Jasno
13°
Bratislava
Móric
22.9.2024
595. deň na Ukrajine: Kyjev identifikoval podozrivých, ktorí dali Rusku tip na útok v dedine Hroza
Zdielať na

595. deň na Ukrajine: Kyjev identifikoval podozrivých, ktorí dali Rusku tip na útok v dedine Hroza

KYJEV / Ukrajina identifikovala podozrivých, ktorí dali Rusku tip na útok v dedine Hroza. Belgicko poskytne Ukrajine stíhačky F-16 a pomoc vo výške jednej miliardy eur. Moskva tvrdí, že ruské sily si vylepšili pozície na fronte neďaleko Avdijivky. USA ohlásili novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 200 miliónov dolárov. Zelenskyj prisľúbil MAAE, že Ukrajina nebude útočiť na zaporožskú elektráreň.

Ukrajina identifikovala podozrivých, ktorí dali Rusku tip na útok v dedine Hroza

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) identifikovala dve osoby podozrivé z toho, že Rusku poskytli informácie, ktoré viedli k minulotýždňovému raketovému útoku na dedinu Hroza v Charkovskej oblasti. Zahynulo pri ňom 55 ľudí, traja ďalší sú stále nezvestní. Informovala o tom britská stanica BBC.

Podľa SBU podozrivými sú dvaja pôvodom miestni muži, 30-ročný Volodymyr Mamon a jeho 23-ročný brat Dmytro, ktorí po okupácii Charkovskej oblasti prešli na stranu proruských okupačných úradov. Výmenou za to získali "posty" na oddelení vnútorných vecí vojensko-civilnej správy Charkovskej oblasti, uviedla SBU vo vyhlásení. Jeden z bratov sa stal vodičom, druhý inšpektorom dopravnej polície. Po oslobodení obce Hroza ukrajinskou armádou obaja muži aj s rodinami utiekli do Ruskej federácie.

V správe SBU sa píše, že bratia po svojom presťahovaní do Ruska pokračovali v komunikácii so sieťou informátorov, ktorú si vytvorili na území kontrolovanom Ukrajinou. "Pod rúškom priateľských rozhovorov" sa pýtali sa na rozmiestnenie ukrajinských jednotiek či hromadné akcie. Takto sa mali dostať k informácii o tom, že v Hroze sa uskutoční pohreb jedného z padlých ukrajinských vojakov. Keď sa dozvedeli presný dátum a miesto, kde sa bude konať kar, odovzdali ich ruskej armáde.

Obaja muži sú teraz podozriví zo zosnovania vlastizrady a úmyselnej spolupráce s agresorským štátom, uviedol hovorca SBU s tým, že ukrajinská tajná služba sa teraz týchto mužov pokúša nájsť a postaviť ich pred súd.

Belgicko poskytne Ukrajine stíhačky F-16 a pomoc vo výške jednej miliardy eur

Belgický premiér Alexander De Croo v stredu 11. októbra potvrdil, že jeho vláda poskytne Ukrajine bojové stíhačky F-16 a uvoľní pomoc vo výške jednej miliardy eur. De Croo to uviedol na okraj dvojdňového stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli (11-12.10), na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volododmyr Zelenskyj, informuje spravodajca TASR.

Zelenskyj sa zúčastnil na doobedňajšom stretnutí kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny pod vedením USA, ktoré sa konalo v sídle Aliancie ešte pred samotnými rokovaniami ministrov obrany. Televízna stanica RTBF informovala, že v ranných hodinách sa stretol aj s premiérom De Croom.

Belgický premiér na tlačovom brífingu po stretnutí so Zelenským potvrdil, že Belgicko bude aj naďalej poskytovať pomoc Ukrajine a vojenské vybavenie. Spresnil, že staršie stíhačky F-16, ktoré Belgicko postupne vyraďuje, budú Ukrajine k dispozícii od roku 2025 za predpokladu, že s tým bude súhlasiť v tom čase pôsobiaca belgická vláda. Belgicko bude zároveň zaisťovať údržbu a servis týchto lietadiel, v čom má dobré skúsenosti.

TASR

Moskva tvrdí, že ruské sily si vylepšili pozície na fronte neďaleko Avdijivky

Ruské sily posilnili svoje pozície na frontovej línii neďaleko mesta Avdijivka na východe Ukrajiny, uviedlo v stredu ruské ministerstvo obrany. Ukrajinskí predstavitelia v utorok varovali, že Rusko zintenzívnilo ostreľovanie tohto mesta v snahe obkľúčiť ho. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Akcie južnej skupiny síl podporované letectvom, delostreleckou paľbou zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie v okolí Avdijivky," napísal ruský rezort obrany vo vyhlásení.

Miestni ukrajinskí predstavitelia v utorok povedali, že ruské sily spustili na Avdijivku delostrelecký útok. Boje pokračovali aj v noci na stredu na severe a juhu mesta, povedal šéf administratívy mesta Vitalij Barabaš. Ukrajinská armáda uviedla, že ruské sily zintenzívnili operácie vo viacerých oblastiach vrátane Avdijivky, ktorá leží severne od mesta Doneck. "Naši obrancovia odrazili všetky nepriateľské útoky a zabránili strate pozícií," dodal hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Kovaľov.

USA ohlásili novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 200 miliónov dolárov

Americký minister obrany Lloyd Austin ohlásil v stredu v Bruseli novú vojenskú pomoc USA pre Ukrajinu v hodnote 200 miliónov dolárov. Nový balík zahŕňa muníciu pre systémy protivzdušnej obrany a tiež delostrelecké granáty, rakety, protitankové zbrane a techniku na boj proti ruským bezpilotným lietadlám. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Spojené štáty budú stáť pri Ukrajine do vtedy, kým to bude potrebné," zopakoval Austin stanovisko USA.

Šéf Pentagónu avizoval novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu na úvod bruselského stretnutia kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny, ktorá pod vedením USA združuje približne 50 krajín podporujúcich Kyjev v boji proti Rusku. Na stretnutí sa zúčastňuje aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Americký minister dodal, že úlohou zmienenej kontaktnej skupiny je zaistiť, aby boli v nadchádzajúcich mesiacoch splnené potreby Ukrajiny a zároveň ďalej rozvíjať bojaschopnosť tejto krajiny.

Zelenskyj prisľúbil MAAE, že Ukrajina nebude útočiť na zaporožskú elektráreň

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil riaditeľovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), že Ukrajina počas svojej protiofenzívy proti ruským jednotkám nebude útočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe. Informoval o tom denník The Guardian.

Grossi v utorkovom rozhovore pre tieto britské noviny vyjadril maximálne znepokojenie v súvislosti s možným scenárom, že by sa ZAES dostala do centra bojov medzi dvoma stranami. "Prezident Zelenskyj ma (však) osobne ubezpečil, že nebudú (elektráreň) priamo bombardovať alebo ostreľovať," uviedol.

Ukrajina podľa Zelenského prísľubu bude konať v súlade s prvým z piatich nových princípov jadrovej bezpečnosti, ktoré v máji predstavil Grossi na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) a ktorých cieľom je zamedziť možnej katastrofe. Prvý z uvedených princípov vylučuje akékoľvek útoky na jadrové elektrárne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy