Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
KĽDR cvične vypálila desiatky striel, Soul nariadil evakuáciu ostrovov v okolí
Zdielať na

KĽDR cvične vypálila desiatky striel, Soul nariadil evakuáciu ostrovov v okolí

Zdroj: Sita

SOUL / Severná Kórea v piatok 5. januára v rámci cvičenia odpálila približne 200 kusov delostreleckej munície do mora pri svojom západnom pobreží. Južná Kórea nariadila evakuáciu obyvateľov neďalekých ostrovov. TASR správu prevzala z agentúr AP, AFP a Jonhap.

 "Približne 200 striel bolo vypálených Severnou Kóreou v okolí ostrovov Jon-pchjong," uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany. Predstaviteľ úradov ostrovov Jon-pchjong uviedol, že obyvatelia boli vyzvaní na evakuáciu. Tieto ostrovy sa nachádzajú v Žltom mori neďaleko pobrežia KĽDR.

Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády uviedol, že Strely dopadli do námornej nárazníkovej zóny severne od námorných hraníc oboch krajín. Nárazníková zóna bola založená na základe dohody z roku 2018 s cieľom zmierniť napätie medzi týmito dvomi krajinami. Severná Kórea však vlani dohodu jednostranne zrušila potom, ako Soul čiastočne pozastavil jej plnenie. Reagoval tým na vyslanie severokórejského vojenského špionážneho satelitu.

Južná Kórea v reakcii spustila cvičenia na pohraničnom ostrove

Juhokórejská námorná pechota uskutočnila v piatok v reakcii na piatkovú cvičnú paľbu KĽDR na pohraničnom ostrove Jon-pchjong v Žltom mori delostrelecké cvičenie. TASR o tom informuje podľa správy agentúr Jonhap a AFP. Soul odpaly KĽDR označil za provokáciu a námorná pechota niekoľko hodín nato uskutočnila "ostré delostrelecké cvičenia so samohybnými húfnicami K9" na ostrovoch Jon-pchjong, neďaleko ktorých predtým dopadli strely severokórejskej armády, uviedla agentúra Jonhap.

Miestne úrady na ostrovoch na žiadosť juhokórejskej armády v reakcii na paľbu KĽDR nariadili obyvateľom, aby sa evakuovali do bombových úkrytov. Čína medzičasom vyzvala obe krajiny, aby zabránili ďalšej eskalácii situácie. "Čína ako sused (Kórejského) polostrova vždy presadzovala zachovanie mieru a stability na polostrove a riešenie záležitostí prostredníctvom dialógu a konzultácií," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy