Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
713. deň na Ukrajine: Pri útoku v Charkovskej oblasti zomrelo dvojmesačné dieťa
Zdielať na

713. deň na Ukrajine: Pri útoku v Charkovskej oblasti zomrelo dvojmesačné dieťa

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské sily zintenzívňujú boje pri obliehanom východoukrajinskom meste Avdijivka. Ukrajina hlási v meste kritickú situáciu. Ukrajinský parlament schválil výnos o predĺžení stanného práva a mobilizácie. Na Ukrajine v utorok zdržali piatich bývalých i súčasných pracovníkov ukrajinskej spravodajskej služby. Dvojmesačné dieťa prišlo o život a ďalšie tri osoby utrpeli zranenia pri ruskom útoku v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Rusi zintenzívňujú boje pri Avdijivke; Ukrajina hlási v meste kritickú situáciu

Ruské sily zintenzívňujú boje pri obliehanom východoukrajinskom meste Avdijivka. Tamojší starosta Vitalij Barabaš v utorok 6. februára potvrdil, že situácia v niektorých častiach tohto mesta je "kritická", píše agentúra AFP. Avdijivka sa na frontovej línii nachádza od roku 2014 a je súčasťou Doneckej oblasti, o ktorej Kremeľ tvrdí, že ju spolu s ďalšími troma ukrajinskými oblasťami anektoval.

Moskva sa od začiatku invázie na Ukrajinu snaží Avdijivku dobyť. Od vlaňajšieho októbra operácie ruských síl naberali na intenzite s cieľom získať kontrolu nad týmto východoukrajinským mestom, v ktorom pred vojnou žilo približne 32 000 obyvateľov. "Kým niekoľko týždňov sme hovorili, že situácia je veľmi zložitá, ale pod kontrolou, teraz je situácia veľmi zložitá a na niektorých miestach kritická," uviedol Barabaš pre ukrajinskú televíziu. "To neznamená, že je všetko stratené, že je všetko veľmi zlé. Ale nepriateľ (Rusko) nasmeroval na naše mesto veľmi veľké množstvo síl," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň v stredu tvrdil, že ruské sily si držia svoje pozície na predmestí Avdijivky a na niektorých miestach sa im podarilo prelomiť ukrajinskú defenzívu. Podľa starostu Barabaša však v meste neprebiehajú žiadne pouličné boje, ale snažia sa doň preniknúť sabotážne a prieskumné skupiny. Ukrajinské kanály v aplikácii Telegram už v nedeľu informovali, že ruské jednotky obišli ukrajinské formácie a vstúpili do budov v Avdijivke, pričom sa dostali len na niekoľko sto metrov od hlavnej logistickej tepny ukrajinskej obrany.

Rusi kontrolujú územie na sever, východ aj juh od Avdijivky, ktorá leží približne 20 kilometrov severne od Ruskom ovládanej oblastnej metropoly Doneck. Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj ešte koncom decembra pripustil, že ruská armáda by mohla dobyť Avdijivku do "dvoch až troch mesiacov".

Ukrajinský parlament schválil výnos o predĺžení stanného práva a mobilizácie

Najvyššia rada Ukrajiny na utorkovom zasadnutí schválila výnos prezidenta Volodymyra Zelenského o predĺžení stanného práva vyhláseného na Ukrajine v súvislosti s vpádom ruskej armády. Za predĺženie stanného práva, ktoré bolo vyhlásené 24. februára 2022, hlasovalo 335 poslancov a nikto nebol proti. Stanné právo je predĺžené do 13. mája a predĺžená je aj mobilizácia.

Hlasovanie o výnose bolo v podstate len formalitou, keďže žiadna z politických síl na Ukrajine nie je za ukončenie stanného práva v čase prebiehajúcej vojny.
Predĺženie stanného práva okrem iného znamená, že prezidentské voľby na Ukrajine sa neuskutočnia v zákonom stanovenom termíne - v marci tohto roku.
Právomoci prezidenta Zelenského sa tak automaticky predĺžia, hoci jeho päťročné funkčné obdobie sa skončí v máji. Voľby sa budú môcť konať až po skončení stanného práva.

Ukrajinský parlament by sa v stredu mal v prvom čítaní zaoberať diskutovaným návrhom zákona o vojenskej registrácii a mobilizácii, ktorý by mal zefektívniť a v mnohých smeroch aj sprísniť kritériá brannej povinnosti s cieľom zabezpečiť, aby krajina mala dostatočnú bojovú silu na pokračovanie v ťažení proti ruskej invázii. Kľúčovým ustanovením v návrhu zákona je zníženie vekovej hranice pre osoby, ktoré môžu byť mobilizované do boja, z 27 na 25 rokov. Nový návrh zákona zachováva kľúčové ustanovenia pôvodného návrhu vrátane zavedenia elektronických predvolaní na odvod a prísnych trestov pre ľudí, ktorí porušujú pravidlá mobilizácie. Zachované zostali aj stanovenia z predchádzajúcej verzie návrhu zákona, ktoré sa vzťahujú na Ukrajincov žijúcich v zahraničí, keďže občania žiadajúci o pasy budú musieť predkladať svoje vojenské registračné doklady.

Ukrajina tvrdí, že rozbila špionážnu skupinu pracujúcu pre Rusko

Na Ukrajine v utorok zdržali piatich bývalých i súčasných pracovníkov ukrajinskej spravodajskej služby, ktorí podľa Kyjeva pracovali pre Rusko a boli členmi vplyvnej špionážnej skupiny. Oznámila to Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Podozrivých podľa ukrajinských bezpečnostných zložiek prichytili pri odovzdávaní informácií ruskej Federálnej bezpečnostnej službe (FSB). Tieto informácie sa týkali ukrajinských vojenských základní, obranných opevnení, osobných údajov a zariadení strategickej energetickej infraštruktúry. "Ukrajinská bezpečnostná služba neutralizovala vplyvnú sieť agentov riadenú vojenskou kontrarozviedkou FSB, ktorá operovala na Ukrajine," uviedla SBU.

Ukrajinská generálna prokuratúra vo svojom vyhlásení oznámila, že pre podozrenie z vlastizrady zadržali päť osôb. Ide o bývalých zamestnancov spravodajskej služby ukrajinského ministerstva obrany a jej zahraničnej jednotky, ako aj súčasného regionálneho agenta SBU. "Podozriví odovzdávali spravodajské informácie o obranných silách a strategicky dôležitých energetických zariadeniach predstaviteľom špeciálnych služieb štátu agresora," uviedla generálna prokuratúra.

Skupina tiež poskytovala informácie o obranných bariérach pri čiernomorskom prístavnom meste Odesa či miestach, na ktorých sú v Charkovskej oblasti rozmiestnené raketomety. Odovzdávané informácie sa podľa prokuratúry týkali aj pohybu ukrajinských vojakov a vozidiel. Ukrajinské úrady zverejnili aj fotografie zo zatýkania mužov, ktorým rozmazali tváre. Ukrajinské úrady zadržali od začiatku ruskej invázie už niekoľko jednotlivcov, ktorí boli údajne ruskými špiónmi pracujúcimi v utajení alebo odovzdávali Rusku informácie strategického významu.

Ukrajina: Dvojmesačné dieťa prišlo o život pri útoku Ruska v Charkovskej oblasti

Dvojmesačné dieťa prišlo o život a ďalšie tri osoby utrpeli zranenia pri ruskom útoku v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, oznámili v utorok miestni predstavitelia. Jednu obeť hlásia aj v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že dve rakety zo systémov S-300 približne o 2.30 h miestneho času (1.30 h SEČ) zasiahli hotel v obci Zoločiv severne od Charkova. Polícia dodala, že ďalšie tri osoby vrátane matky obete hospitalizovali. Útok poškodili približne 30 budov vrátane kaviarní, lekární či trhoviska. Synehubov v aplikácii Telegram uviedol, že ruské sily ostreľovali mínometmi približne 20 sídiel v Charkovskej oblasti.

Ukrajinské sily od jesene 2022 v rámci protiofenzívy získali späť pod kontrolu rozsiahlu časť Charkovskej oblasti, píše AFP a dodáva, že tento región je odvtedy častým terčom ruského ostreľovania a leteckých útokov. Zoločiv sa nachádza približne 20 kilometrov od hraníc Ukrajiny s Ruskom. Úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v utorok oznámili, že jedna osoba vo veku 59 rokov prišla o život počas uplynulej noci pri ruskom ostreľovaní obce na západnom brehu rieky Dneper.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy