Zatiahnuté
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Klinika Nezlomné deti: Ukrajinské deti majú rovnaké zranenia ako vojaci v zákopoch
Zdielať na

Klinika Nezlomné deti: Ukrajinské deti majú rovnaké zranenia ako vojaci v zákopoch

ĽVOV / Sú to ešte len deti, no majú rovnako ťažké zranenia ako vojaci v zákopoch na frontovej línii. Ruská agresia na Ukrajine priniesla tisíce zranených detí, viac než 500 ich prišlo o život. Na Ukrajine sme nakrúcali s lekárom. Denne pracuje s deťmi, ktoré utrpeli devastačné poranenia od mín a rakiet. Novo-vzniknutá klinika v meste Ľvov nesie príznačný názov - Nezlomné deti.

Lekár Aleksander Kalinčuk pracuje denne s deťmi, ktorým amputovali nohy či ruky a spolu so svojim lekárskym tímom musí byť tými, ktorí ch presviedča o tom, aby to nevzdali. "80 percent týchto detí má zranenia spôsobené explóziami. Vražedný tlak po výbuchu dokaličil aj celé rodiny," informoval lekár a riaditeľ nemocnice sv. Mikuláša Ľvov Aleksander Kalinčuk.

Po raketovom útoku na vlakovej stanici v Kramatorsku museli mame Nataši amputovať jednu nohu a jej dcérke obidve. "Prichádzajú k nám deti, ktoré majú ťažké popáleniny, odtrhnuté končatiny alebo poškodené vnútorné orgány," priblížil lekár. Zranenia majú také strašné, ako keď vozia do nemocníc vojakov zo zákopov na frontovej línii.

Kalinčuk: To, čo Rusko spravilo s Ukrajinou, je neodpustiteľné

Lekár Alexander Kalinčuk odišiel počas prvých týždňov vojny slúžiť do nemocnice v Buči. Tragédiu, o ktorej iní hovorili, že je zinscenovaná a nepravdivá, videl na vlastné oči. "Bolo to strašné. To, čo spravilo Rusko s Ukrajinou, predsa nemôže byť nikdy odpustené," dodal. 

Vyše 500 detí bolo vo vojne zabitých a tých, ktoré utrpeli zranenia je už tak veľa, že museli otvoriť špeciálnu kliniku v západnej časti, kam ich neustále privážajú. "Zranené deti sa k nám vracajú na rehabilitáciu. Kým budú rásť, bude nutná korekcia protéz, tie musíme stále vymieňať a prispôsobovať," reagoval na situáciu lekár a riaditeľ nemocnice. 

Klinika Nezlomné deti pomáha s fyzickým i mentálnym zdravím

Klinika Nezlomné deti poskytuje komplexné ošetrenia vrátane rekonštrukčnej chirurgie, ortopédie a robotickej protetiky. Neraz je ale ťažšie liečiť psychiku ako samotné zranenie. Aktuálne tam preto otvorili centrum mentálneho zdravia pre deti. "Zriadili sme tu aj Školu superhrdinov, kde sa deti učia. Máme tu učiteľov a naši psychológovia pracujú aj s rodičmi," dodal Kalinčuk.

Stáva sa aj to, že dieťa z nemocnice uteká, kričí a nechce sa zmieriť s amputáciou nôh či rúk. Vníma to ako svoju životnú tragédiu. "Týmto deťom vzali detstvo, vzali im zdravie, domy. Jednoducho im vzali všetko," uzavrel Kalinčuk. Za posledný rok dostalo pomoc v tejto nemocnici viac ako 60-tisíc detí z rôznych oblastí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy