Oblačno
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
589. deň na Ukrajine: Ukrajina eviduje od začiatku invázie vyše 26-tisíc nezvestných
Zdielať na

589. deň na Ukrajine: Ukrajina eviduje od začiatku invázie vyše 26-tisíc nezvestných

Zdroj: SITA

UKRAJINA / Po ukrajinskom útoku v regióne Kursk presúva Rusko časť svojej Čiernomorskej flotily. Satelitné snímky zaznamenali sťahovanie asi desiatich ruských lodí a ponoriek z okupovaného Krymu do prístavu Novorosijsk na juhu. Ukrajinci zasa zverejnili zábery horiacej ruskej vojenskej techniky po útoku ich dronu. Americký inštitút pre výskum vojny o situácii píše, že Moskva sa snaží ochrániť svoju flotilu pred pravidelnými ukrajinskými útokmi na ciele na Kryme.

​Jeden z najtragickejších útokov Ruska na Ukrajine v roku 2023

Aj takto hodnotia analytici najnovšie ostreľovanie Charkovskej oblasti. Zahynulo pri ňom viac ako 50 ľudí. Medzi nimi má byť aj 6-ročný chlapček. Ďalších najmenej šesť osôb utrpelo zranenia. Ruskí vojaci totiž zasiahli obchod aj kaviarňu plnú civilistov v obci Hroza. Nachádza sa asi 30 kilometrov od mesta Kupjansk. Na mieste pracujú záchranné tímy. K útoku sa vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nazval ho teroristickým činom.

Ukrajina pozastavila sťažnosti 

Ukrajina zmenila svoje rozhodnutie. Pozastavila totiž sťažnosti, ktoré ešte minulý mesiac odovzdala Svetovej obchodnej organizácii. Kyjev nesúhlasil s embargami na dovoz obilia a ďalších agrokomodít. Slovensko, Poľsko a Maďarsko sa ich rozhodli predĺžiť. Všetky tri krajiny vyhlásili jednostranné zákazy dovozu po tom, čo vypršal zákaz, ktorý schválila Európska únia.

​Výbory EP odobrili návrh dať 50 miliárd eur na obnovu a modernizáciu Ukrajiny 

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výborov pre rozpočet a zahraničné veci vo štvrtok schválili rozsiahly balík pomoci na roky 2024 – 2027 v hodnote 50 miliárd eur pre Ukrajinu. Nástroj pre Ukrajinu, ktorý v júni vo forme grantov a pôžičiek navrhla Európska komisia, je rozsiahly balík pomoci na roky 2024 – 2027. Okrem iného má podporiť viacstrannú demokraciu a zosúladenie Ukrajiny s požiadavkami na vstup do EÚ. Navrhovaný nástroj je súčasťou prebiehajúcej revízie dlhodobého rozpočtu EÚ, ktorý sa po viacerých krízach od roku 2021 značne vyčerpal. Poslanci trvajú na tom, aby sa tento nástroj dohodol čo najskôr spolu s revíziou dlhodobého rozpočtu, keďže od roku 2024 nebudú existovať žiadne ustanovenia o pomoci Ukrajine.

Balík pomoci Ukrajine by sa mal začleniť aj do budúcoročného rozpočtu EÚ, o ktorom sa má rokovať v novembri. Jednou z kľúčových požiadaviek europoslancov je, aby sa na rekonštrukciu Ukrajiny použili zmrazené aktíva Ruskej federácie alebo iných sankcionovaných subjektov či jednotlivcov v súvislosti s vojnou. Poslanci zároveň posilnili ustanovenia o boji proti podvodom, korupcii, konfliktu záujmov a nezrovnalostiam pri využívaní fondov EÚ na Ukrajine. To znamená, že spoločnosti pod oligarchickým vplyvom nebudú mať nárok na financovanie.

​Ukrajina eviduje od začiatku invázie vyše 26 000 nezvestných

"Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu sú nezvestné tisíce ľudí," oznámilo vo štvrtok ukrajinské ministerstvo vnútra. "V súčasnosti je vyše 26 000 ľudí hľadaných alebo sú za špeciálnych okolností nezvestní. Z nich je 11 000 civilistov a 15 000 príslušníkov armády," uviedol námestník ukrajinského ministra vnútra Leonid Tymčenko. Tento počet zahŕňa len ľudí, ktorých údaje boli oficiálne overené, uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Mariana Revaová. Dodala, že tento počet môže rásť. AFP upozorňuje, že počet oficiálne nezvestných ľudí je ťažké odhadnúť, pretože ruské sily stále okupujú približne pätinu Ukrajiny a ani jedna zo strán nezverejňuje údaje o vojenských stratách.

​Nemecko dodá Ukrajine ďalší systém Patriot, prisľúbil Scholz Zelenskému

Nemecko dodá Ukrajine ďalší americký systém protivzdušnej obrany Patriot. Prisľúbil to vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz po schôdzke s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informuje agentúra DPA. Obaja lídri sa stretli počas tretieho summitu Európskeho politického spoločenstva v španielskej Granade. "To je to, čo je teraz najviac potrebné," povedal Scholz novinárom na margo posilnenia ukrajinskej protivzdušnej obrany. Zelenskyj následne vyjadril Nemecku vďačnosť za všetku pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine na obranu proti ruskej agresii. Ďalší systém prisľúbený kancelárom Scholzom by mal posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny počas nadchádzajúcich zimných mesiacov. Počas nich sa očakávajú ďalšie vlny masívnych ruských raketových a dronových útokov na ukrajinskú energetickú a ďalšiu infraštruktúru, ako tomu bolo aj počas vlaňajšej zimy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy