Jasno
14°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Voľby do poľského Sejmu podľa konečných výsledkov vyhralo vládnuce PiS
Zdielať na

Voľby do poľského Sejmu podľa konečných výsledkov vyhralo vládnuce PiS

VARŠAVA / Je dobojované a sčítané. Poľská volebná komisia zverejnila výsledky parlamentných volieb. Zvíťazila vládna strana "Právo a spravodlivosť", no je to Pyrrhovo víťazstvo. Definitívne výsledky totiž kopírujú exit polly a väčšiu šancu zostaviť vládu dávajú opozícii vedenej Donaldom Tuskom. Viac sa dozviete vo videu.

Nedeľné voľby do poľského Sejmu vyhrala so ziskom 35,38 percenta hlasov vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Druhá je s odstupom necelých piatich percentuálnych bodov proeurópska Občianska koalícia. Do dolnej komory poľského parlamentu sa dostalo päť politických zoskupení. Vyplýva to z konečných výsledkov hlasovania, ktoré v utorok 17. októbra zverejnila štátna volebná komisia.

​Právo a spravodlivosť zvíťazilo vo voľbách do Sejmu tretíkrát v rade. Druhá Občianska koalícia získala 30,7 percenta. Na 14,4 percenta voličov podporilo stredajšiu Tretiu cestu, štvrté miesto obsadila Nová ľavica s 8,61 percenta hlasov. Do parlamentu vstúpi ešte krajne pravicová Konfederácia, ktorá má 7,16 percenta hlasov.

Hlasovať prišlo vyše 74 percent oprávnených voličov, najviac od pádu komunizmu.

Volebné víťazstvo zrejme nebude stačiť na to, aby PiS dokázalo zostaviť vládu a predĺžilo tak svoju dominanciu v poľskej politike z posledných ôsmich rokov. Na nadpolovičnú väčšinu dosiahla opozičná Občianska koalícia spoločne so stranami Tretia cesta a Nová ľavica.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy