Jasno
14°
Bratislava
Móric
22.9.2024
O krok bližšie k EÚ: Na samite odznelo zásadné vyjadrenie o Ukrajine a Moldavsku
Zdielať na

O krok bližšie k EÚ: Na samite odznelo zásadné vyjadrenie o Ukrajine a Moldavsku

Zdroj: TASR

BRUSEL / Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok 14. decembra na samite v Bruseli dohodli na otvorení prístupového procesu pre Ukrajinu a Moldavsko. Oznámil to predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Prezidenti a premiéri krajín EÚ tiež podporili udelenie kandidátskeho statusu Gruzínsku. Otvorenie prístupových rozhovorov s krajinou, ktorá sa bráni ozbrojenej ruskej agresii, pritom ešte ráno odmietal maďarský premiér Viktor Orbán.

"Európska rada rozhodla o začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Rada udelila gruzínsky kandidátsky status. A EÚ otvorí rokovania s Bosnou a Herzegovinou, akonáhle bude dosiahnutý potrebný stupeň plnenia kritérií pre členstvo a vyzvala Komisiu, aby do marca predložila správu s cieľom prijať takéto rozhodnutie," napísal Michel. Ako dodal, ide o "jasný signál nádeje" pre tamojších obyvateľov a celú Európu.

​EÚ udelila Ukrajine postavenie kandidátskej krajiny štyri mesiace po ruskej invázii. Pre začatie prístupových rokovaní EÚ stanovila sedem podmienok, medzi ktorými je reforma súdnictva či obmedzenie korupcie. Tie Kyjev podľa novembrového hodnotenia Európskej komisie všetky nesplnil. EK vtedy Ukrajinu vyzvala, aby v reformách pokračovala. Niektoré potrebné zákony Ukrajinci však schválili v uplynulých dňoch. 

Zelenskyj rozhodnutie privítal

"Je to víťazstvo Ukrajiny. Je to víťazstvo pre celú Európu. Je to víťazstvo, ktoré motivuje, inšpiruje a posilňuje," napísal v sociálnej sieti X. Zelenskyj sa práve stretol s veliteľmi amerických síl v Európe v nemeckom Wiesbadene, odkiaľ vyzval americký Kongres na ďalšiu pomoc Ukrajine, ktorá sa od vlaňajšieho februára ruskej agresii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy