Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Útočník bodol juhokórejského opozičného vodcu I Če-mjonga priamo do krku
Zdielať na

Útočník bodol juhokórejského opozičného vodcu I Če-mjonga priamo do krku

SOUL / Lídra juhokórejskej opozície I Če-mjonga v utorok 2. januára bodol útočník do krku, keď bol na návšteve Pusanu na juhovýchode krajiny. Politik bol s krvácavým zranením transportovaný do nemocnice, nie je v ohrození života, uviedli agentúry Jonhap a Reuters. Útočníka ľudia na mieste zadržali.

Muž politika demokratickej strany bodol do ľavej časti krku krátko pred 10:30 miestneho času (2:30 SEČ), keď po prehliadke miesta, kde vzniká nové pusanské letisko, odpovedal na otázky novinárov. 

Juhokórejské médiá uviedli, že po útoku bol pri vedomí, na krku mal zhruba centimetrovú tržnú ranu. Politik má zrejme poškodenú krčnú žilu. Bol transportovaný do Soulu, kde bol operovaný. Už predtým bol v starostlivosti lekárov v nemocnici v Pusane, kam ho dopravil vrtuľník. V nemocnici sa zotavuje

Útočník podľa Reuters mal na hlave modrú papierovú korunu s menom opozičníka. K politikovi podľa svedkov citovaných agentúrou Jonhap pristúpil so žiadosťou o autogram, a potom ho náhle napadol zbraňou, 18 centimetrov dlhým nožom. Kúpil ho na internete a mal v úmysle politika zabiť. Motív útoku zatiaľ nie je známy. Útok rýchlo odsúdil juhokórejský prezident Jun Sok-jol, ktorý práve I Če-mjonga v roku 2022 tesne porazil vo voľbách hlavy štátu. Jun nariadil rýchle vyšetrenie prípadu.

Čelí obvineniam z korupcie

Podľa prieskumov verejnej mienky z poslednej doby patrí I Če-mjong a jeho súper z radov konzervatívcov Han Tong-hun, ktorý predtým pôsobil ako minister spravodlivosti, k favoritom prezidentských volieb plánovaných na rok 2027. 

Od porážky v minulých prezidentských voľbách je I Če-mjong ostrým kritikom politiky súčasnej hlavy štátu Jun Sok-jola. Vlani držal I Če-mjong 24 dní hladovku na protest proti postupu vlády, ktorá sa podľa neho nedokázala postaviť rozhodnutiu Japonska vypúšťať rozriedenú rádioaktívnu vodu z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima. Opozičný líder zároveň protestoval aj proti riadeniu juhokórejskej ekonomiky po pandémii covidu-19 a proti nezmluvnému postoju juhokórejskej vlády voči KĽDR.

Tlačové agentúry pripomínajú, že Aj Če-mjong čelí viacerým obvineniam z korupcie. V jednom z prípadov je obviňovaný z prijatia úplatkov od súkromného investora, ktorý vyťažil značné zisky z bytovej výstavby v meste Songnam, kde bol I Če-mjong do roku 2018 starostom. Všetky obvinenia popiera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy