Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
723. deň na Ukrajine: Je zrejmé, že za úmrtím Navaľného je Putin, tvrdí Zelenskyj
Zdielať na

723. deň na Ukrajine: Je zrejmé, že za úmrtím Navaľného je Putin, tvrdí Zelenskyj

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinský generál Tarnavskij dnes oficiálne potvrdil, že ukrajinské jednotky sa stiahli z obranných pozícií juhovýchodne od Avdijivky v Doneckej oblasti. Ukrajinský prezident Zelenskyj dnes dorazil do Nemecka. S kancelárom Scholzom tam podpísal novú dohodu o bezpečnostnej spolupráci. Podľa Zelenskyjeho za smrť Navaľného môže Putin.

​Zelenskyj: Je zrejmé, že za úmrtím Navaľného je Putin

Podľa Zelenského, ktorého vyjadrenie priniesol britský denník The Guardian, sa Putin nezaujíma, či niekto zomrie, ak je on sám bezpečne vo svojej pozícii.
Vedúci Zelenského kancelárie Andrij Jermak napísal na platforme Telegram, že Putin sa bojí konkurencie. "Putin je to najhoršie zlo, obáva sa akejkoľvek konkurencie. Životy Rusov preňho neznamenajú nič," vyhlásil Jermak.

Podľa neho každý, kto si robí nádeje na rokovania s Putinom, si musí uvedomiť, že sa mu nedá veriť. "Jediný jazyk, ktorému rozumie, je sila," dodal Jermak.

Moskva varuje pred protestmi v reakcii na smrť Navaľného

Ruské väzenské úrady oznámili, že Navaľnyj zomrel v piatok v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom, kde si odpykával dlhoročný trest odňatia slobody. Zábery zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú ľudí, ako na jeho počesť kladú kvety k pamätníkom obetí politického utláčania. Prokuratúra uviedla, že vie o výzvach na zhromaždenie v centre Moskvy, ktoré sa šíria prostredníctvom internetu. Varovanie pred účasťou bolo podľa jej slov nevyhnutné.

Protesty sú v Rusku na základe prísnych zákonov voči odporu nezákonné. Úrady zasahujú obzvlášť tvrdo voči zhromaždeniam na podporu Navaľného, píše AFP. Desiatky ľudí v Moskve položili červené a biele ruže k Soloveckému kameňu – pamätníku obetí politických perzekúcií z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu. Ten sa nachádza na Lubianskom námestí oproti veliteľstvu ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), v ktorom v minulosti sídlila sovietska tajná polícia. Zadržaná bola najmenej jedna osoba, ktorá držala transparent s nápisom "vrahovia", píše AFP s odvolaním sa na spravodajský web SOTA.

Ukrajinský prezident Zelenskyj pricestoval do Berlína

Do Nemecka zavítal Zelenskyj druhýkrát od začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu z 24. februára 2022. V máji minulého roka navštívil Berlín a Aachen. V Aachene mu udelili Cenu Karola Veľkého. V piatok na sociálnej sieti X Zelenskyj zverejnil fotky zo svojho príletu na letisko v Berlíne. Uviedol, že v Nemecku plánuje diskutovať o "novej bezpečnostnej architektúre pre Ukrajinu", ktorá sa podľa neho snaží "čo najskôr ukončiť vojnu za spravodlivých ukrajinských podmienok".

Ukrajinský prezident v piatok navštívi aj Paríž. Očakáva sa, že s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom podpíše bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Zelenskyj v sobotu vystúpi na bezpečnostnej konferencii v bavorskom Mníchove, v rámci ktorej bude rokovať s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

​Zelenskyj: Kyjev robí "všetko" pre záchranu svojich vojakov v Avdijivke

Ukrajinská armáda už predtým označila situáciu v Adijivke vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorá je už čiastočne obkľúčená ruskými jednotkami, za kritickú. "Robíme všetko pre to, aby naši bojovníci mali dostatok manažérskych a technologických schopností na záchranu čo najväčšieho počtu ukrajinských životov," povedal Zelenskyj počas pravidelného večerného videopríhovoru.

Predtým hovoril ukrajinský prezident s hlavným veliteľom armády krajiny Oleksandrom Syrským a ministrom obrany Rustemom Umerovom.
Avdijivka mala pred vojnou takmer 30-tisíc obyvateľov. V súčasnosti sa tam podľa úradov zdržiava niekoľko stoviek civilistov. Ukrajinská armáda tam vo štvrtok podľa agentúry DPA prišla o hlavnú zásobovaciu trasu a odoláva ruským útokom prakticky zo všetkých strán.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy