Jasno
24°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
551. deň na Ukrajine: Ukrajina oznámila, že jej vojaci dobyli strategicky významnú obec Robotyne
Zdielať na

551. deň na Ukrajine: Ukrajina oznámila, že jej vojaci dobyli strategicky významnú obec Robotyne

KYJEV / Ruské úrady oznámili, že tamojšia protivzdušná obrana zničila v pondelok skoro ráno dron, ktorý sa blížil k Moskve. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje požiadať parlament o sprísnenie trestov pre tých, ktorí boli počas vojnového konfliktu usvedčení z korupcie. Ukrajina v pondelok oznámila, že jej vojaci dobyli strategicky významnú obec Robotyne. Najmenej dve obete na životoch si v noci na pondelok vyžiadal ruský raketový útok na priemyselný závod v Poltavskej oblasti. Letecká základňa pri Kursku na západe Ruska sa cez víkend stala terčom útoku Bezpečnostnej služby Ukrajiny.

Rusko tvrdí, že zničilo dron letiaci k Moskve a iné dva pri hranici s Ukrajinou

Ruské úrady oznámili, že tamojšia protivzdušná obrana zničila v pondelok skoro ráno dron, ktorý sa blížil k Moskve, zatiaľ čo ďalšie dva drony zneškodnila v oblasti hraničiacej s Ukrajinou. 

Primátor Moskvy Sergej Sobianin na platforme Telegram napísal, že protivzdušná obrana v Ljuberckom rajóne ležiacom juhovýchodne od hlavného mesta "zničila dron letiaci k Moskve". "Podľa prvotných správ nedošlo k nijakým zraneniam ani škodám. Na mieste zasahujú záchranári," dodal bez toho, aby by zmienil strojcu údajného dronového útoku.

Zelenskyj chce, aby bola korupcia v čase vojny považovaná za vlastizradu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje požiadať parlament o sprísnenie trestov pre tých, ktorí boli počas vojnového konfliktu usvedčení z korupcie. 

Zelenskyj v nedeľňajšom televíznom interview spresnil, že chce presadiť, aby sa "korupcia v čase vojny rovnala vlastizrade". "Nie je to však žiadna popravná čata. Toto nie je stalinizmus. Ak sú dôkazy, takáto osoba musí za mreže," poznamenal. Ukrajinský prezident zároveň vyjadril nádej, že boj proti korupcii uľahčí zahraničným partnerom aj povojnovú obnovu Ukrajiny, ktorá bude stáť miliardy dolárov.

Ukrajina tvrdí, že dobyla strategicky významnú obec Robotyne

Ukrajina v pondelok oznámila, že jej vojaci dobyli strategicky významnú obec Robotyne v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, ktorú doposiaľ okupovali ruské jednotky. Informovala o tom námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, píše agentúra AFP.

"Robotyne je oslobodená. Naše jednotky pokračujú (v postupe) juhovýchodne od Robotyne a južne od Malej Tokmačky," vyhlásila Maľarová. Ruské zdroje sa k správe bezprostredne nevyjadrili.

Ukrajina: Ruský útok v Poltavskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete

Najmenej dve obete na životoch si v noci na pondelok vyžiadal ruský raketový útok na priemyselný závod v Poltavskej oblasti v strednej časti Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnych sieťach spresnil, že pri útoku utrpelo zranenia niekoľko ďalších osôb.

"Rusi podnikli raketový útok na dedinu Gogoleve v Poltavskej oblasti," uviedol Jermak s tým, že v prípade obetí na životoch ide o zamestnancov ropného zariadenia, ktoré bolo pri útoku zasiahnuté.

Ukrajinská SBU vraj zničila dronmi niekoľko stíhačiek na základni v Rusku

Letecká základňa pri Kursku na západe Ruska sa cez víkend stala terčom útoku Bezpečnostnej služby Ukrajiny. Ukrajinské útočné drony vraj v noci na nedeľu zasiahli štyri ruské stíhačky Su-30, jednu stíhačku MiG-29, dva protilietadlové systémy Pancir a radary systému protivzdušnej obrany S-300.

V pondelok o tom informovala britská televízia Sky News s odvolaním sa na informácie ukrajinského spravodajského webu v angličtine The New Voice of Ukraine. Výbuchy na letisku boli podľa agentov SBU "veľmi pôsobivé", pričom rozsah spôsobených škôd a obetí by mal byť známy čoskoro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy