Jasno
16°
Bratislava
Móric
22.9.2024
592. deň na Ukrajine: Izrael má plné právo brániť sa proti teroru, tvrdí Zelenskyj
Zdielať na

592. deň na Ukrajine: Izrael má plné právo brániť sa proti teroru, tvrdí Zelenskyj

KYJEV / Izrael má nespochybniteľné právo na sebaobranu proti útokom militantov z palestínskeho hnutia Hamas, vyhlásil v sobotu ukrajinský prezident V.Zelenskyj. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu navrhol, aby bol ruský prezident Vladimir Putin jediným kandidátom v budúcoročných prezidentských voľbách vzhľadom na prebiehajúcu ruskú inváziu na Ukrajinu. Ruské ostreľovanie obytných častí mesta Cherson na juhu Ukrajiny v noci na nedeľu spôsobilo zranenia jedenástim ľuďom vrátane deväťmesačného bábätka. Ukrajina sa pripravuje už na druhú zimu s intenzívnymi ruskými útokmi dronmi.

Zelenskyj: Izrael má plné právo brániť sa proti teroru

Izrael má nespochybniteľné právo na sebaobranu proti útokom militantov z palestínskeho hnutia Hamas, vyhlásil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina sa už vyše 19 mesiacov bráni ruskej invázií. "Izrael má plné právo brániť sa proti teroru. Ako každý iný štát. A je veľmi dôležité, aby celý svet reagoval na teror jednotne a zásadovo," napísal Zelenskyj v aplikácii X v reakcii na sobotňajší masívny útok palestínskych militantov na Izrael.

Informoval, že bolo zriadené špeciálne oddelenie na pomoc Ukrajincom, ktorí sa nachádzajú v Izraeli. Ukrajinský rezort diplomacie taktiež odsúdil teroristické útoky na Izrael vrátane raketových úderov proti civilistom v Tel Avive a Jeruzaleme. "Vyjadrujeme podporu Izraelu v jeho práve brániť svoje územie a svoj ľud," uviedlo ministerstvo.

Kadyrov chce, aby bol Putin jediným prezidentským kandidátom

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu navrhol, aby bol ruský prezident Vladimir Putin jediným kandidátom v budúcoročných prezidentských voľbách vzhľadom na prebiehajúcu ruskú inváziu na Ukrajinu. Ruská agentúra RIA Novosti uviedla, že Kadyrov si v sobotu pripomenul Putinove 71. narodeniny v čečenskej metropole Groznyj.

Slávnostného zhromaždenia sa údajne zúčastnilo 25.000 ľudí. "Navrhujem, aby sme teraz, kým prebieha 'špeciálna vojenská operácia', jednomyseľne rozhodli, že vo voľbách budeme mať jedného kandidáta - Vladimíra Vladimiroviča Putina. Alebo voľby dočasne odvoláme, pretože neexistuje nikto iný, kto by dnes dokázal brániť našu krajinu," vyhlásil čečenský vodca.

Použil pritom pojem "špeciálna vojenská operácia", ktorý oficiálna ruská propaganda používa na označenie masívnej agresie voči susednej Ukrajine. Šéf Kremľa už avizoval, že ku možnej kandidatúre sa vyjadrí pravdepodobne až po tom, čo ruský parlament oficiálne vyhlási voľby - to by malo podľa zákona stať v decembri. Samotné voľby by mali prebehnúť v marci budúceho roka.

Ukrajina: Po nočných útokoch na Cherson je zranených 11 ľudí vrátane bábätka

Ruské ostreľovanie obytných častí mesta Cherson na juhu Ukrajiny v noci na nedeľu spôsobilo zranenia jedenástim ľuďom vrátane deväťmesačného bábätka, informovali miestne úrady. Ukrajina znovu dobyla hlavné mesto Chersonskej oblasti v novembri 2022, ale mesto je stále v dosahu ruskej paľby. "Cherson zažil strašnú noc, pretože ruské sily opakovane ostreľovali mesto a okolité obce," uviedol oblastný gubernátor Oleksandr Prokudin.

"Zranených bolo 11 ľudí. S miernymi zraneniami hospitalizovali 27-ročnú ženu a jej deväťmesačnú dcéru," dodal gubernátor. Prokudin zverejnil video zachytávajúce bytovú budovu s rozbitými oknami a múrmi na niekoľkých poschodiach. Medzi zranenými je aj 33-ročný zdravotník Červeného kríža, ktorého hospitalizovali. Poškodených bolo niekoľko domov a plynové potrubie.

Ukrajina očakáva túto zimu "rekordný počet" ruských útokov dronmi

Ukrajina sa pripravuje už na druhú zimu s intenzívnymi ruskými útokmi dronmi. Ukrajinské vzdušné sily dokonca očakávajú rekordný počet takýchto zimných útokov na svojom území, vyhlásil v nedeľu hovorca Jurij Ihnat. Kyjev očakáva aj druhú zimu masového bombardovania svojich energetických zariadení.

Podľa Ihnata údaje za september ukázali, že Rusko používaním samovražedných dronov Šáhid iránskej výroby pri útokoch "rozdrví" vlaňajší údaj. "Táto jeseň a zima... sú už teraz rekordné, pokiaľ ide o počet dronov Šáhid. Len v septembri ich bolo použitých vyše 500," povedal hovorca ukrajinských vzdušných síl Ihnat v interview pre celoštátnu televíziu.

Tento počet porovnal s počtom ruských vzdušných útokov na Ukrajine minulú zimu, keď bolo podľa neho za šesť mesiacov použitých približne 1000 kamikadze dronov Šáhid.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy