Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
714. deň na Ukrajine: V dôsledku ruského raketového útoku na Ukrajine vzlietli stíhačky aj v Poľsku
Zdielať na

714. deň na Ukrajine: V dôsledku ruského raketového útoku na Ukrajine vzlietli stíhačky aj v Poľsku

KYJEV / Rusko v noci útočilo raketami na ukrajinské mestá, zomrelo 5 ľudí. ​V dôsledku ruského raketového útoku na Ukrajine vzlietli stíhačky aj v Poľsku. ​Parlament v prvom čítaní schválil návrh zákona o mobilizácii. ​Ukrajinskí poslanci odhlasovali možnosť použitia spermií padlých darcov. ​Ukrajina nalieha na EÚ, aby zvýšila dodávky delostreleckej munície.

Rusko v noci útočilo raketami na ukrajinské mestá, zomrelo 5 ľudí

Na päť sa zvýšil počet obetí ruských útokov na ukrajinské mestá, ktoré v stredu 7. februára ráno poškodili obytné budovy a energetickú infraštruktúru. Zranenia utrpelo viac ako 30 ľudí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým informoval o troch obetiach - dvoch v Kyjeve a jednej v Mykolajive na juhu krajiny. Počet mŕtvych v ukrajinskej metropole sa zvýšil na štyri, oznámil primátor mesta Vitalij Kličko. Zomreli na juhozápade Kyjeva, keď úlomky rakety zasiahli 18-poschodovú budovu.

Kyjevské úrady hlásili po najnovšom ruskom údere najmenej 35 zranených a hasiči zasahovali pri niekoľkých požiaroch. Útok poškodil aj niekoľko elektrických vedení, čo viedlo v niektorých častiach mesta k výpadkom elektriny. Ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK uviedla, že obnovila dodávku elektriny pre takmer 30-tisíc domácností s využitím rezervných kapacít a pracuje na opravách elektrických vedení.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell a poľský námestník ministra pre vedu Andrzej Szeptycki, ktorí sú v Kyjeve na rokovaniach, sa museli počas útokov ukryť v protileteckom kryte. Ruské údery v Mykolajive poškodili dva plynovody, informovala ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz. Gubernátor západoukrajinskej Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj hlásil, že útok zasiahol priemyselnú budovu v meste Drohobyč.

Ukrajinská armáda uviedla, že Rusko odpálilo v stredu na jej územie 44 rakiet a 20 dronov. Podľa veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného sa protivzdušnej obrane podarilo zneškodniť 29 striel a 15 dronov.

​V dôsledku ruského raketového útoku na Ukrajine vzlietli stíhačky aj v Poľsku

Stíhačky Poľska a Severoatlantickej aliancie v stredu ráno vzlietli, aby zaistili poľský vzdušný priestor voči zvýšenému počtu ruských útokov na Ukrajine, oznámilo operačné velenie poľských ozbrojených síl (DORSZ). DORSZ na sociálnej sieti X uviedlo, že v súvislosti s raketovými útokmi na území Ukrajiny sa zvýšila aktivita letectva Ruska. "Boli aktivované všetky nevyhnutné procedúry na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru a DORSZ situáciu monitoruje," uviedla operačné velenie. Verejnosť upozornilo aj na vyšší hluk spôsobený štartom lietadiel najmä v juhovýchodných častiach Poľska.

Ukrajinské vzdušné sily na sociálnej sieti Telegram v stredu uviedli, že jedna z rakiet smeruje k hraniciam Poľska. "Niektoré zo striel spadli a boli namierené blízko našich hraníc na oblasť Ľvova," uviedol podplukovník Jacek Goryszewski z DORSZ pre poľskú rozhlasovú stanicu Polskie Radio 24. Reagoval tak na otázku, či nejaká z rakiet skutočne mierila k poľským hraniciam.

​Parlament v prvom čítaní schválil návrh zákona o mobilizácii

Poslanci ukrajinského parlamentu (Verchovna rada) v stredu v prvom čítaní schválili návrh zákona o mobilizácii. Návrh podporilo 243 zo 450 poslancov. Jeden z nich v aplikácii Telegram pripomenul, že bude nasledovať druhé čítanie a návrh zákona bude ešte doplnený.

Ukrajinská vláda predložila 30. januára do parlamentu návrh zákona o sprísnení pravidiel mobilizácie, aby armáda mala dostatočnú bojovú silu proti ruskej invázii. Návrh parlament vrátil vláde začiatkom januára po tom, čo prvotný návrh vyvolal verejné pobúrenie. Poslanci a analytici vtedy uviedli, že niektoré navrhované ustanovenia porušujú ústavu a predstavujú riziko korupcie.

Navrhované zmeny sa považujú za nevyhnutné, pretože Ukrajina potrebuje posilniť armádu po dvoch rokoch trvajúcej vojne s Ruskom. Kľúčovým ustanovením v návrhu zákona je zníženie vekovej hranice pre mobilizovaných z 27 na 25 rokov.

​Ukrajinskí poslanci odhlasovali možnosť použitia spermií padlých darcov

Ukrajinskí poslanci podporili v stredu opatrenia vedúce k umožneniu použitia zmrazených spermií darcov padlých vo vojne. K tomuto kroku došlo po tom, čo predchádzajúce zrušenie týchto opatrení vyvolalo v krajine rozruch. Politika plodnosti sa na Ukrajine ocitla v stredobode pozornosti po narastajúcom počte obetí v radoch mladých mužov bojujúcich v takmer dva roky trvajúcom konflikte, ako i po zvažovaní ďalšej mobilizácie. Poslanci ukrajinského parlamentu v stredu hlasovali za balík opatrení, ktorý partnerkám mŕtvych vojakov umožní posmrtne použiť ich zmrazený reprodukčný materiál.

Opatreniami sa mení decembrový zákon, na základe ktorého mal štát začať platiť za skladovanie spermií a vajíčok vojakov a vojačiek až od roku 2025. Po prijatí tohto zákona však právnička v oblasti zdravotníctva Olena Babyčová na sociálnej sieti upozornila, že legislatíva vyzývala aj na zničenie vzoriek od darcov, ktorí už zahynuli. Príspevok získal veľký ohlas. Poslanci parlamentu a ukrajinské ministerstvo zdravotníctva vzápätí prisľúbili, že zákon zmenia ešte pred jeho vstupom do platnosti, čo malo nastať nasledujúci mesiac.

Stredajšie pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, podľa ktorých vzorky reprodukčného materiálu budú zadarmo skladované počas troch rokov po smrti darcu, podporilo dovedna 264 poslancov ukrajinského parlamentu. Proti opatreniam, ktoré podporilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, nehlasoval nik. Autori opatrení uviedli, že zmeny pomôžu "zachovať genofond ukrajinského národa, čo je obzvlášť naliehavé v podmienkach pokračujúcej ruskej agresie".

​Ukrajina nalieha na EÚ, aby zvýšila dodávky delostreleckej munície

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v stredu naliehal na Európsku úniu, aby navýšila dodávky delostreleckej munície, ktorú Kyjev podľa vlastných vyjadrení zúfalo potrebuje na obranu frontovej línie proti Rusku. "Ak sa opýtate vojaka na fronte, čo teraz najviac potrebuje, odpoveď bude delostrelectvo. Pretože, povedzme si úprimne, rozsah vojny a použitie delostrelectva zo strany Ruska dosiahli úroveň, na ktorú európsky obranný priemysel nebol pripravený," uviedol Kuleba na stretnutí so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

Ukrajina podľa Kulebu očakáva, že EÚ zmierni regulácie a podpíše dlhodobé zmluvy so zástupcami vojenského priemyslu, aby zvýšila produkciu v oblasti artilérie. Dodávky delostreleckej munície sú pre Kyjev prioritou, pretože ukrajinskej armáde pomaly dochádzajú zásoby. Rusko sa zároveň v súčasnosti snaží o ďalšie územné zisky.

Kuleba tiež uviedol, že Ukrajina považuje spory v americkom Kongrese o budúcej podpore USA pre Ukrajinu za mätúce. "Včera večer som dostal najnovšiu správu z Washingtonu o možných scenároch a niektoré z nich pripomínajú triler. Všetko je veľmi mätúce," povedal.

Lídri EÚ minulý týždeň prekonali dlhodobý odpor zo strany Maďarska a schválili balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur počas najbližších štyroch rokov. Schválenie najnovšieho balíka vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu v hodnote približne 61 miliárd dolárov (okolo 56 miliárd eur) blokujú republikáni pre otázky, ktoré súvisia so zabezpečením amerických hraníc s Mexikom.

Najčítanejšie správy