Polojasno
19°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Medzi obeťami hnutia Hamas v Izraeli je aj 22-ročný Čech
Zdielať na

Medzi obeťami hnutia Hamas v Izraeli je aj 22-ročný Čech

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

IZRAEL / Obeťou teroristického útoku radikálneho hnutia Hamas na Izrael je aj český občan. Serveru Novinky.cz informáciu v stredu 18. októbra potvrdil hovorca ministerstva zahraničia Daniel Drake.

Aktuálne dianie v Izraeli sledujeme v ONLINE reportáži:

​Dvadsaťdvaročný muž podľa webu Novinky.cz zahynul pri útoku v kibuci Nirim. "Môžeme potvrdiť, že medzi obeťami teroristického útoku Hamasu bol aj 22-ročný Čecho-Izraelčan, ktorý bol v Izraeli na návšteve priateľky," povedal webu Drake. 

"Oran Elfasi sa zasadzoval o mier, chcel tráviť čas so svojou priateľkou a rozhodne nechcel, aby v Izraeli alebo Gaze zomierali civilisti. Úprimnú sústrasť rodine tohto česko-izraelského mladíka. Jeho príbeh nech je ďalšou pripomienkou, prečo treba s terorizmom bojovať," uviedlo v stredu na sociálnej sieti ministerstvo zahraničia.

Veľvyslankyňa ČR v Tel Avive Veronika Kuchyňová Šmigolová povedala Českej televízii, že Elfasi v Izraeli trvalo žil, za priateľkou bol iba na návšteve v jej dome, kde ich teroristi z Hamasu prepadli. "Mali ho zastreliť strelou priamo cez okno," uviedla. Trvalo viac ako týždeň, kým sa zistilo, že je Elfasi aj českým občanom. Bol na zozname nezvestných izraelských občanov. Príbuzní muža pochádzali z Ostravy. 

Sústrasť pozostalým vyjadril tiež premiér Petr Fiala. "Správa, že pri útoku teroristickej organizácie Hamas na Izrael zomrel aj český občan, ma hlboko zasiahla. Teroru sa musíme postaviť a bojovať s ním," napísal na sociálnej sieti.

Pri nedávnom vpáde bojovníkov palestínskeho hnutia Hamas do Izraela a následnom izraelskom ostreľovaní pásma Gazy prišli o život aj občania ďalších krajín, napríklad Spojených štátov, Francúzska, Británie, Argentíny, Brazílie alebo Thajska.

​Útok Hamasu zo 7. októbra si podľa stredajších slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyžiadal životy "1 400 Izraelčanov, možno viac". Stovky ozbrojencov Hamasu v izraelskom pohraničí vraždili civilistov, vrátane žien a detí, zatiaľ čo z Gazy Hamas na Izrael vypálil niekoľko tisíc rakiet. Na dvesto ľudí uniesol Hamas do Gazy ako rukojemník a niekoľko tisíc ďalších zranil.

​Pri odvetnom izraelskom bombardovaní palestínskeho Pásma Gazy zomrelo 3 300 ľudí, uviedla v stredu podľa agentúry Reuters palestínska ministerka zdravotníctva Maj Kajlová. Zároveň upozornila na akútny nedostatok liekov v nemocniciach v pásme Gazy a zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v tejto oblasti, kde na území menšom ako Praha žije vyše dva milióny ľudí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy