Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
659. deň na Ukrajine: Mier na Ukrajine bude, keď Rusko dosiahne svoje ciele, povedal Putin
Zdielať na

659. deň na Ukrajine: Mier na Ukrajine bude, keď Rusko dosiahne svoje ciele, povedal Putin

KYJEV / Najmenej 11 ľudí vrátane troch detí utrpelo zranenia pri nočnom dronovom útoku ruskej armády na Odeskú oblasť na Ukrajine. Došlo aj k poškodeniu 11 domov. Kráter spôsobený ruským dronom objavili aj na rumunskom území pri hraniciach s Ukrajinou. Dron dopadol do neobývanej oblasti, ležiacej oproti ukrajinskému prístavu. Museli preň vzlietnuť rumunské a nemecké stíhačky. Bukurešť si pre narušenie svojho vzdušného priestoru predvolá ruského veľvyslanca.

Putin chválil Fica

Raketový útok na Ukrajinu: výbuchy hlásili aj z Kyjeva

Na Ukrajine vo štvrtok vyhlásili niekoľko leteckých poplachov, ktoré súviseli so štartom ruských stíhačiek MiG-31 - nosičov hypersonických rakiet Kinžal. Rakety boli napokon vypálené počas tretieho poplachu, a to vo štvrtok popoludní. Výbuchy hlásili z Kyjeva i z Chmeľnyckej oblasti na západe Ukrajiny, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat potvrdil zásah v Chmeľnyckej oblasti, ale ďalšie podrobnosti zverejniť odmietol, aby sa "neposkytli informácie nepriateľovi". Nateraz neboli hlásené žiadne obete ani zranení.

Podľa RFE/RL zasiahnutým objektom v Chmeľnyckej oblasti by mohlo byť letisko Starokonstantinov, používané ukrajinskou armádou. Varovanie pred raketovým útokom bolo vydané aj pre Žytomyrskú, Volynskú a Rivnenskú oblasť na západe Ukrajiny. Prvý letecký poplach bol vo štvrtok na Ukrajine vyhlásený takmer súčasne so začiatkom výročnej tlačovej konferencie ruského prezidenta Vladimira Putina v Moskve. O niekoľko hodín neskôr bol poplach vyhlásený znova a potom ešte raz. Po krátkej prestávke, už vo večerných hodinách, sa varovné sirény rozozvučali už štvrtýkrát. O následkoch tohto útoku zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie. V noci na 13. decembra Rusko po dlhšej prestávke opäť podniklo raketový útok na Kyjev. Zranených bolo viac ako 50 ľudí, doplnila RFE/RL.

Rumunsko si kvôli prieniku ďalšieho dronu predvolá ruského veľvyslanca

Rumunsko vo štvrtok oznámilo, že v súvislosti s novým narušením svojho vzdušného priestoru si predvolá ruského veľvyslanca. Agentúra AFP s odvolaním sa na ruské úrady doplnila, že územie Rumunska - člena aliancie NATO - opäť zasiahol havarovaný dron vypustený v rámci útokov na Ukrajinu. Podľa rumunského ministerstva obrany sa kráter našiel v neobývanej oblasti neďaleko mesta Grindu v okrese Tulcea, ktoré leží oproti dunajského prístavu Reni na juhu Ukrajiny. Kráter je "výsledkom (nekontrolovaného) pádu bezpilotného lietadla použitého pri útoku na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Rumunské vedenie označilo tento incident za "nové narušenie vzdušného priestoru Rumunska, ktoré je v rozpore s medzinárodným právom". Dodalo, že v súvislosti s ním bude predvolaný vedúci ruskej diplomatickej misie. Rumunské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že dôrazne odsudzuje "opakované útoky" Moskvy, a doplnilo, že o vývoji na rumunsko-ukrajinskej hranici vrátane dnešného incidentu sa vedú konzultácie s partnermi z aliancie NATO. V septembri a októbri boli v Rumunsku - pri jeho hraniciach s Ukrajinou - objavené viaceré úlomky dronov, ale rumunské úrady vtedy zdôrazňovali, že nešlo o zámerný útok. V ich dôsledku však boli prijaté opatrenia na ochranu obyvateľstva v blízkosti hraníc s Ukrajinou vrátane výstavby protileteckých krytov vo východorumunskej obci Plauru. Ukrajina vo štvrtok uviedla, že jej systémy protivzdušnej obrany zničili viac ako 40 dronov iránskej konštrukcie, ktoré ruské sily vypálili na mesto Odesa na juhu Ukrajiny.

Putin: Mier na Ukrajine bude, keď Rusko dosiahne svoje ciele

Mier nastane, keď Rusko dosiahne ciele svojej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas svojej koncoročnej tlačovej konferencie, informuje TASR. "Ciele sa nemenia. Pripomeniem, o čom sme vtedy hovorili - o denacifikácii Ukrajiny, o demilitarizácii a jej neutrálnom statuse," reagoval Putin. Ruským vojakom sa pritom podľa Putina darí vylepšovať si pozície pozdĺž celej frontovej línie na Ukrajine. "V podstate po celej kontaktnej línii naše ozbrojené sily skromne povedané vylepšujú svoje pozície," vyhlásil. Zároveň poďakoval vojakom bojujúcim na Ukrajine.

Šéf Kremľa tiež vylúčil potrebu vyhlásenia ďalšej mobilizácie. Pripomenul, že počas čiastočnej mobilizácie, ktorú vyhlásil v septembri 2022, sa podarilo do armády nabrať asi 300 000 ľudí. "V zóne špeciálnej vojenskej operácie sa nachádza 244.000 mobilizovaných," povedal Putin. Za hlavnú úlohu Ruska označil posilnenie svojej suverenity. "Naša krajina bez suverenity nemôže existovať," vyhlásil Putin s tým, že posilnenie suverenity súvisí okrem iného aj s posilnením obranyschopnosti krajiny. Ide o prvú koncoročnú tlačovú konferenciu Putina od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Šéf Kremľa pritom počas nej v rámci tzv. priamej linky odpovedá aj na otázky občanov.

Rusko tvrdí, že pri Moskve zostrelilo deväť ukrajinských dronov

Systémy ruskej protivzdušnej obrany zostrelili deväť dronov smerujúcich k Moskve, oznámilo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Stalo sa tak len niekoľko hodín pred očakávanou koncoročnou tlačovou konferenciou ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Nasadené jednotky vzdušnej obrany zničili a zachytili deväť ukrajinských dronov nad územím Kalužskej a Moskovskej oblasti," uviedol vo vyhlásení ruský rezort obrany, ktorý z útokov obvinil Kyjev.

Starosta Moskvy Sergej Sobianin uviedol, že jeden z dronov bol zostrelený pri meste Naro-Fominsk juhovýchodne od ruského hlavného mesta. "Na mieste dopadu trosiek neboli podľa predbežných údajov žiadne škody ani obete," dodal starosta. Ukrajina počas tohto leta spustila protiofenzívu, ktorá je súčasťou úsilia dobyť späť stratené územia, píše AFP. Odvtedy pravidelne uskutočňuje smerom na Rusko dronové útoky. K najnovšiemu hlásenému útoku došlo len niekoľko hodín pred plánovanou koncoročnou tlačovou konferenciu prezidenta Putina. Bude to jeho prvé takéto vystúpenie od začiatku invázie na Ukrajinu.​

Kyjev: Rusko útočilo dronmi a raketami na juh Ukrajiny, hlásia jednu obeť

Jedna osoba zahynula a ďalších jedenásť ľudí vrátane troch detí utrpelo zranenia v noci na štvrtok pri ruskom dronovom a raketovom útoku na juh Ukrajiny. Uviedla to ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Ruská armáda útočila šiestimi raketami a 42 bezpilotnými lietadlami, 41 z nich zneškodnila protivzdušná obrana, oznámili ukrajinské vzdušné sily. "Väčšina z nich bola zostrelená v Odeskej oblasti," dodala. Ukrajinské sily uviedli, že úlomky zneškodnených dronov poškodili v Odeskej oblasti viac ako desať budov. Jednu obeť hlásili ukrajinské pohotovostné zložky po nočnom raketovom útoku na Chersonskú oblasť, ktorý zničil zdravotnícke zariadenie, dom a garáž. Ruské sily podľa Kyjeva útočili na prístavnú infraštruktúru na rieke Dunaj, úlomky bezpilotných lietadiel spôsobili škody na dvoch skladoch s obilím.

Najčítanejšie správy