Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
533. deň na Ukrajine: Rusi ostreľovali Ukrajincov preberajúcich humanitárnu pomoc
Zdielať na

533. deň na Ukrajine: Rusi ostreľovali Ukrajincov preberajúcich humanitárnu pomoc

UKRAJINA / Traja ľudia zahynuli pri ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Záporožie. Na sociálnych sieťach sa šíria zábery dvojice mladých speváčok, ktoré vraj boli medzi obeťami. Spoločne vystupovali krátko predtým, ako ich zabila ruská raketa. Záporožská jadrová elektráreň, okupovaná už takmer rok a pol ruskými silami, prišla opäť o hlavné dodávky prúdu. Ruské vedenie potvrdilo, že ju pripojilo na záložné zdroje a na odstránení problému vraj pracuje. Ukrajina informovala o vytvorení dočasného humanitárneho koridoru v Čiernom mori. Prvé lode by ním mali preplávať v najbližších dňoch. Ukrajinské námorníctvo zároveň varovalo pred pretrvávajúcou hrozbou zo strany ruskej armády.

Rusko ostreľovalo Ukrajincov preberajúcich humanitárnu pomoc, tvrdí gubernátor

"Ukrajinci preberajúci humanitárnu pomoc v Chersonskej oblasti na juhu krajiny sa dostali "pod paľbu" zo strany ruských síl a viacerí utrpeli zranenia. K ostreľovaniu došlo v obci Bilozerka," informoval vo štvrtok tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. Po ostreľovaní bolo podľa jeho slov do nemocnice so zraneniami prevezených prinajmenšom šesť osôb. Prokudin na platforme Telegram informoval, že išlo o delostreleckú paľbu. "Šesť ľudí utrpelo zranenia. Pod paľbu sa dostali obyvatelia, ktorí preberali humanitárnu pomoc," napísal v príspevku. Táto obec, približne 13 kilometrov západne od mesta Cherson, patrí k oblastiam, ktoré po júnovom zničení Kachovskej vodnej nádrže postihli záplavy. Moskva a Kyjev sa vzájomne obviňujú zo zničenia tejto priehrady, v dôsledku ktorého boli zatopené veľké oblasti na juhu Ukrajiny a tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy.

Zdroj z Kremľa: Putin uvažuje, že pôjde osobne na summit G20 do Indie 

Ruský prezident Vladimir Putin uvažuje nad tým, že sa osobne zúčastní na summite najdôležitejších priemyselných a rozvojových krajín sveta G20 v septembri v Indii. Uviedol to zdroj z Kremľa. "Bolo by to Putinovo prvé osobné stretnutie zo západnými lídrami od začiatku vojny na Ukrajine," pripomenul vo štvrtok portál britskej televízie Sky News. "Ruský prezident nevylúčil, že sa objaví na stretnutí skupiny najväčších svetových ekonomík G20," povedal predstaviteľ pre americkú televíziu NBC News, partnerskú stanicu britskej Sky News. Summit sa bude konať v indickom hlavnom meste Naí Dillí 9. až 10. septembra, keďže India je v súčasnosti predsedajúcou krajinou v G20.

O deväť mesiacov Putina čakajú prezidentské voľby a chcel by znovu vystupovať na svetovej scéne. Summit by rád využil na zmenu a naklonil si na svoju stranu krajiny, ktoré nie sú spriaznené so Západom – ako napríklad Čína. Putin sa prestal objavovať na medzinárodných podujatiach už počas pandémie koronavírusu v rokoch 2020 a 2021. V tom období sa zúčastňoval na summitoch G20 prostredníctvom videokonferencií. Odmietol prísť aj na summit skupiny G20 v roku 2022 na indonézskom ostrove Bali, kde svetoví lídri odsúdili jeho napadnutie Ukrajiny.

Záporožskú elektráreň napojili na záložný zdroj

Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) prišla v noci na štvrtok o napájanie a musela byť pripojená na záložný zdroj. Oznámila to ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom bez uvedenia príčiny. Enerhoatom zároveň varoval, že táto najväčšia jadrová elektráreň v Európe, ktorú okupujú Rusi, sa tak ocitla na pokraji výpadku prúdu, keďže záložné vedenie má oproti hlavnému menej než polovičný výkon. Dodal, že takýto režim je pre elektráreň náročný a môže fungovať len obmedzený čas. Ruská správa elektrárne mimo toho uviedla, že štvrtý reaktor bol pre známky úniku pary presunutý z tzv. horúcej do studenej odstávky. Reuters uvádza, že jeden zo šiestich reaktorov ZAES musí byť stále v stave horúcej odstávky, aby mohol vyrábať paru pre potreby elektrárne. Ruská správa ďalej informovala, že zamestnanci elektrárne "zistili známky úniku v časti parného potrubia tretieho generátora". Dodala, že sa uvažuje o prechode energobloku č. 6 do stavu horúcej odstávky.

Kyjev oznámil, že v Čiernom mori otvoril dočasný humanitárny koridor pre lode

Ukrajinské námorné sily oznámili, že v Čiernom mori začal od štvrtka fungovať nový dočasný "humanitárny koridor". Plavidlá by ho mali začať využívať už v priebehu nasledujúcich dní. Hovorca ukrajinského námorníctva Oleh Chalyk agentúre Reuters povedal, že koridor budú využívať komerčné lode, ktoré uviazli v ukrajinských čiernomorských prístavoch. Trasa bude používaná aj na presun obilia a poľnohospodárskych produktov. "Koridor bude veľmi transparentný, na lode umiestnime kamery a bude sa z nich vysielať, aby sa ukázalo, že ide o čisto humanitárnu misiu a nemá vojenský účel," povedal Chalyk telefonicky Reutersu. Ukrajinské námorné sily vo štvrtok v samostatnom vyhlásení tiež uviedli, že nebezpečenstvo, ktoré predstavujú míny v Čiernom mori, ako aj vojenská hrozba zo strany Ruska v oblasti naďalej pretrvávajú. Stanica Sky News pripomína, že v ukrajinských čiernomorských prístavoch uviazli lode po tom, ako Rusko v polovici júla odstúpilo od kľúčovej obilnej dohody, ktorá cez vojnu umožňovala bezpečný vývoz obilia z týchto prístavov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy