Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Budem lepší prezident ako Putin: Ruský nacionalista Girkin chce kandidovať
Zdielať na

Budem lepší prezident ako Putin: Ruský nacionalista Girkin chce kandidovať

Zdroj: X/Reuters

MOSKVA / Väznený ruský nacionalistický bloger a kritik vojenskej stratégie Kremľa na Ukrajine Igor Girkin v sobotu oznámil, že má v úmysle kandidovať v ruských prezidentských voľbách. Svojich podporovateľov vyzval, aby začali zbierať podpisy pre jeho kandidatúru.

Väznený ruský nacionalista Girkin chce kandidovať v prezidentský voľbách. Girkin je známy aj pod prezývkou Strelkov. "Bol by som lepším prezidentom ako Vladimir Putin, je príliš milý," povedal v auguste z väzenia. Jeho vyjadrenia boli podľa Reuters ironické. Girkin je bývalý líder Ruskom podporovaných separatistov na východe Ukrajiny. Ruské úrady ho zadržali v júli po sérii kritických vyjadrení voči Putinovi a obvinili ho z verejného vyzývania na extrémizmus.

V prípade uznania viny mu hrozí päť rokov za mrežami. V roku 2022 Girkina ako jedného z troch zodpovedných mužov v Holandsku odsúdili na doživotie za zostrelenie letu MH17 spoločnosti Malaysia Arilines nad Ukrajinou v roku 2014. "Putin má medzi voličmi bezprecedentnú podporu a s veľkým náskokom voľby vyhrá, ak bude kandidovať," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy