčom ruských útokov sa stal počas vojny už niekoľkokrát a je známe, že ruský prezident Vladimir Putin sa na toto mesto zameriava pri symbolických dátumoch, uvádza Sky News. Najnovší útok tiež zapadá do takéhoto scenára, keďže sa odohral pri príležitosti 500. dňa ruskej invázie na Ukrajinu.

Ukrajina si zasluhuje členstvo v NATO, vyhlásil Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok,  povedal ukrajinskému lídrovi Volodymyrovi Zelenskému, že Kyjev si zasluhuje členstvo v NATO, no zároveň ho vyzval, aby vstúpil do mierových rokovaní s Moskvou. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. "Niet pochýb, že Ukrajina si zasluhuje členstvo v NATO," povedal Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom a dodal, že obe strany by sa mali vrátiť k rokovaciemu stolu.

Prezident Zelenskyj si tak zabezpečil kľúčovú podporu Turecka pre ašpirácie svojej krajiny stať sa členom NATO po tom ako sa mu podarilo získať prísľub USA, že Ukrajine pošlú kazetovú muníciu, ktorá by mohla spôsobiť obrovské škody ruským silám na bojisku.

Rusi ostreľovali mesto Lyman, zahynulo 6 ľudí a 5 je zranených

Šesť ľudí prišlo o život a ďalších päť utrpelo zranenia pri sobotňajšom ruskom raketovom útoku na mesto Lyman na východe Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, píše TASR podľa správy agentúry AFP. "Najmenej šesť ľudí bolo zabitých a päť zranených... Okolo 10.00 h (09.00 h SELČ) zaútočili Rusi na mesto viacerými raketami," uviedol Kyrylenko na platforme Telegram.

Útok zasiahol obytnú oblasť, pričom na mieste zasahovala polícia aj zdravotníci. Poškodený bol podľa Kyrylenka aj jeden dom a taktiež obchod, uvádza stanica Sky News.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy