Jasno
14°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Čaputová na summite v USA: Cieľmi SR je odstránenie chudoby i podpora ekologického hospodárenia
Zdielať na

Čaputová na summite v USA: Cieľmi SR je odstránenie chudoby i podpora ekologického hospodárenia

Zdroj: TASR

NEW YORK / Odstránenie chudoby, znižovanie nerovností, či podpora spravodlivého a ekologického hospodárenia nie sú len diskusné témy, ale najmä konkrétne ciele, ktoré sa SR zaviazala naplniť do roku 2030. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá v pondelok, 18. septembra, vystúpila s prejavom na Summite trvalo udržateľného rozvoja v New Yorku. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

​Prezidentka pripomenula, že počet ľudí ohrozených chudobou rastie nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Zväčšujú sa aj hospodárske rozdiely medzi krajinami a klimatická kríza už teraz spôsobuje nevyčísliteľné hospodárske straty a obete na ľudských životoch.

​Čaputová podľa svojich vyjadrení tento summit vníma ako výzvu pre všetkých, aby sme spoločne pre udržateľný rozvoj našej planéty urobil viac. "Som rada, že Slovensku sa darí v napĺňaní viacerých ambícií. Zlepšujeme kvalitu našich vôd a pomaly sa zlepšuje aj kvalita nášho ovzdušia alebo energetická efektívnosť. Potrebujeme však zabrať v oblasti odstránenia generačnej chudoby a zlepšiť prístup k vzdelávaniu detí, ktorých sa generačná chudoba priamo týka. A to je veľmi konkrétny záväzok Slovenska, ktorý na summite zaznel," uviedla prezidentka.

Pripomenula tiež, že medzinárodné úsilie v oblasti plnenia cieľov udržateľného rozvoja (Sustainable Development Goals - SDG) čiastočne spomalili krízy ako pandémia ochorenia COVID-19, čo však nemôže byť naším ospravedlnením. "Na plnenie cieľov SDG potrebujeme aj silné verejné inštitúcie a účasť všetkých zainteresovaných vrátane občianskej spoločnosti," povedala.

​Prezidentka uviedla, že v SR sa 85 percent elektrickej energie vyrába s nulovými emisiami a krajina v najbližších siedmich rokoch použije päť percent svojho HDP na dekarbonizáciu ekonomiky a zvýšenie využitia obnoviteľných zdrojov energie. Pripomenula aj kroky v oblasti revitalizácie riek, lesných plôch či zvyšovanie rozlohy bezzásahových území v národných parkoch.

V oblasti chudoby SR v najbližších ôsmich rokoch investuje takmer jednu miliardu eur na integráciu okrajových rómskych komunít, ktoré často čelia generačnej chudobe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy