Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
​715. deň na Ukrajine: Zalužného odvolali z funkcie hlavného veliteľa armády
Zdielať na

​715. deň na Ukrajine: Zalužného odvolali z funkcie hlavného veliteľa armády

KYJEV / ​Zalužného odvolali z funkcie hlavného veliteľa armády. ​Republikáni v Senáte zamietli balík pomoci Ukrajine a Izraelu. ​Zelenskyj žiada, aby sa na Ukrajinu previedli zmrazené ruské aktíva. ​V Rusku odsúdili Ukrajinku na desať rokov za špionáž. ​Ukrajina oznámila, že zostrelila 11 zo 17 útočných dronov vypálených Ruskom.

Zalužného odvolali z funkcie veliteľa armády, nahradí ho Syrskyj

Hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl generála Valerija Zalužného odvolali z funkcie. Oznámil to vo štvrtok 8. februára ukrajinský minister obrany Rustem Umerov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Dnes bolo prijaté rozhodnutie o zmene vedenia Ozbrojených síl Ukrajiny. Som úprimne vďačný Valerijovi Fedorovičovi (Zalužnému) za všetky jeho úspechy a víťazstvá," uviedol Umerov na sociálnej sieti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzičasom oznámil, že Zalužného vo funkcii nahradí doterajší veliteľ pozemných síl Olexandr Syrskyj. Zalužnému tiež navrhol, aby bol naďalej súčasťou snáh Ukrajiny o porážku ruských síl.

O Zalužného rezignácií, resp. odvolaní sa špekulovalo už niekoľko dní. Zelenskyj začiatkom tohto týždňa potvrdil, že jeho odvolanie zvažuje. Podľa neho by však išlo o rozhodnutie týkajúce sa celkového smeru vedenia krajiny, nielen výmeny v armádnom sektore. Podľa západných médií navrhol Zelenskyj minulý týždeň Zalužnému rezignáciu, no generál to odmietol. Podľa agentúry AP prepukol spor medzi Zelenským a Zalužným vlani na jeseň, keď veliteľ v rozhovore pre britský týždenník The Economist priznal, že boje na Ukrajine uviazli na mŕtvom bode. Zelenskyj však odmietol, že by bol tento rozhovor predmetom sporu.

Generál Zalužnyj sa v prvých dňoch invázie v roku 2022 významne podieľal na obrane Kyjeva a na znovuzískaní území na východe a juhu Ukrajiny. Medzi obyvateľstvom je vnímaný ako vojnový hrdina a podľa prieskumov verejnej mienky je populárnejší ako prezident Zelenskyj, poznamenáva agentúra DPA.

​Republikáni v Senáte zamietli balík pomoci Ukrajine a Izraelu

Republikáni v americkom Senáte v stredu večer odmietli balík v hodnote 118 miliárd dolárov, ktorý spájal pomoc pre Ukrajinu a Izrael so zavedením prísnejších opatrení na hraniciach s Mexikom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Za balík hlasovalo iba 49 senátorov, 50 boli proti. Na schválenie bolo potrebných 60 hlasov. Dohoda podľa republikánov nezhŕňala dostatočne prísne opatrenia na boj s nelegálnou imigráciou na americko-mexickej hranici.

Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer medzičasom avizoval, že ešte v stredu chce iniciovať ďalšie hlasovanie o schválení zahraničnej pomoci za približne 96 miliárd dolárov. Toto hlasovanie by sa už podľa neho nevzťahovalo na návrh zákona o ochrane hraníc. Otázne je, či po prípadnom schválení v Senáte balík prejde aj v Snemovni reprezentantov, v ktorej má väčšinu Republikánska strana. Prezident USA Joe Biden už predtým obvinil Donalda Trumpa – svojho predchodcu a pravdepodobného vyzývateľa v novembrových prezidentských voľbách – z nabádania republikánov, aby balík blokovali.

Mnoho členov Republikánskej strany vyjadrilo v nedeľu s balíkom nesúhlas aj napriek tomu, že doňho autori zapracovali ich viaceré požiadavky. V stredajšom hlasovaní ho nakoniec podporili iba štyria zo 49 republikánskych senátorov. Hlavný republikánsky vyjednávač dohody, senátor James Lankford, uviedol, že podľa viacerých jeho kolegov by túto záležitosť mali vyriešiť prezidentské voľby.

​Zelenskyj žiada, aby sa na Ukrajinu previedli zmrazené ruské aktíva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada, aby boli zmrazené ruské aktíva prevedené Kyjevu, ktorý už takmer dva roky odoláva ruskej agresii. Vyjadril sa tak v stredu večer vo svojom tradičnom prejave, uvádza agentúra DPA. Zelenskyj povedal, že je čas "spôsobiť Rusku maximálne systémové straty". Dodal, že tým má na mysli najmä zmrazené aktíva, a to "jednak tohto teroristického štátu, ako aj osôb s ním spájaných". "Všetko musí byť skonfiškované a použité na obranu pred terorom," povedal ďalej ukrajinský prezident s tým, že "je spravodlivé", aby Rusko platilo za svoje činy.

Zelenskyj uviedol, že o otázke zmrazených ruských aktív diskutoval aj so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom, ktorý v stredu navštívil Kyjev. "Naozaj potrebujeme jednotné a rázne rozhodnutie... Rozhodnutie, ktoré ukáže naše spoločné rešpektovanie medzinárodného práva a tiež absolútne pohŕdanie (ruským) teroristickým štátom," dodal ukrajinský prezident. Európska únia zamýšľa, že ako prvé poskytne Ukrajine výnosy zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, ako sú napríklad nahromadené úroky. Podľa odhadov by mohlo ísť ročne o miliardové sumy.

​V Rusku odsúdili Ukrajinku na desať rokov za špionáž

Súd na juhu Ruska odsúdil na desať rokov väzenia občianku Ukrajiny za špionáž v prospech jej vlasti. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na ruské štátne tlačové agentúry. Súd v meste Rostov nad Donom uviedol, že žena poskytla ukrajinským ozbrojeným silám informácie o ruskej protivzdušnej obrane a vojenskom vybavení. Súd ju "uznal za vinnú zo špionáže a odsúdil ju na desať rokov väzenia," citovala rozsudok agentúra RIA Novosti.

V Rostove nad Donom je veliteľstvo ruskej ofenzívy na Ukrajine. Nachádza sa pri Azovskom mori a je vzdialené menej ako 100 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Ruské súdy odsúdili od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 na dlhoročné tresty odňatia slobody niekoľko ľudí za údajnú spoluprácu s Kyjevom. Medzi odsúdenými boli aj ruskí občania. 

​Ukrajina oznámila, že zostrelila 11 zo 17 útočných dronov vypálených Ruskom

Ukrajinská protivzdušná obrana a mobilné skupiny takzvaných lovcov dronov zostrelili 11 zo 17 útočných dronov vypálených Ruskom na štyri oblasti Ukrajiny, oznámili vo štvrtok vzdušné sily Kyjeva. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Vzdušné sily spresnili, že drony Šáhid iránskej výroby boli zostrelené nad Odeskou a Mykolajivskou oblasťou na juhu Ukrajiny, nad Dnepropetrovskou oblasťou na juhovýchode a nad centrálnou Vinnyckou oblasťou.
Oblastní predstavitelia uviedli, že dronový útok poškodil vyše 20 bytových domov a komerčných budov v meste Mykolajiv a zasiahol zariadenia civilnej infraštruktúry v Odese na pobreží Čierneho mora na juhu Ukrajiny. Neboli hlásené žiadne obete. Podrobnosti o škodách v ostatných oblastiach nie sú zatiaľ známe, dodala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy