Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Konflikt na Blízkom východe: Izrael navrhol dvojmesačné prímerie za rukojemníkov
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Izrael navrhol dvojmesačné prímerie za rukojemníkov

TEL AVIV / Izrael navrhol Hamasu dvojmesačné prímerie výmenou za prepustenie rukojemníkov. Píše o tom server Axios. Úrady sa k návrhu oficiálne nevyjadrili. Zadržiavaných má byť 132 osôb, 28 už zrejme zahynulo. Izraelská armáda tvrdí, že obkľúčila mesto Chán Junis, ktoré má byť baštou Hamasu. Za uplynulý deň však prišla o 24 vojakov, väčšinu z nich usmrtili explózie v dvoch budovách v centrálnej časti Pásma Gazy.

Izraelská vláda nepristúpi na dohodu, ktorá ponechá Hamas pri moci

Izrael nepristúpi na dohodu o prímerí s Hamasom, ak by to znamenalo, že táto palestínska islamistická skupina v Pásme Gazy zostane pri moci a ponechá si rukojemníkov, ktorých uniesla pri teroristickom útoku na Izrael vlani 7. októbra. V pondelok 23. januára to podľa agentúry Reuters uviedol hovorca izraelskej vlády Ejlon Levy.

Izrael podľa hovorcu pokračuje vo svojich snahách docieliť prepustenie rukojemníkov, ktorých životy sú v ohrození. Na otázku ohľadom správ o možnom nadchádzajúcom prímerí Levy odpovedal, že izraelské vojenské ciele sa nezmenili. "Zničenie vládnych a vojenských schopností Hamasu v Pásme Gazy a navrátenie všetkých rukojemníkov. Nebude žiadne prímerie, ktoré by ponechalo rukojemníkov v Gaze a Hamas pri moci," povedal. "Okrem toho nemáme čo spresňovať," dodal.

Hovorca katarského ministerstva zahraničia medzitým oznámil, že sprostredkovatelia stále usilujú o ukončenie vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy. "Sme zapojení do vážnych rozhovorov na oboch stranách, predložili sme obom stranám nápady, dostávame nepretržitý prúd odpovedí z oboch strán, a to je samo o sebe dôvodom na optimizmus," povedal na tlačovej konferencii hovorca katarského ministerstva zahraničia Mádžid Ansárí.

V Pásme Gazy  v pondelok zomrelo 21 izraelských vojakov, oznámila armáda 

Väčšinu z nich zabili explózie v dvoch budovách, záchranné práce trvali niekoľko hodín, napísal server The Times of Israel (ToI). Podľa agentúr AFP a DPA ide o najvyšší počet padlých izraelských vojakov od začiatku operácie v Pásme Gazy koncom októbra, celkovo ich tam zomrelo 219. "Okolo 16. hodiny vypálili teroristi protitankovú strelu na tank a zároveň došlo k explóziám v dvoch budovách. Tie sa zrútili v momente, keď bola väčšina vojakov vo vnútri či blízko," povedal dnes hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Presná príčina týchto výbuchov však podľa neho zatiaľ nie je jasná.

Incident sa stal blízko tábora Muazzí v strednej časti Pásma Gazy neďaleko hraníc s Izraelom. Podľa Hagariho vojaci zabezpečovali miesta, ktoré využíval Hamas, aby sa tam mohli do svojich domovov vrátiť palestínski civilisti, a oblasť tiež čistili od mín. Denník The Jerusalem Post napísal, že nie je jasné, tu vojaci neporušili nejaké predpisy tým, že mali pri vstupe do domov pri sebe tiež míny. Budovy ale podľa listu zrejme zasiahla protitanková strela vypálená bojovníkmi Hamasu.

Izraelská armáda uviedla, že obkľúčila mesto Chán Júnis na juhu Pásma Gazy

Izraelská armáda oznámila, že jej jednotky v noci na utorok na juhu Pásma Gazy úplne obkľúčili mesto Chán Júnis, ktoré bolo podľa nej baštou palestínskeho hnutia Hamas. Pri tejto operácii za posledných 24 hodín zabili izraelskí vojaci desiatky teroristov, uviedla tiež armáda podľa webu The Times of Israel. Úrady v Pásme Gazy spravované Hamasom medzitým oznámili novú bilanciu obetí vojny z radov Palestínčanov. Od začiatku izraelskej ofenzívy, ktorá je odvetou za októbrový teroristický útok Hamasu na Izrael, zahynulo podľa nich v Pásme Gazy 25.490 Palestínčanov, z toho 195 za posledný deň.

V posledný deň izraelské pozemné jednotky podnikali operácie hlbšie do mesta Chán Júnis, kde zvádzali boje z blízka so členmi Hamasu, a armáda podľa svojho vyhlásenia tiež vykonávala letecké údery. "Mnoho desiatok teroristov bolo zabitých," uviedla armáda. Izraelskí vojaci podľa armádneho oznámenia v Chán Júnise tiež našli rakety pripravené na odpálenie a zbrane Hamasu a sieť tunelov, ktoré Hamas využíva po celom Pásme Gazy.

​V Pásme Gazy rastie riziko hladomoru, uviedla hovorkyňa potravinovej agentúry OSN

Potravinová situácia v Pásme Gazy je čoraz katastrofálnejšia a každým dňom rastie riziko vypuknutia hladomoru. Podľa svetových agentúr to dnes uviedla hovorkyňa Svetového potravinového programu (WFP) pre Blízky východ Abír Átifová. Upozornila tiež, že sa len veľmi málo humanitárnej potravinovej pomoci podarí doručiť z juhu ďalej na sever tohto izolovaného palestínskeho územia, na ktorom Izrael vedie vojnu proti hnutiu Hamas. "Je ťažké dostať sa do miest, kam sa v Pásme Gazy potrebujeme dostať, najmä na severe," povedala Átifová. 

Podľa štúdie WFP, vypracovanej medzi 24. novembrom a 7. decembrom, sa 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy nachádza v krízovom stave akútneho nedostatku potravín alebo stavu ešte vážnejším. Podľa hovorkyne tejto medzinárodnej organizácie, ktorá je súčasťou OSN a pomáha zabezpečovať potravinovú bezpečnosť po celom svete, sa odvtedy situácia len zhoršila. "Situácia v Gaze samozrejme deň čo deň upadá do čoraz katastrofálnejšieho stavu. Viac ako pol milióna ľudí v Gaze čelí katastrofálnemu nedostatku potravín a riziko hladomoru sa každým dňom zvyšuje, pretože konflikt obmedzuje dodávky životne dôležitej potravinovej pomoci ľuďom v núdzi," povedala Átifová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy