Polojasno
16°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
611. deň na Ukrajine: Ruský útok v Charkovskej oblasti zranil 8 záchranárov
Zdielať na

611. deň na Ukrajine: Ruský útok v Charkovskej oblasti zranil 8 záchranárov

KYJEV / Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal 8 zranených záchranárov. Proruského ukrajinského politika Carjova postrelili, je v kritickom stave. Rusko na juhu Ukrajiny spustilo kontrašpionážnu akciu, jedna osoba zahynula. ​Zelenskyj povedal, že Ukrajina implementovala odporúčania pre svoj vstup do EÚ.

Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal 8 zranených záchranárov

Najmenej osem záchranárov utrpelo zranenia, keď jedna z ruských rakiet v piatok zasiahla budovu hasičského zboru v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

Útok bol zameraný na mesto Izium, napísal Klymenko v aplikácii Telegram a zverejnil zábery zničenej budovy a hasičských áut. Poškodená bola aj samotná stanica a 13 kusov techniky, dodal. Rusi v noci na piatok útočili dvomi vlnami bezpilotných lietadiel Šáhid iránskej výroby na Mykolajivskú a Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny. Päť zo šiestich dronov bolo zničených, uviedla hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalija Humeňuková. Pri útoku bol zasiahnutý objekt infraštruktúry a vypukol požiar. K obetiam na životoch nedošlo, dodala. 

Proruského ukrajinského politika Carjova postrelili, je v kritickom stave

Bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Oleh Carjov, ktorého Moskva údajne pripravovala na to, aby po ruskej invázii viedol bábkovú vládu v Kyjeve, utrpel strelné zranenia a nachádza sa na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedol v piatok Ruskom dosadený predstaviteľ na juhu Ukrajiny Vladimir Rogov. O tom, kde k streľbe došlo, Rogov neinformoval. "Olehov stav je veľmi vážny. V súčasnosti je na jednotke intenzívnej starostlivosti," povedal Rogov. O Carjovom postrelení informoval na Telegrame, kde zároveň požiadal pravoslávnych veriacich, aby sa za Carjova modlili.

Zdroje agentúry Reuters minulý rok uviedli, že Rusko pripravuje Carjova na post šéfa bábkovej vlády v Kyjeve po invázii moskovských síl 24. februára 2022.
Carjov túto možnosť odmietol, keď o nej informoval denník Financial Times s odvolaním sa na americké spravodajské služby. Pre Financial Times vtedy povedal, že táto myšlienka je "dosť smiešna," pretože na Kryme prevádzkuje len wellness a "nie je dostatočne dôležitý."

Rusko na juhu Ukrajiny spustilo kontrašpionážnu akciu, zahynula jedna osoba

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok vyhlásila, že zabila muža podozrivého zo špionáže v prospech Ukrajiny a zatvorila dva prokyjevské on-line spravodajské portály. Stalo sa tak v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. "FSB v rámci špeciálnej operácie na území Záporožskej oblasti rozložila aktivity troch veľkých skupín agentov koordinovaných ukrajinskou rozviedkou," uvádza FSB vo vyhlásení.

Počas prestrelky podľa FSB zahynul jeden muž podozrivý z práce pre ukrajinskú rozviedku. Služba však ďalšie informácie neuviedla. FSB vo vyhlásení uvádza, že v meste Melitopol boli zadržaní administrátori proukrajinskej četovej miestnosti a mediálneho servera. "Fungovanie informačných zdrojov bolo ukončené", uvádza FSB. Zadržané osoby údajne nabádali miestnych obyvateľov na zber informácií o "miestach pobytu a pohybe príslušníkov ruských ozbrojených síl" a podnecovali "v oblasti protiruské nálady".

Agentúre AFP sa však nepodarilo tieto informácie bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Rusko vlani obsadilo rozsiahle časti územia Ukrajiny a odvtedy sa usiluje potláčať proukrajinský odpor v radoch tamojšej populácie, pripomína AFP. Moskva opakovane uviedla, že prekazila údajné pokusy o sabotáž. FSB ešte vo štvrtok zneškodnila údajného ukrajinského špióna, ktorý sa chystal odpáliť budovu náborového centra v ruskom meste Tver. Ruské úrady tiež vyhlásili, že na proruského bývalého ukrajinského poslanca Olega Cariova bol v piatok spáchaný pokus o atentát. Podľa jeho kanála v službe Telegram bol dvakrát postrelený vo svojej vile na ruskom okupovanom polostrove Kryme, kde žije. 

​Zelenskyj: Ukrajina implementovala odporúčania pre svoj vstup do EÚ

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že Ukrajina "prakticky implementovala" odporúčania Európskej únie, ktoré boli predložené ako podmienka pre jej vstup do EÚ. Ako objasnila britská stanica BBC, Zelenskyj to povedal vo štvrtok večer v príhovore k účastníkom summitu Európskej rady konanom na úrovni lídrov EÚ. Zelenskyj v príhovore poukázal na to, že Ukrajina napriek vojne, ktorú Rusko rozpútalo na jej území, nežiada o výnimky zo všeobecných pravidiel. Informoval pri tom, že "Ukrajina prakticky implementovala sedem odporúčaní Európskej komisie". Špecifikoval, že to boli "rozhodnutia, ktoré boli jednoduchšie, (ale) aj rozhodnutia, ktoré boli pre politikov ťažké".

Tieto skutočnosti podľa Zelenského dávajú EÚ dôvod, aby rozhodla o začatí rokovaní o členstve Ukrajiny. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje tento týždeň uviedla, že správa o stupni pripravenosti Ukrajiny na vstup do EÚ bude predložená 8. novembra. Následne by na summite lídrov EÚ, ktorý sa bude konať 14.-15. decembra, malo byť prijaté konečné rozhodnutie o začatí formálnych rokovaní o členstve Ukrajiny v EÚ. Podľa Reuters Európska únia zrejme ocení doterajšie úsilie Ukrajiny, ale môže jej uložiť i ďalšie podmienky, a to najmä v súvislosti s bojom proti korupcii a právami menšín - ide o otázku, ktorú Maďarsko v súvislosti s Ukrajinou nastoľuje opakovane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy