Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Konflikt na Blízkom východe: V Pásme Gazy obnovili telekomunikačné služby prerušené pred vyše týždňom
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: V Pásme Gazy obnovili telekomunikačné služby prerušené pred vyše týždňom

Zdroj: TASR

GAZA / ​V Pásme Gazy obnovili telekomunikačné služby prerušené pred vyše týždňom. Príbuzní rukojemníkov narušili rokovanie parlamentného výboru. Zintenzívnili boje v Chán Junis. ​Diplomati EÚ schválili osobitný rámec sankcií pre sponzorov Hamasu a PIJ. Izraelčania môžu dočasne ostať v Nemecku bez povolenia na pobyt. Palestínsky minister očakáva, že EÚ vyzve na prímerie v Pásme Gazy.

​V Pásme Gazy obnovili telekomunikačné služby prerušené pred vyše týždňom

V Pásme Gazy v pondelok 22. januára po vyše týždni obnovili telekomunikačné služby, vyplýva z údajov portálu NetBlocks.org monitorujúceho celosvetové sieťové pripojenie. Išlo o najdlhší takmer úplný výpadok pripojenia od začiatku vojny. Obnovenie internetového a telefonického spojenia v južnej a strednej časti Gazy potvrdila aj palestínska telekomunikačná spoločnosť Ooredoo. Služby fungujú aj na severe Pásma Gazy. Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas došlo k výpadku internetu a telekomunikačného spojenia v tejto palestínskej enkláve už viackrát, pripomína CNN.

Príbuzní rukojemníkov narušili rokovanie parlamentného výboru

Desiatky príbuzných rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas v Pásme Gazy vtrhli v pondelok 22. januára na zasadnutie finančného výboru izraelského parlamentu. Žiadali kroky na prepustenie zadržiavaných. V posledných dňoch zintenzívnili svoje protesty. V noci na pondelok si postavili stan pred rezidenciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme. Sú tam odhodlaní zostať, až kým vláda nedosiahne dohodu o oslobodení časti rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas zadržiava od útokov zo 7. októbra.

Hamas uvádza, že ďalších prepustí len výmenou za ukončenie vojny a prepustenie tisícok väznených Palestínčanov. Netanjahu takúto dohodu odmieta a tvrdí, že vojenský nátlak je dôležitý na zaistenie prepustenia ďalších rukojemníkov.

Zintenzívnili boje v Chán Junis

Izrael začal bojové operácie aj na juhu a západe mesta Chán Junis v južnej časti Pásma Gazy, kde sa doteraz oficiálne nebojovalo. Izraelský minister obrany Galant oznámil, že budú pokračovať, až kým nedosiahnu svoje ciele, teda zničenie Hamasu a návrat rukojemníkov. 

​Diplomati EÚ schválili osobitný rámec sankcií pre sponzorov Hamasu a PIJ

Členské štáty EÚ sa ešte pred pondelňajším zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci dohodli na vytvorení osobitného rámca reštriktívnych opatrení. Európskej únii to umožní stíhať podporu, uľahčenie alebo umožnenie násilných akcií hnutí Hamas a Palestínsky islamský džihád (PIJ). Rozhodnutie o osobitnom rámci pre sankice bolo prijaté s ohľadom na závažnosť útokov proti Izraelu, uviedla v tlačovom vyhlásení Rada EÚ. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell spresnil, že Únia ukázala, že je pripravená podniknúť rozhodné kroky v reakcii na brutalitu teroristických útokov na Izrael zo 7. októbra 2023.

Podľa nového režimu sa EÚ môže zamerať priamo na tých, ktorí materiálne alebo finančne podporujú Hamas alebo PIJ a podieľajú na plánovaní, príprave alebo umožňovaní ich násilných akcií. V praxi to znamená, že sa bude môcť zamerať aj na sponzorov oboch teroristických organizácií. Ako prví sa na sankčnom zozname ocitli šiesti - finančník Abd al-Basít Hamza Elhassan Mohamed Chaír so sídlom v Sudáne, majiteľ spoločnosti Shuman for Currency Exchange SARL Nabíl Chúmán, jeho syn Chalíd Chúmán, vysoký finančník Hamasu Rida Alí Chamís, vedúci pracovník Hamasu Musá Dudín a finančník Ajmín Achmad al-Duwaik z Alžírska.

Na sankcionované osoby sa vzťahuje zákaz cestovania do členských krajín EÚ, zmrazenie ich aktív na pôde EÚ a európske spoločnosti majú zakázané im poskytovať zdroje či už priamo alebo cez sprostredkovateľov. Nový rámec sankcií sa bude uplatňovať do 19. januára 2025. Rada EÚ ho bude priebežne preskúmavať a podľa potreby obnovovať, meniť a dopĺňať.

Izraelčania môžu dočasne ostať v Nemecku bez povolenia na pobyt

Izraelskí občania žijúci v Nemecku môžu v tejto krajine zostať do 26. apríla bez toho, aby museli požiadať o povolenie na pobyt či predĺženie bezvízového pobytu. Uviedlo to v pondelok 22. januára nemecké ministerstvo vnútra. "Barbarské teroristické útoky hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra nami hlboko otriasli. Ľudí v Izraeli nenecháme osamote a chceme podporiť aj tých, ktorí z dôvodu teroru zo strany Hamasu žijú istý čas u priateľov a príbuzných v Nemecku. Je to praktická a nebyrokratická pomoc pre ľudí, ktorých chceme v ich náročnej situácii podporiť," uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Palestínsky minister očakáva, že EÚ vyzve na prímerie v Pásme Gazy

Palestínsky minister zahraničia očakáva, že Európska únia vyzve na prímerie v Pásme Gazy. Rijád Málikí to v pondelok 22. januára vyhlásil v Bruseli, kam dorazil na rokovania ministrov zahraničia EÚ. Tí sa stretli aj s jeho izraelským kolegom Jisraelom Kacom. "Chcem ministrom objasniť vážnosť situácie v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu. Každý deň pribúda množstvo Palestínčanov, ktorí boli zabití, zranení alebo pochovaní pod troskami. Situácia sa vymkla kontrole. Zdravotný systém skolaboval," povedal novinárom palestínsky minister zahraničia. Desiatky tisíc ľudí podľa neho nemôžu byť ošetrené v Pásme Gazy, ale ani sa nemôžu dostať von z oblasti, aby sa prípadne mohli liečiť inde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy