Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
534. deň na Ukrajine: Ruská armáda útočila na ukrajinské letisko, raketa však zasiahla rodinný dom
Zdielať na

534. deň na Ukrajine: Ruská armáda útočila na ukrajinské letisko, raketa však zasiahla rodinný dom

KYJEV / ​Zelenskyj odvolal všetkých šéfov vojenských náborových centier. Rusi zasiahli hotel len chvíľu po tom, čo tam skončil detský tábor, tvrdí Kyjev. Ukrajina hlási zostrelenie ruských hypersonických striel nad Kyjevom. ​Rusko hlási zásah základne zahraničných žoldnierov i ďalších pozícii na Ukrajine. Ruská armáda útočila na ukrajinské letisko, raketa však zasiahla rodinný dom.

​Zelenskyj odvolal všetkých šéfov vojenských náborových centier

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal v piatok, 11. augusta, šéfov všetkých regionálnych vojenských náborových centier. Odôvodnil to podozreniami z korupcie, ktoré by podľa neho mohli vyústiť až do vlastizrady. Informovala o tom agentúra AFP. "Odvolávame všetkých oblastných vojenských komisárov. Tento systém by mali viesť ľudia, ktorí presne vedia, čo je vojna a prečo je cynizmus a úplatkárstvo v čase vojny vlastizradou," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach po mimoriadnom zasadnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Podľa prezidenta bolo začatých 112 trestných konaní voči zamestnancom náborových centier, 33 osôb má štatút podozrivých. Zelenskyj povedal, že odvolaných vojenských komisárov by mali nahradiť vojnoví veteráni. Prezident poveril implementáciou tohto rozhodnutia hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného. Pred vymenovaním preverí nových šéfov náborových centier Bezpečnostná služba Ukrajiny.

Úrad ukrajinského prezidenta v samostatnom vyhlásení uviedol, že všeobecná mobilizácia Ukrajiny je kľúčovou oblasťou, v ktorej inšpektori odhalili prípady korupcie. Tie podľa neho "predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť a podkopávajú dôveru v štátne inštitúcie".

Rusi zasiahli hotel len chvíľu po tom, čo tam skončil detský tábor, tvrdí Kyjev

V hoteli Reikartz v ukrajinskom Záporoží, ktorý vo štvrtok, 10. augusta, zasiahla ruská raketa, len o chvíľu skôr skončil detský prímestský tábor, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Tábor sa skončil o šiestej večer miestneho času (17.00 SELČ), raketa do hotela udrela o 19.00 h miestneho času a zabila jedného človeka a 16 ďalším spôsobila zranenia. Deťom sa nič nestalo.

Rusi okrem toho dnes od skorého rána ostreľovali Cherson na juhu Ukrajiny a okolitú oblasť. Podľa oblastnej prokuratúry si útok v Chersone vyžiadal jednu obeť na živote. Rusko v piatok, 11. augusta, podniklo tiež raketový útok na Kyjev, ktorý sa podľa prvých správ zaobišiel bez obetí. "Jedine zázrak načasovania dnes (vo štvrtok) zachránil deti pred ruskými vrahmi," oznámilo ukrajinské ministerstvo na sociálnej sieti X, predtým twitteri.

Hotel Reikartz často využívali aj pracovníci OSN, poznamenal server BBC News. Koordinátorka OSN pre humanitárnu pomoc Ukrajine Denise Brownová v tlačovej správe oznámila, že je udalosťou otrasená. "V tomto hoteli som sa ubytovala pri každej návšteve Záporoží. Môj tím ho používa ako základňu pri početných cestách do mesta," oznámila. Dodala, že OSN hotel využila okrem iného vlani, keď pomáhala s evakuáciami civilistov z fabriky Azovstal v Mariupole.

V piatok ráno okrem toho ruské sily ostreľovali Cherson na južnej Ukrajine. Zasiahli miesto blízko bytového domu a spôsobili ťažké zranenia jednému človeku, ktorý neskôr zomrel v nemocnici, uviedla chersonská oblastná prokuratúra. V Beryslavskom okrese niekoľko desiatok kilometrov od Chersonu potom podľa prokuratúry Rusi vykonali dronový útok na miesto výdaja humanitárnej pomoci. Útok zranil jedného miestneho obyvateľa a dvoch policajtov.

Za posledný deň na Ukrajine zomrela tiež 60-ročná žena pri bombovom útoku na dedinu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Dvaja muži potom pri útokoch v Charkovskej oblasti utrpeli zranenia, informoval šéf správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Ukrajinské úrady vo štvrtok vyhlásili v Charkovskej oblasti povinnú evakuáciu obyvateľov zo 37 obcí v Kupjanskom okrese. Dôvodom je zosilnené ruské ostreľovanie. Rádio Slobodná Európa s odvolaním sa na predstaviteľov miestnej správy uviedlo, že mnoho ľudí ale odtiaľ odísť odmieta.

Ukrajina hlási zostrelenie ruských hypersonických striel nad Kyjevom

Systémy protivzdušnej obrany v piatok, 11. augusta, zostrelili ruské hypersonické strely Kinžal vypálené na Kyjev. Oznámila to vojenská správa v ukrajinskom hlavnom meste. TASR správu prevzala z agentúry DPA. V piatok v Kyjeve zaznamenali viacero výbuchov. Išlo o zásahy protivzdušnej obrany proti týmto strelám, píše DPA. Úlomky z nich podľa úradov dopadli aj na územie detskej nemocnice a strechu súkromného domu v severnej časti Kyjeva. Obete nehlásili.

Systémy protivzdušnej obrany boli aktivované aj vo Vinnyckej a Chmeľnickej oblasti v západnej časti Ukrajiny. Varovanie pred leteckými útokmi vydali v piatok pre celé územie Ukrajiny po tom, ako spozorovali ruské stíhacie lietadlá MiG-31K. Tie sú schopné odpáliť strely Kinžal.

Hypersonické strely dokážu letieť päťkrát rýchlejšie ako zvuk a po komplexnej trajektórii, preto je veľmi ťažké ich zachytiť. Strela Kinžal môže dosiahnuť rýchlosť viac než 12.200 kilometrov za hodinu (10 machov) a zasiahnuť cieľ až vo vzdialenosti 2000 kilometrov, napísala stanica BBC. Môže niesť konvenčné i jadrové hlavice.

​Rusko hlási zásah základne zahraničných žoldnierov i ďalších pozícii na Ukrajine

Rusko v piatok, 11. augusta, oznámilo, že zasiahlo dočasnú základňu zahraničných žoldnierov v ukrajinskom meste Záporožie. Ruské útoky v ďalších častiach krajiny si vyžiadali obete z radov vojakov aj civilistov vrátane osemročného chlapca. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky denníka The Guardian. "V oblasti mesta Záporožie bolo zasiahnuté miesto dočasného umiestnenia zahraničných žoldnierov," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ruské sily podľa ministerstva pokračovali v ofenzívnych operáciách na fronte a zlepšili svoje taktické pozície v okolí dvoch osídlení neďaleko mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti. Ruský rezort obrany v aplikácii Telegram uviedol, že počas útokov v Chersonskej oblasti prišlo o život 20 ukrajinských vojakov. Tamojší gubernátor Olexandr Prokudin oznámil, že počas ostreľovania mesta Cherson prišiel o život 53-ročný muž.

Raketový útok vo Ivanofrankivskej oblasti na západe Ukrajiny si zase vyžiadal život osemročného chlapca, píše The Guardian s odvolaním sa na gubernátorku Svitlanu Onyščukovú. Ukrajinské sily spresnili, že raketa zasiahla dom, v ktorom žila rodina s tromi deťmi.

Ruská armáda útočila na ukrajinské letisko, raketa však zasiahla rodinný dom

Cieľom štyroch hypersonických rakiet Kinžal odpálených v piatok ráno ruskou armádou smerom na letisko v Ivano-Frankivskej oblasti na juhozápadnej Ukrajine, boli mladí ukrajinskí piloti, ktorí by sa mali čoskoro ísť učiť lietať na západných lietadlách. V telemaratóne ukrajinskej televízie o tom v piatok, 11. augusta, informoval hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat.

Uviedol, že jedna z rakiet zasiahla súkromný dom, v ktorom žila rodina s tromi deťmi. Jedno z nich - osemročný chlapec - v dôsledku útoku utrpel život ohrozujúce zranenia. Podľa šéfky regionálnej správy Svetlany Oniščukovej zraneného chlapca previezli do nemocnice v kritickom stave. Lekárom sa ho napriek snahe nepodarilo zachrániť.

Ruská armáda okrem toho v piatok opäť zaútočila na Kyjev. Úlomky rakiet tam dopadli na detskú nemocnicu, informovali miestne úrady citované britskou stanicou BBC.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy