Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
704. deň na Ukrajine: Proruská hackerská skupina oznámila, že plánuje kyberútoky na ukrajinskú vládu
Zdielať na

704. deň na Ukrajine: Proruská hackerská skupina oznámila, že plánuje kyberútoky na ukrajinskú vládu

Zdroj: noviny.sk/SITA

KYJEV / Štyri ukrajinské oblasti v noci zasiahli ruské útoky, hlásia troch zranených. Ukrajina v noci čelila ruským útokom dronov a rakiet. Proruská hekerská skupina oznámila, že plánuje kyberútoky na ukrajinskú vládu. R. Kaliňák: Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Ukrajina: SBU odhalila spreneverenie 40 miliónov dolárov určených na muníciu.

​Štyri ukrajinské oblasti v noci zasiahli ruské útoky, hlásia troch zranených

Najmenej tri osoby utrpeli zranenia v noci na nedeľu počas ruských útokov dronmi a raketami na štyri ukrajinské oblasti. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že útoky cielili na civilné objekty a kritickú infraštruktúru v Dnepropetrovskej a Poltavskej oblasti v strednej časti Ukrajiny, Doneckej oblasti na východe a Záporožskej na juhovýchode. Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili štyri z ôsmich dronov typu Šáhid. Rusi takisto útočili balistickými strelami Iskander a použili i rakety zo systémov S-300.

Prokuratúra v Donecku uviedla, že jedna zo striel zasiahla obytnú zónu. Zranenia utrpeli dve dospelé osoby a jeden 15-ročný chlapec. Mestá a obce blízko frontovej línie na východe a juhu Ukrajiny sú od začiatku ruskej invázie častými terčmi ostreľovania. Moskva však popiera, že sa cielene zameriava na oblasti obývané civilistami.

Kyjev: Ukrajina v noci čelila ruským útokom dronov a rakiet

Rusko opäť bombardovalo svojho suseda raketovými a dronovými útokmi v strede, na východe a juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala od agentúry DPA.
"Nepriateľské drony zaútočili na regionálne centrum," gubernátor Záporožskej oblasti Jurij Malaško toto vyhlásenie uviedol v sobotu neskoro večer na sociálnej sieti Telegram s tým, že bol zasiahnutý objekt infraštruktúry, ale neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti.

Úrady tiež informovali o raketových útokoch v stredoukrajinskom regióne Poltava, kde bol zasiahnutý priemyselný objekt v meste Kremenčuk, v ktorom následne vypukol požiar, napísal gubernátor Poltavskej oblasti Filip Pronin. Neskôr uviedol, že incident si nevyžiadal žiadne obete.
K obnoveniu útokov došlo aj v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ale podrobnosti o rozsahu škôd neboli k dispozícii.

​Proruská hekerská skupina oznámila, že plánuje kyberútoky na ukrajinskú vládu

Proruská hekerská skupina NoName057(16) tvrdí, že pripravuje kyberútoky na ukrajinskú vládu s pomocou ďalších hekerských skupín 22С, Skillnet, CyberDragon, Federal Legion, Ľudová kyberarmáda a Phoenix. V nedeľu o tom informoval portál britského denníka The Guardian. Kyberútoky spôsobujú ukrajinským predstaviteľom starosti už od začiatku vojny vyvolanej Ruskom, preto Kontaktná skupina pre obranu Ukrajiny vytvorila IT koalíciu 12 štátov.

Proruská hekerská skupina NoName057(16) je zodpovedná za mnoho DDoS útokov. Skupina vykonáva politicky motivované útoky na webové stránky vlád, verejných služieb, telekomunikačných, finančných či dopravných spoločností a prvýkrát sa objavila v marci 2022, krátko po napadnutí Ukrajiny Ruskom. Prihlásila sa k zodpovednosti za kybernetické útoky na ukrajinské, americké a európske webové stránky vládnych agentúr, médií a súkromných spoločností.

DDoS útoky patria k najpoužívanejším v kybernetickej vojne, ktorá prebieha súbežne s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine. Ich podstatou je, že útočníci web v rovnakom čase zahltia veľkým množstvom požiadaviek, čím narušia jeho fungovanie. Cieľom takéhoto útoku je vyradiť stránku z prevádzky.

R. Kaliňák: Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie

Podľa podpredsedníčky Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Vladimíry Marcinkovej (SaS) je v slovenskom záujme, aby sme naďalej susedili s Ukrajinou, nie Ruskom. "Bez ohľadu na to, ako sa konflikt skončí, Ukrajina bude mať vždy hranice s Ruskom. Nevysťahuje sa. Mierová snaha je to, čo najviac potrebuje," povedal Kaliňák. Situácia na fronte je podľa neho momentálne zamrznutá. Vzhľadom na stav, v akom sa momentálne vojenský konflikt nachádza, treba začať hovoriť o mierových rokovaniach.

Angažovať by sa v tom mali lídri Európskej únie i USA. Podľa Marcinkovej je v bezpečnostnom, hospodárskom aj politickom záujme Slovenska, aby krajina naďalej susedila s Ukrajinou, nie s Ruskom, a aby vyšla Ukrajina ako demokratická a nezávislá krajina. Podľa nej sú plány prezidenta Ruska Vladimira Putina širšie, ako len ovládnutie Ukrajiny. Čím je preto podľa nej Ukrajina úspešnejšia, tým ďalej je Rusko od Slovenska. Prikláňa sa tiež k mierovým rokovaniam. Vyhlásili to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

​Ukrajina: SBU odhalila spreneverenie 40 miliónov dolárov určených na muníciu

Zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy sa sprisahali s predstaviteľmi ukrajinského ministerstva obrany, aby spreneverili takmer 40 miliónov dolárov určených na nákup 100.000 mínometných granátov pre armádu v čase vojny proti Rusku. Oznámila to v sobotu večer ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). SBU informovala, že v rámci tohto prípadu bolo obvinených päť osôb, pričom jedna z nich bola zadržaná pri pokuse o prekročenie ukrajinských hraníc. V prípade dokázania viny im hrozí až 12 rokov väzenia.

Vyšetrovanie sa týka zmluvy na nákup munície za 1,5 miliardy hrivien (39,6 milióna dolárov), ktorú predstavitelia ukrajinského rezortu obrany podpísali v auguste 2022 so zbrojárskou firmou Ľvov Arsenal, uviedla ukrajinská tajná služba. Po prijatí platby mala spoločnosť previesť finančné prostriedky na firmu registrovanú v zahraničí, ktorá mala následne muníciu dodať na Ukrajinu.

Mínometné granáty však na Ukrajinu nedorazili a financie boli namiesto toho zaslané na rôzne bankové účty na Ukrajine a na Balkáne, informovali vyšetrovatelia. Ukrajinská generálna prokuratúra tvrdí, že predmetné finančné prostriedky boli medzičasom zhabané a budú vrátené do obranného rozpočtu krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy