Jasno
16°
Bratislava
Móric
22.9.2024
593. deň na Ukrajine: OSN znepokojuje rozdávanie ruských pasov na okupovaných územiach Ukrajiny
Zdielať na

593. deň na Ukrajine: OSN znepokojuje rozdávanie ruských pasov na okupovaných územiach Ukrajiny

Zdroj: TASR

KYJEV / Zelenskyj znova vymenil veliteľa síl územnej obrany. Rusko v noci podniklo raketový útok na Odesu. Ukrajina od júna prišla o desaťtisíce vojakov a stovky tankov, tvrdí Putin. ​Inflácia na Ukrajine klesla na najnižšiu úroveň od začiatku roka 2021. ​OSN znepokojuje rozdávanie ruských pasov na okupovaných územiach Ukrajiny.

Zelenskyj znova vymenil veliteľa síl územnej obrany

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bez uvedenia dôvodu v pondelok 9. októbra vymenil šéfa Síl územnej obrany ukrajinskej armády (TrO ZSU), ktoré od začiatku ruskej invázie zohrávajú dôležitú úlohu pri obrane krajiny. TASR správu prevzala z denník The Guardian a agentúry DPA.

Zelenskyj za nového veliteľa síl územnej obrany vymenoval generálmajora Anatolija Barhylevyča. Nahradí odvolaného generála Ihora Tancjuru, ktorý bol vo funkcii od mája 2022. Barhylevyč (54) od minulého roka pôsobil ako náčelník štábu vojsk na východe Ukrajiny, kde prebiehajú ťažké boje.

Zelenskyj vymenil veliteľa územných obranných síl už druhýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, všíma si DPA. Tancjura po takmer troch mesiacoch obrannej vojny proti invázii Ruska vystriedal Jurija Haluškina v máji 2022.

Rusko v noci podniklo raketový útok na Odesu

Ruské vojenské sily v noci uskutočnili raketový útok na ukrajinský prístav Odesa. Poškodili prístavnú infraštruktúru, vrátane obilného skladu a penziónu. Štyria ľudia boli zranení. Uviedli to podľa agentúry Reuters ukrajinské úrady. 

Ukrajinská armáda uviedla, že pri útoku na Odesu boli použité nadzvukové rakety Oniks, ktoré boli vypálené z Ruskom okupovaného Krymu. Trosky rakiet a tlaková vlna podľa serveru Kyiv Independent spôsobili požiar viacerých garáží a poškodili niekoľko obytných domov.

Agentúra TASS s odvolaním sa na informácie ruského ministerstva obrany uviedla, že ruské protivzdušné sily skoro ráno zostrelili neďaleko Moskvy ukrajinský dron. Žiadne škody ani zranenia nie sú hlásené.

Dron bol zostrelený severozápadne od hlavného mesta. Moskovský starosta Sergej Sobjanin uviedol, že podľa predbežných správ nie sú žiadne obete ani škody, ale na mieste pracujú záchranné zložky. Na moskovských letiskách Vnukovo a Šeremeťjevo bola dočasne pozastavená letová prevádzka, už bola ale opäť obnovená, dodal TASS.

Ukrajina od júna prišla o desaťtisíce vojakov a stovky tankov, tvrdí Putin

Ukrajina od začiatku svojej protiofenzívy na začiatku júna prišla o viac ako 90 tisíc vojakov, vyše 550 tankov a skoro 1 900 obrnených vozidiel, vyhlásil v pondelok ruský prezident Vladimir Putin na konferencii diskusného klubu Valdaj. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Ukrajina a ani Rusko - s viacerými výnimkami na začiatku vojny - vlastné straty neuvádzajú, len odhady strát nepriateľa.

​Inflácia na Ukrajine klesla na najnižšiu úroveň od začiatku roka 2021

Medziročný rast inflácie na Ukrajine sa v septembri 2023 spomalil a dosiahol najmenšie tempo od januára 2021. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews. Konkrétne, medziročná miera inflácie na Ukrajine v septembri 2023 klesla na 7,1 % z 8,6 % v predchádzajúcom mesiaci. A hoci je miera inflácia stále vysoká, rast cien sa spomalil takmer vo všetkých kategóriách, pričom v prípade rôznych tovarov a služieb klesol na 13,5 % zo 14,6 %, bývania a elektriny na 13,2 % (zo 14,2 %) a alkoholických nápojov a tabaku na 11,6 % (z 12 %). Na druhej strane sa zrýchlil rast cien v doprave (na 6 % zo 4,2 %) a vo vzdelávaní (na 12,7 % z 9,8 %). V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v septembri mierne zvýšili o 0,5 % po poklese o 1,4 % v auguste.

​OSN znepokojuje rozdávanie ruských pasov na okupovaných územiach Ukrajiny

Organizácia Spojených národov vyjadrila v pondelok hlboké znepokojenie nad hromadným udeľovaním ruských pasov na územiach Ukrajiny, ktoré ovláda ruská armáda. Miestni obyvatelia, ktorí ruské občianstvo odmietnu, čelia podľa zistení OSN represiám, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) upozornil, že obyvateľom spomínaných území, ktorí neprijmú ruské občianstvo, je odopieraný prístup k základným verejným službám vrátane zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia a hrozí im tiež väčšie riziko svojvoľného zadržania. "Rok a pol po invázii Ruskej federácie na Ukrajinu sme stále svedkami otvoreného a neslabnúceho porušovania ľudských práv," uviedla námestníčka vysokého komisára OSN pre ľudské práva Nadá Nášifová.

Dodala, že jej úrad s hlbokým znepokojením pozoruje hromadné udeľovanie ruského občianstva obyvateľov ukrajinských území okupovaných Ruskom. Rusko už roky vydáva pasy Ukrajincom žijúcim vo východoukrajinskom regióne Donbas a na anektovanom polostrove Krym. Avšak od začiatku invázie je rozdávanie ruského občianstva Ukrajincom ešte agresívnejšie, píše AFP. Ruský prezident Vladimir Putin pritom v apríli podpísal aj dekrét, ktorý umožňuje deportáciu Ukrajincov z okupovaných území, ak do 1. júla 2024 neprijmú ruské občianstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy