Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
620. deň na Ukrajine: Zomrelo 20 vojakov, ktorí sa zhromaždili, aby dostali vyznamenanie
Zdielať na

620. deň na Ukrajine: Zomrelo 20 vojakov, ktorí sa zhromaždili, aby dostali vyznamenanie

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruská armáda ostreľovala ukrajinskú Dnepropetrovskú oblasť. Ruský prezident Vladimir Putin kladie dôraz na zachovanie odstrašujúcej jadrovej sily kvôli rastúcemu napätiu medzi Moskvou a Západom, najmä po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. 20 ukrajinských vojakov, ktorí sa zhromaždili, aby dostali vyznamenanie, prišlo o život. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce na návštevu Ukrajiny pozvať bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.

​Rusi ostreľovali Dnepropetrovskú oblasť, v Odese sa ozývali výbuchy

Ruská armáda ostreľovala ukrajinskú Dnepropetrovskú oblasť. Kvôli ruským útokom sú mŕtvi a zranení tiež v Chersonskej oblasti a z Odesy boli popoludní hlásené výbuchy. Šéf vojenskej správy Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak podľa ukrajinských médií informoval, že Rusi z diel ostreľovali Nikopoľský okres a dvaja muži vo veku 30 a 58 rokov utrpeli zranenia a skončili v nemocnici. U Marhanca pri ruskom útoku zomrel muž, ktorý išiel na bicykli.

Južné velenie ukrajinskej armády dnes podľa ruskojazyčného servisu britskej BBC uviedlo, že ruská armáda za posledný deň zhodila nad obývanými miestami v Chersonskej oblasti viac ako 50 leteckých bômb. Šéf Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin dnes na telegrame zverejnil zábery zničenej školy. "Trosky, ktoré donedávna bývali škola," napísal k tomu. Uviedol tiež, že zomreli dvaja ľudia a šesť ďalších utrpelo zranenia.

V Odese bol vyhlásený protiletecký poplach a úrady vyzvali ľudí, aby do konca poplachu zostali v krytoch.

Ruská jadrová ponorka úspešne otestovala balistické strely, tvrdí Moskva

Nová ruská ponorka na jadrový pohon Car Alexander III. úspešne otestovala vypustenie balistickej strely Bulava, ktorá môže niesť jadrové hlavice, napísala dnes agentúra Reuters. Ponorka podľa agentúry Interfax strelu odpálila z Bieleho mora k tisícom kilometrov vzdialenému testovaciemu polygónu na Kamčatke, Žiadny z ruských zdrojov nespomína, kedy bol test vykonaný.

"Vystrelenie balistickej rakety je posledným krokom štátnych testov, po ktorých bolo rozhodnuté o zaradení plavidla do námorníctva," uviedlo podľa Reuters ruské ministerstvo obrany. Dvanásťmetrová strela Bulava, ktorá má odhadovaný dolet okolo 8000 km a môže niesť až šesť jadrových hlavíc, sa stala základným kameňom námornej časti ruskej jadrovej sily.

Ruský prezident Vladimir Putin kladie dôraz na zachovanie odstrašujúcej jadrovej sily kvôli rastúcemu napätiu medzi Moskvou a Západom, najmä po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. 

​Ukrajina stratila asi 20 vojakov, ktorí sa zhromaždili, aby dostali vyznamenanie

Ukrajinský minister obrany Rustom Umerov nariadil vyšetriť incident, pri ktorom v piatok 3. novembra prišlo o život asi 20 vojakov, ktorí sa vo dedine blízko frontu zhromaždili, aby im veliteľ slávnostne odovzdal vyznamenanie. Informuje o tom portál Ukrajinska pravda. Vojaci 128. brigády sa 3. novembra dopoludnia zhromaždili v dedine v Záporožskej oblasti, aby prevzali vyznamenanie pri príležitosti Dňa delostrelectva. Na miesto ale zaútočili Rusi a o život prišlo asi 20 vojakov. Armáda o tom spočiatku neinformovala, píše Ukrajinska pravda.

Podrobnosti o útoku pôvodne na sociálnych sieťach zverejnil jeden z členov brigády, ktorý tam bol. 4. novembra večer pozostalým po zabitých vojakoch kondoloval minister obrany Umerov. "Budú vysvetlené všetky okolnosti toho, čo sa stalo," uviedol podľa Ukrajinskej pravdy a dodal, že hlavnému inšpektorátu ministerstva obrany nariadil, aby nešťastie vyšetril.

Portál RBK Ukrajina 5. novembra píše, že vedenie Záporožskej oblasti na pondelok vyhlásilo v tomto regióne smútok. Vlajky budú stiahnuté na pol žrde, dopoludnia bude minúta ticha a v kostoloch rôznych konfesií sa uskutočnia bohoslužby za zosnulých vojakov.

Zelenskyj nie je pripravený na rozhovory s Ruskom, pozval na Ukrajinu Trumpa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že nie je pripravený na rozhovory s Ruskom, kým Moskva nestiahne svojich vojakov z jeho krajiny. Poprel tiež, že by s ním západní predstavitelia hovorili o takýchto rokovaniach, informuje TASR podľa agentúry AFP. "(Spojené štáty) vedia, že nie som pripravený hovoriť s teroristami, pretože ich slovo nič neznamená," uviedol Zelenskyj v rozhovore pre americkú televíziu NBC. "Musia odísť z nášho územia, až po tom môže svet prepnúť na diplomaciu," zdôraznil.

Ukrajinský líder tiež vyzval USA, aby Kyjevu poskytli viac financií a pomohli tak ukrajinským silám bojovať proti Rusku. Pozval okrem toho amerického exprezidenta Donalda Trumpa, aby navštívil Ukrajinu a videl na vlastné oči rozsah a dôsledky konfliktu. Trump ostro kritizuje americkú podporu pre Kyjev a vyhlásil, že by v prípade znovuzvolenia mohol vojnu ukončiť do 24 hodín. "Ak sem príde, budem potrebovať 24 minút, aby som prezidentovi Trumpovi vysvetlil, že túto vojnu nemôže zvládnuť," povedal Zelenskyj. 

Ukrajinský raketový útok na lodenicu na Kryme poškodil loď

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že sobotný ukrajinský raketový útok na lodenicu v prístavnom meste Kerč na východnom pobreží Ruskom anektovaného polostrova Krym poškodil jednu loď. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na ruské médiá. "Ukrajinská armáda 4. novembra odpálila 15 riadených striel na lodenicu v meste Kerč. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili 13 rakiet," potvrdil ruský rezort obrany. Dodal, že v dôsledku útoku bola poškodená loď. 

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v nedeľu povedal, že v čase útoku sa v lodenici nachádzala "jedna z najmodernejších lodí ruskej Čiernomorskej flotily", ktorá je schopná niesť rakety Kalibr. Nespresnil však, či ukrajinský útok poškodil práve túto loď, napísala agentúra AP.
Kyjev od spustenia protiofenzívy voči ruským silám v lete tohto roka zintenzívnil útoku na Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy