Jasno
13°
Bratislava
Móric
22.9.2024
596. deň na Ukrajine: Počet obetí útoku v Hroze je vzrástol na 59
Zdielať na

596. deň na Ukrajine: Počet obetí útoku v Hroze je vzrástol na 59

KYJEV / Ukrajina bola opäť vystavená útokom dronov; ich cieľom boli i prístavy na Dunaji. Stoltenberg sa poďakoval spojencom z NATO za ďalšiu vojenskú podporu Ukrajine. Ukrajinské sily si v Avdijivke držia svoje pozície. Obeťou útoku v Hroze je 59, polícia dokončila identifikáciu. ROV odmieta suspendáciu, Ukrajina ju privítala.

Ukrajina bola opäť vystavená útokom dronov; ich cieľom boli i prístavy na Dunaji

Ukrajina v noci na štvrtok zneškodnila 28 bezpilotných lietadiel vypustených z pozícií ruskej armády. Na juhu Ukrajiny ruské útoky poškodili sklady v prístave Odesa i súkromné domy a spôsobili zranenia jednej osobe. S odvolaním sa na velenie ukrajinského letectva o tom vo štvrtok informovali agentúra AFP a britská stanica BBC. Vo vyhlásení ukrajinskej armády sa uvádza, že z Belgorodskej oblasti na severe Ruskej federácie a z Ruskom anektovaného polostrova Krym na juhu Ukrajiny bolo vypustených 33 dronov typu Šáhid 136/131, pričom ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť 28 z nich. Vo vyhlásení sa špecifikuje, že drony lietali rôznymi smermi, takže protivzdušná obrana bola aktivovaná najmenej v šiestich oblastiach Ukrajiny.

Stoltenberg sa poďakoval spojencom z NATO za ďalšiu vojenskú podporu Ukrajine

V bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie vo štvrtok pokračuje druhá časť dvojdňového zasadnutia ministrov obrany NATO. Na stredajších rokovaniach spojenci prisľúbili ďalšiu vojenskú podporu Ukrajine, čo ocenil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje spravodajca TASR. Podľa Stoltenberga sa Rusko "opäť pripravuje na využitie zimy ako zbrane". Z prvého zasadnutia Rady NATO – Ukrajina na ministerskej úrovni bolo dohodnuté, že spojenci poskytnú ukrajinskej strane viac oblečenia do chladného počasia, viac odmínovacích kapacít a pohonných látok a tiež zdravotnícke pomôcky. Spojenci zároveň diskutovali aj o prioritách Ukrajiny na jej ceste k členstvu v NATO, vrátane dlhodobej interoperability jej obranných systémov so zariadeniami Aliancie a možností spoločného obstarávania obranných systémov.

Ukrajinské sily si v Avdijivke držia svoje pozície

Ukrajinské sily si stále držia svoje pozície v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo Rusko uviedlo, že si tam jeho sily vylepšili pozície. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Avdijivka. Držíme naše pozície," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. K príspevku zverejnil aj fotografiu z Avdijivky. "Ukrajinská odvaha a jednota určia, ako táto vojna skončí," dodal Zelenskyj.
Avdijivka leží v regióne Donbas pri meste Doneck a pre Kyjev je dôležitá zo symbolického i strategického hľadiska. Boje o ňu totiž prebiehajú od roku 2014, keď mesto nakrátko dobyli proruskí separatisti.

"Naši obrancovia držia statočne obranu; v oblasti Avdijivky odrazili viac než desať útokov nepriateľa," uviedol hovorca ukrajinského generálneho štábu. Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily si pri Avdijivke posilnili pozície. "Akcie južnej skupiny síl podporované letectvom, delostreleckou paľbou zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie v okolí Avdijivky," uviedol rezort.

Obetí útoku v Hroze je 59, polícia dokončila identifikáciu

Počet obetí ruského útoku na ukrajinskú obec Hroza, ktorú minulý týždeň zasiahla raketa počas pohrebu, vzrástol na 59. Podľa webu denníka Ukrajinska pravda to dnes oznámil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Polícia podľa neho dokončila identifikáciu všetkých obetí, ktorými sú výlučne miestni civilisti. Pri jednom z najkrvavejších útokov za takmer 20 mesiacov ruskej agresie zasiahla podľa ukrajinskej strany raketa Iskander ľudí zhromaždených v kaviarni pri príležitosti pohrebu ukrajinského vojaka. "Všetci boli miestni obyvatelia. Dôchodcovia, lekári, poľnohospodári, učitelia, podnikatelia. Všetci boli civilisti. Zomreli celé rodiny v niekoľkých generáciách," uviedol dnes Klymenko.

ROV odmieta suspendáciu, Ukrajina ju privítala

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na štvrtkovom zasadnutí v Bombaji oficiálne suspendoval Ruský olympijský výbor (ROV). Dôvodom je, že ROV v štyroch anektovaných regiónoch vytvoril svoje pobočky a narušil tak územnú celistvosť Ukrajinského olympijského výboru. Hovorca MOV Mark Adams však zároveň vyhlásil, že suspendácia ROV neovplyvní rozhodnutie o štarte Rusov na OH 2024 v Paríži ako neutrálnych.

ROV 5. októbra prijal do svojich radov ako regionálne organizácie výbory v Doneckej, Chersonskej, Luhanskej a Záporožskej oblasti, ktoré Rusko formálne pripojilo k svojmu územiu v roku 2022. "Ruský olympijský výbor prišiel o funkciu národného olympijského výboru na základe porušenia Olympijskej charty. Nebude tak od olympijského hnutia dostávať žiadne prostriedky," vyhlásil podľa AFP Mark Adams.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy