Oblačno
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
588. deň na Ukrajine: Rusi pravdepodobne zostrelili na Ukrajine vlastnú stíhačku, tvrdí Londýn
Zdielať na

588. deň na Ukrajine: Rusi pravdepodobne zostrelili na Ukrajine vlastnú stíhačku, tvrdí Londýn

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Rusko tvrdí, že na svojom území zostrelilo v noci 31 ukrajinských dronov. Zo zničenej dediny pri fronte zachránili vojaci jej posledného obyvateľa. Rusi si pravdepodobne zostrelili na Ukrajine vlastnú stíhačku, tvrdí Londýn. Výzva pre Ukrajinu bude nestratiť počas zimy iniciatívu, povedal Zelenskyj. Ruská prokuratúra žiada pre bývalú novinárku Ovsiannikovovú 9,5 roka väzenia.

​Rusko tvrdí, že na svojom území zostrelilo v noci 31 ukrajinských dronov

Rusko zostrelilo v noci na stredu 4. októbra nad oblasťami hraničiacimi s Ukrajinou 31 ukrajinských dronov a uviedlo, že sa mu podarilo zmariť snahy Kyjeva preniknúť na Krym. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters. "Systémy vzdušnej obrany na území Belgorodskej, Brianskej a Kurskej oblasti zachytili a zničili 31 ukrajinských bezpilotných lietadiel," uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram. Obete hlásené neboli.

Gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz okrem toho uviedol, že ukrajinské sily ostreľovali kazetovou muníciou niekoľko obcí. Bogomaz taktiež nehlásil nijaké obete, no uviedol, že pri útoku bolo poškodených niekoľko domov.

Zo zničenej dediny pri fronte zachránili vojaci jej posledného obyvateľa

Uprostred ruín, ktoré zostali z oslobodenej ukrajinskej dediny Staromajorske v Doneckej oblasti, ukrajinskí vojaci nečakane narazili na raneného 60-ročného Hryhorija. Išlo o posledného obyvateľa dediny, cez ktorú sa prehnali boje. Hryhorij ani napriek svojim zraneniam nechcel opustiť domov a vojakom trvalo tri týždne, kým ho presvedčili, že treba odísť do bezpečnejšej zóny. Informovala o tom stanica Nastojaščeje vremja.

Staromajorske sa ukrajinským vojakom podarilo oslobodiť v júli. Medzi vojakmi bol tiež dobrovoľník, bývalý právnik, s prezývkou Advokát. Ten opísal, že keď sa vojaci blížili k jednému z napol rozpadnutých domov v dedine, vôbec nečakali, že nájdu živého človeka. 

Posledný obyvateľ Staromajorského vojakom povedal, že v dome žil so svojím starším bratom. Ten ale dobrovoľne odišiel spolu s ustupujúcimi ruskými oddielmi. Rusi pri ústupe ničili všetky domy, vrátane toho jeho. Práve vtedy 60-ročný obyvateľ dediny utrpel zranenia - zasiahli ho úlomky granátu, ktorý vletel priamo do domu. Ukrajinskí vojaci poskytli Hryhorijovi zdravotnú pomoc a prehovárali ho, aby dedinu opustil. Nakoniec po troch týždňoch zvolil a nechal sa odniesť na nosidlách.

Rusi si pravdepodobne zostrelili na Ukrajine vlastnú stíhačku, tvrdí Londýn

Britské ministerstvo obrany v stredu dopoludnia uviedlo, že ruská protivzdušná obrana si s "vysokou pravdepodobnosťou" zostrelila nad mestom Tokmak na juhovýchode Ukrajiny jednu z bojových stíhačiek. TASR prevzala informácie z portálu britskej televízie Sky News. 

Znamená to pre Rusko citeľnú stratu a je to "pravdepodobne" piata zničená stíhačka Suchoj Su-35S počas vojny proti Ukrajine. Ide o najvyspelejšiu bojovú stíhačku, akú Rusko používa v bojových operáciách.

Britské ministerstvo obrany v aktuálnej správe z vojny uviedlo, že dôležitá je aj lokalita zničenia stíhačky. Tokmak je "ťažko opevnené mesto, kde sa často stretáva ruské velenie, ktoré má na starosti jeden zo sektorov frontu, o ktoré sa bojuje najintenzívnejšie".

Tokmak sa nachádza okolo 20 kilometrov za súčasnou frontovou líniou. Veliteľstvá sú chránené systémami protivzdušnej obrany krátkeho a stredného doletu. Tie sú takmer neustále v stave veľmi vysokej pohotovosti, pretože Ukrajina stále podniká účinné "hlboké údery" proti takýmto lokalitám.

Výzva pre Ukrajinu bude nestratiť počas zimy iniciatívu, povedal Zelenskyj

Ukrajina musí prekonať zimu bez toho, aby stratila svoju súčasnú iniciatívu na bojisku, kde čelí ruským jednotkám, ktoré vlani vo februári napadli Ukrajinu, povedal v rozhovore s talianskou stanicou Skytg24 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vojna trvá už druhým rokom, ale podľa prezidenta Ukrajinci nestrácajú motiváciu pokračovať v protiofenzíve a usilovať sa o víťazstvo, aj keď sa stretávajú s nedostatkom zbraní.

"Je tu únava, ale sme motivovaní. Urobíme všetko pre víťazstvo nad nepriateľom, naša protiofenzíva bude pokračovať," vyhlásil Zelenskyj. Pripustil však, že ukrajinské sily čelia problémom a že protiofenzíva postupuje "krok za krokom". Ukrajina má podľa Zelenského nedostatok munície a protileteckých zbraní. Prezident vyjadril nádej, že práve možnosti posilnenia ukrajinskej protivzdušnej obrany bude môcť prerokovať s lídrami Európskej únie.

Ruské vzdušné útoky dlhodobo sužujú ukrajinské obyvateľstvo a vyčerpávajú ukrajinskú armádu, ktorá sa kvôli nim nemôže plne sústrediť na vytlačenie ruských vojsk z ukrajinského územia. "Ďalšou výzvou pre naše obyvateľstvo a ukrajinskú armádu je zima. Musíme ju prekonať bez toho, aby sme stratili iniciatívu na bojisku," zdôraznil Zelenskyj.

Ruská prokuratúra žiada pre bývalú novinárku Ovsiannikovovú 9,5 roka väzenia

Ruská prokuratúra žiada trest deväť a pol roka väzenia pre bývalú novinárku štátnej televízie Marinu Ovsiannikovovú, ktorá je na úteku. TASR v utorok informuje podľa portálu britského denníka The Guardian. Ovsiannikovová sa preslávila v marci 2022, keď vtrhla do televízneho štúdia počas živého vysielania správ a držala plagát proti vojne na Ukrajine. Bolo na ňom napísané "Zastavte vojnu" a "Tu vám klamú". Súdny proces sa koná pre šírenie "nepravdivých správ" v neprítomnosti Ovsiannikovovej. Tento termín sa používa pre akúkoľvek informáciu o vojne Ruska na Ukrajine, ak ide proti oficiálnemu popisu situácie.

Ovsiannikovová (45) bola v domácom väzení, pred rokom ušla aj s dcérou do nešpecifikovanej európskej krajiny, povedal jej právnik. Dodal, že žiada o oslobodenie bez využitia obhajoby, pretože prípad pokladá za nedostatočne odôvodnený. Bývala televízna reportérka televízie Pervyj kanal podnikla svoj protest pred televíznymi kamerami necelé tri týždne po napadnutí Ukrajiny vlani vo februári. Moskva nazýva svoju inváziu "špeciálna vojenská operácia".

Obvinenie zo šírenia "nepravdivých správ" sa týka jej protestu z vlaňajšieho júla, keď na brehu rieky Moskva oproti Kremľu držala plagát, kde označila ruského prezidenta Vladimira Putina za vraha a jeho vojakov za fašistov. Rusko schválilo nové zákony proti poškodzovaniu povesti ruskej armády a proti "úmyselnému nepravdivému informovaniu" o armáde už 4. marca 2022, osem dní po invázii na Ukrajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy