Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
701. deň na Ukrajine:​ Našli sa čierne skrinky havarovaného lietadla
Zdielať na

701. deň na Ukrajine:​ Našli sa čierne skrinky havarovaného lietadla

KYJEV / Na Ukrajine a aj v Rusku stále rezonuje téma spadnutého lietadla v Belgorodskej oblasti. Kyjev po novom žiada o medzinárodné vyšetrovanie tohto incidentu. Medzičasom útoky Ruska na Ukrajinu pokračujú. V plnej permanencií musela byť opäť aj protivzdušná obrana.

​Zelenskyj žiada medzinárodné vyšetrovanie havárie lietadla Il-76

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada medzinárodné vyšetrovanie stredajšej havárie ruského vojenského lietadla Il-76 v Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Moskva zo zostrelenia stroja viní Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. "Naša krajina bude trvať na medzinárodnom objasnení," povedal Zelenskyj. "Je očividné, že Rusi za zahrávajú so životmi ukrajinských väzňov, s pocitmi ich rodinných príslušníkov a emóciami našej spoločnosti," dodal v spojitosti s haváriou, pri ktorej zahynuli všetky osoby na palube. Prezident nepotvrdil a ani nepoprel tvrdenia Ruska, že lietadlo zostrelili Ukrajinci, píše AFP.

Zelenskyj ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí Dmytrovi Kulebovi nariadil, aby zahraničným partnerom poskytol všetky informácie, ktoré má Ukrajina k dispozícii, píše DPA. Hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (HUR MO) sa podľa Zelenského slov pokúša získať viac informácií o desiatkach ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí sa podľa vyjadrení Ruska nachádzali na palube. Moskva uviedla, že zahynulo všetkých 74 ľudí na palube vrátane 65 ukrajinských vojakov prevážaných na výmenu zajatcov.

Ukrajinská rozviedka v stredu uviedla, že nemá "spoľahlivé informácie" o tom, kto sa na palube nachádzal. Kyjev však potvrdil, že v stredu sa mala uskutočniť výmena väzňov. Kyjev podľa rozviedky nebol vopred informovaný o potrebe zaistiť bezpečnosť vzdušného priestoru v oblasti okolo mesta Belgorod vo vopred stanovenom čase tak, ako sa to stalo doteraz už niekoľkokrát pri výmene väzňov. Rusko v spojitosti s haváriou lietadla požiadalo o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa uskutoční vo štvrtok.

Rozhovor s novinárkou Stanislavou Harkotovou priamo z hlavného mesta Ukrajiny:

​Našli sa čierne skrinky havarovaného lietadla

V Belgorodskej oblasti na západe Ruska pri hraniciach s Ukrajinou sa našli tzv. čierne skrinky vojenského lietadla Il-76. Pri jeho havárii v stredu zahynulo všetkých 74 osôb na palube. S odvolaním sa na spravodajské weby RBK a RIA Novosti, o tom vo štvrtok informovala britská stanica BBC. Vyšetrovateľom bolo odovzdané zariadenie na zaznamenávanie letových parametrov a hlasový záznamník, ktoré sa nachádzali v chvostovej časti lietadla. Lietadlo Il-76 sa zrútilo v stredu okolo 11.00 h miestneho času.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že lietadlo so šiestimi členmi posádky viezlo 65 ukrajinských vojnových zajatcov, ktorých sprevádzali traja ruskí vojaci. Podľa Moskvy bolo zostrelené protilietadlovým raketovým systémom z Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde radarové zariadenia ruského letectva zaznamenalo odpálenie dvoch "ukrajinských striel". Moskva medzičasom deklarovala, že "Kyjev vedel", že Ruská federácia v stredu použije vojenské transportné lietadlo na prepravu vojenského personálu ukrajinských ozbrojených síl na výmenu. Malo k nej dôjsť v stredu popoludní v lokalite Kolotilovka na rusko-ukrajinskej hranici.

Ruské útoky na východe Ukrajiny zabili najmenej dvoch ľudí

Najmenej dvaja ľudia zahynuli počas ruských raketových útokov v meste Hirnyk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ďalších deväť ľudí útoky zranili. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA. Polícia na sociálnej sieti Facebook uviedla, že medzi zranenými sú aj dve neplnoleté osoby. Zničené boli tri domy a desiatky ďalších boli poškodené. Pod troskami domov ostal zasypaný neznámy počet ľudí.

Varovanie pred leteckými útokmi platilo aj v meste Charkov v Charkovskej oblasti, kde bolo počuť výbuchy. Podrobnosti však bezprostredne neboli známe.
Delostrelecké ostreľovanie hlásili v stredu večer aj v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Ruské bojové droby tam zasiahli obytnú oblasť a najmenej dvoch ľudí zranili. 

Ukrajinská armáda tvrdí, že v noci zostrelila 11 zo 14 ruských dronov

Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zneškodniť 11 zo 14 dronov, ktorými Rusko v noci útočilo na Ukrajinu. Moskva odpálila aj štyri rakety. Vo štvrtok to oznámili ukrajinské vzdušné sily, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Ruská armáda útočila prevažne na juhu Ukrajiny, dodali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram. "Napriek účinnej práci protivzdušnej obrany pri odrážaní nepriateľských útokov bol, žiaľ, zasiahnutý priemyselný objekt v Odese a poškodené boli obytné budovy i civilná infraštruktúra," napísal gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na sociálnej sieti.
Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že útoky si v Odese vyžiadali šesť zranených osôb, informovala agentúra AFP. Moskva sa k útoku zatiaľ nevyjadrila.

Ukrajina v noci zaútočila na ruskú ropnú rafinériu, vypukol tam rozsiahly požiar

Ukrajina v noci na štvrtok zaútočila bezpilotnými lietadlami na ruskú ropnú rafinériu na pobreží Čierneho mora juhovýchodne od Novorossijska. Pre agentúru APF to uviedol nemenovaný ukrajinský bezpečnostný zdroj, informuje TASR. "Ropná rafinéria v ruskom Tuapse sa stala ďalším terčom ukrajinskej tajnej služby SBU... Po dvoch silných výbuchoch včera v noci tam vypukol rozsiahly požiar. Poškodená je primárna jednotka na spracovanie ropy, najmä vákuové a atmosférické kolóny," ukrajinský bezpečnostný zdroj.

Rafinéria v Tuapse leží približne 240 kilometrov juhovýchodne od Krymského polostrova, ktorý v roku 2014 Rusko anektovalo. Ukrajinský zdroj uviedol, že išlo o dôležité zariadenie nepriateľa. "Plamene zasiahli vákuovú jednotku. Podľa predbežných informácií tam nikto nezahynul," informoval šéf samosprávy Tuapského obvodu v Krasnodarskom kraji Sergej Bojko na platforme Telegram.

Podľa jeho slov proti plameňom bojovalo 100 hasičov a požiar sa podarilo uhasiť o 5.00 h miestneho času (3.00 h SEČ). Na sociálnych sieťach sa šírili videá, na ktorých vidieť plamene a dym nad rafinériou ruskej energetickej spoločnosti Rosneft. Kyjev za posledné dva mesiace zintenzívnil útoky na ruské ropné a plynové zariadenia a označil to za spravodlivú odpoveď na ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy