Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
579. deň na Ukrajine: Zelenskyj vyhlásil, že na Ukrajinu dorazili prvé americké tanky Abrams
Zdielať na

579. deň na Ukrajine: Zelenskyj vyhlásil, že na Ukrajinu dorazili prvé americké tanky Abrams

UKRAJINA / Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri nočných raketových a dronových útokoch ruskej armády na ukrajinské mesto Odesa. Spôsobili značné škody najmä v prístave, kde zasiahli aj roky nepoužívaný hotel. Protivzdušná obrana však zostrelila všetky drony a väčšinu striel. Ukrajinské špeciálne sily zverejnili informáciu, že pri piatkovom raketovom útoku na sídlo ruskej čierno-morskej flotily v krymskom Sevastopoli zahynul aj vrchný veliteľ flotily. O život podľa nich prišlo 34-ruských dôstojníkov. Ďalších 105 sa zranilo. Ruské úrady zatiaľ tieto informácie nepotvrdili. Ukrajinský prezident Zelenskyj dnes vyhlásil, že na Ukrajinu dorazili prvé americké tanky Abrams. Spojené štáty prisľúbili dodanie 31 tankov.

Niekoľko príslušníkov ruského leteckého pluku a bezpečnostnej služby zahynulo

Pri skúmaní ukrajinského útočného dronu v ruskej Kurskej oblasti. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Dron Rusi zachytili a dopadol na dráhu letiska pri dedine Chalinov v Kurskej oblasti. Zdroj z ukrajinskej vojenskej tajnej služby to povedal pre spravodajský portál Kyiv Post. Keď sa velitelia pluku a členovia Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pri drone zhromaždili, aby ho preskúmali a odfotografovali, explodoval.

Zelenskyj oznámil, že prvé americké tanky Abrams už sú na Ukrajine

Prvá várka amerických tankov Abrams dorazila na Ukrajinu, oznámil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.  "Dobré správy od ministra (obrany Rustema) Umerova. (Tanky) Abrams už sú na Ukrajine a sú pripravované na posilnenie našich brigád," uviedol Zelenskyj. Počet tankov, ktoré dorazili na Ukrajinu, bližšie nešpecifikoval. "Som vďačný našim spojencom za plnenie dohôd!" dodal. Washington ešte v januári odobril dodanie 31 tankov Abrams poháňaných turbínovým motorom na Ukrajinu. Kyjev má navyše od svojich európskych spojencov k dispozícii tanky Leopard 2 nemeckej výroby a britské tanky Challenger.

Pri útoku na Sevastopol prišiel o život i veliteľ Čiernomorskej flotily

Kyjev tvrdí, že pri minulotýždňovom raketovom útoku na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily na anektovanom Krymskom polostrove prišiel o život aj jej
veliteľ Viktor Sokolov. S odvolaním sa na najnovšiu bilanciu strát tohto bezprecedentného útoku, ktorú zverejnilo velenie ukrajinských jednotiek pre špeciálne operácie (SSO).  V ich aktualizovanej zvodke SSO sa uvádza, že v dôsledku útoku, ktorý sa v Sevastopole odohral 22. septembra, zahynulo 34 dôstojníkov vrátane veliteľa flotily admirála Viktora Sokolova. Ďalších 105 okupantov bolo zranených. Budova velenia ruskej flotily je podľa SSO neopraviteľná. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov bezprostredne po výbuchu nepotvrdil dohady, že Sokolov zomrel.

Ruský útok v Chersonskej oblasti si vyžiadal najmenej jednu obeť

Najmenej jednu obeť a viacerých zranených si vyžiadal útok na mesto Beryslav v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. Informáciu priniesol denník The Guardian. "Ruské letectvo zhodilo ráno na Beryslav štyri presne navádzané letecké bomby. Jedna z nich zasiahla kancelársku budovu. Zatiaľ vieme o jednom mŕtvom a niekoľkých ranených," uviedol Prokudin. Dodal, že ďalšia bomba zničila obytnú budovu, kde sa informácie o prípadných obetiach alebo zranených ešte zisťujú. Ukrajinský verejnoprávny telerozhlas Suspiľne neskôr informoval už o dvoch mŕtvych.
Terčom ruského raketového útoku bola v noci na pondelok aj Odesa. V jeho dôsledku tam bola poškodená prístavná infraštruktúra a tiež zariadenia na skladovanie obilia, oznámili ukrajinskí predstavitelia. Obete na životoch hlásená neboli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy