Jasno
13°
Bratislava
Móric
22.9.2024
597. deň na Ukrajine: Severná Kórea dodala Rusku vojenské vybavenie
Zdielať na

597. deň na Ukrajine: Severná Kórea dodala Rusku vojenské vybavenie

KYJEV / Severná Kórea začala zásobovať Rusko muníciou. Ukrajinské drony zasiahli ruské lode v Sevastopole. Rusi štvrtým dňom útočia pri Avdijivke. Okrem toho si piatok vyžiadal dvoch mŕtvych civilistov a 15 ranených po ruských útokoch. Nemecko nechce poskytnúť Ukrajine strely Taurus kvôli Krymskému mostu.

Severná Kórea podľa USA dodala Rusku vojenské vybavenie

Spojené štáty v piatok oznámili, že Severná Kórea dodala Rusku vyše 1000 kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou na podporu vo vojne proti Ukrajine. Informoval o tom poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Potvrdili sa tak zrejme úvahy o možnej zbrojnej spolupráci KĽDR a Ruska. Tie sa prvýkrát objavili po tom, ako sa minulý mesiac v Rusku stretli ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un.

​Ukrajinci zasiahli lode v Sevastopole. Podľa Ruska ide o cvičenie

Ukrajinské drony, teda diaľkovo ovládané plavidlá, zasiahla v piatok 13. októbra v Sevastopole na Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym dve ruské lode. Médiám to dnes povedal zdroj z ukrajinskej tajnej služby SBU. Výbuch a dym zachytené na záberoch na sociálnych sieťach ruská Čiernomorská flotila nekomentovala. Tvrdí iba, že organizuje plánované cvičenie zamerané na obranu pred mínami a sabotážami, uviedla BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Zdroje z SBU podľa listu Ukrajinska pravda uvádzajú, že útoky na ruské lode podnikla tajná služba spoločne s ukrajinským vojenským námorníctvom za pomoci námorných dronov, ktoré prepravovali experimentálne výbušné zariadenia. Agentúra Reuters poznamenala, že nemala možnosť tvrdenia SBU okamžite overiť z nezávislých zdrojov.

​Rusi štvrtým dňom útočia pri Avdijivke

Ruské jednotky štvrtým dňom útočia pri východoukrajinskom meste Avdijivka. Situácia je veľmi ťažká, ale ukrajinskí vojaci ďalej bránia svoje pozície, uviedol starosta Vitalij Barabaš v televízii. Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) prehodnotili skoršie tvrdenie, že u Avdijivky ide iba o útok lokálnymi silami určený na odpútanie ukrajinských síl od protiofenzívy na juhu krajiny. Teraz usúdili, že Rusi pri Avdijivke podnikajú útok väčšieho rozsahu, upozornila stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. "Štvrtý deň pokračujú boje. Tvrdé a skutočne bez ustania," povedal Barabaš podľa webu denníka Ukrajinska pravda. Rusi podľa neho strieľajú zo všetkého, čo majú, a do bojov vyslali aj letectvo.

​Dvaja mŕtvi civilisti a 15 ranených po ruských útokoch

Najmenej dvaja mŕtvi a 15 zranených si dnes vyžiadali ruské vzdušné útoky na Ukrajinu, informovali miestne úrady. Jedného mŕtveho a 13 zranených hlásia po ruskom ostreľovaní z východoukrajinského mesta Pokrovsk, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Ďalšia obeť na živote a dvoch ranených si podľa neho vyžiadal ruský útok mesto Boryslav v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. "Ráno v Pokrovsku začalo nepriateľskou paľbou. Rusi zasiahli centrum mesta. Už teraz sa vie o aspoň jednom mŕtvom a 13 ranených. Dve budovy boli poškodené, " uviedla oblastná správa. Záchranári z ruín vyslobodili troch živých ľudí.

​​Nemecko nechce poskytnúť Ukrajine strely Taurus kvôli Krymskému mostu

Nemecko má obavy, že by strely Taurus Kyjev použil na zničenie Krymského mosta, a že by zbraň mohla padnúť do rúk Rusov. Napísal to server Politico. O dodávku nemeckých striel s doletom až 500 kilometrov Ukrajina v posledných mesiacoch často žiada, Berlín však zatiaľ s poskytnutím týchto zbraní nesúhlasil. Strely Taurus sú často porovnávané s raketami Storm Shadow/SCALP, ktoré Ukrajine už poskytli Británia a Francúzsko. Obe zbrane merajú zhruba päť metrov, majú dolet zhruba 500 kilometrov a nesú bojovú hlavicu s váhou zhruba 450 kilogramov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy